صفحه نخست

تاریخ

ورزش

خواندنی ها

سلامت

ویدیو

عکس

صفحات داخلی

۱۲ مهر ۱۴۰۳ - ساعت
کد خبر: ۱۴۹۳۰۳
تاریخ انتشار: ۵۹ : ۱۲ - ۰۳ اسفند ۱۳۹۲
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
یك فعال سیاسی اصلاح‌طلب گفت: جامعه ایران در۸ سال گذشته همانند ماشینی داخل تونل تاریکی شده بود که معلوم نبود به کجا می‌رود.

حمیدرضا جلایی‌پور که در جمع احزاب و گروه‌های اصلاح طلب آذربایجان شرقی سخن می‌گفت با تشریح مختصات جامعه ایران، افزود: در آن دوران عنوان سیاه چاله یکی از اصطلاحاتی بود که برای تشریح وضعیت ایران به کار برده می‌شد بدان معنا که ایران در چنان وضعیت بحرانی است که نمی‌تواند از آن خارج شود ولی من آنقدر بدبین نبودم و اعتقاد داشتم که حتی در آن تونل سیاه نیز در آستانه سقوط به دره هم نبوده و جامعه‌ای سر پا داریم اما نمی‌دانیم که این ماشین به دیوار می‌خورد و یا از آن می‌تواند خارج شود.

-ایران هراسی در سطح بین الملل شکل گرفته بود
این جامعه‌شناس افزود: در چنین وضعیتی نگرانی به طور گسترده ایجاد شده بود، در سطح بین الملل همه علیه ایران بسیج شده و ایران هراسی برای آنان وجود داشت، مهم‌تر اینکه همه مردم در داخل کشور این وضعیت را فهمیده بودند که با یکسری سیاست‌های تقابلی که برای کشور هزینه زاست روبرو هستیم.

عضو هیئت علمی دانشگاه تهران گفت: موضوع دیگر وضعیت معیشیتی مردم بود که در یک حالت نگران کننده قرار داشت و این برای تمام طبقات اجتماعی قابل لمس بود و اقتصاد کشورمان با رکود تورمی که هر دو مرض مهم اقتصادی به شمار می‌روند مواجه بود.


***نه فقط اصلاح طلبان بلکه اصولگرایان هم ترسیده بودند
جلایی‌پور امنیتی کردن فضای جامعه دیگر مشکل دوران ۸ ساله دولت نهم و دهم خواند و گفت: در آن دوران نه فقط اصلاح‌طلبان بلکه اصولگرایان هم ترسیده بودند.

این جامعه‌شناس در ادامه یکی دیگر از نگرانی‌های آن دوران را شخم زدن بوروکراسی اداری کشور عنوان کرد و گفت: بوروکراسی اداری کشور هرچند دارای نقاط ضعفی است، ولی سرمایه بزرگ ایران به شمار می‌رود،  چرا که در سایه همین بوروکراسی بود که کشور توانست در کمتر از یکی دو سال پس از انقلاب اسلامی سرپا بایستد، همچنانکه شاهدیم پس از ۳۰ سال انقلاب افغانستان هنوز این کشور نتوانسته خود را جمع کند یا در عراق پس از ۱۰ سال حضور آمریکا و خروجش باز این کشور با مشکلات روبرو است.

***مردم انتخابات را جدی گرفتند
وی گفت: در چنین شرایطی در شهرهای بزرگ بخشی ناامید شده بودندکه چکار باید کرد.از طرفی آیا می‌شد از انتخابات استفاده کرد و به این ماشین  ایست داد؟ حالا می‌بینیم که گویی عقلانیت به دولت برگشته است.

جلایی‌پور در عین حال خاطرنشان کرد: دوره احمدی‌نژاد به رغم همه بدی‌ها یک دستاورد مثبت داشت و آن اینکه مردم انتخابات را جدی گرفتند.

وی با اشاره به اینکه با استقرار دولت روحانی جامعه در آن وضعیت نامعلوم ایستاده بود، تأکید کرد: دولت روحانی با مشکلات عدیده‌ای روبرو است که یک شبه قابل رفع نیست.

وی خاطرنشان کرد: کشور ما با یک مشکل اساسی دیگر روبرو است و آن اینکه تندروهایی که باعث اینکار شده‌اند خودشان طلبکارند.


***مسئله معیشتی مردم مشکل دیگر دولت روحانی است
جلایی‌پور مسئله معیشتی مردم را مشکل دیگر دولت روحانی خواند و گفت: دولت روحانی به راحتی دولت نهم و دهم پول چاپ نمی‌کند. در دو دولت قبلی نقدینگی کشور ۵ برابر شده است، باید بدانیم که دولت روحانی مردم فریب نیست، این دولت دیگر نمی‌تواند با واردات از چین به کنترل قیمت‌ها بپردازد، از طرفی درآمدهای صد‌ها میلیارددلاری هم که ندارند.

وی افزود: مهم‌ترین کار دولت در این عرصه این است که به فضای کسب و کار حالتی بدهد که فعالان این حوزه بتوانند به کاربلندمدت اقتصادی تولیدی فکر کنند. البته این موضوع تنها در اختیار دولت نیست، بلکه سایر بخش‌ها هم باید به این مهم کمک کنند.


*** کاهش تعمیق فساد ساختاری در بخش پنهان اقتصاد نیاز کشور است

جلایی‌پور کاهش تعمیق فساد ساختاری در بخش پنهان اقتصاد کشور را یکی از راهکارهای مهم کمک به دولت و پیشرفت کشور دانست و گفت: باید بخش اقتصاد پنهان کشور در جلسات هم اندیشی به طور دقیق بررسی شود، چرا که ابعاد این فساد ساختاری از استعمار هم بد‌تر است. آنچه که در سال‌های اخیر از این فساد در ایران مشخص شده اتقافی بوده است در بحث بابک زنجانی و موضوع ۱۰۰۰ میلیارد تومان به دنبال دعوای رییس دولت با رییس قوه مقننه و «بگم بگم»‌ها آغاز شد

وی افزود: فساد اکنون از زیرمیزی به رومیزی تبدیل شده و لازم است ابعاد مختلف این فساد آشکار شود.

***افراط گران در برابر دولت روحانی ایستاده‌اند

جلایی‌پور افراط‌‌گری را مشکل دیگر دولت روحانی خواند و گفت: این افراط‌گران که در کارشان انصاف ندارند و از پول، سازمان و بوق رسانه برخوردارند در مقابل دولت روحانی ایستاده‌اند.

***مردم در انتخابات همه را غافلگیر کردند

وی در ادامه به نتیجه انتخابات ۲۴ خرداد سال ۹۲ اشاره کرد و گفت: حرکت مردمی در روز انتخابات و گرایش سیل‌آسیا آنان به سوی آقای روحانی آن چنان با سرعت و غافل گیرکننده بودکه هرگونه واکنش و اقدام بازدارنده را سلب کرد.

این فعال سیاسی اصلاح‌طلب افزود: اگر آنان پیش بینی می‌کردند که آقای روحانی پیروز می‌شود هرگز اجازه حضور به وی نمی‌دادند.

وی بحران آلودگی هوا و بحران‌های از جمله خشک شدن دریاچه ارومیه را از دیگر مشکلات فراروی دولت روحانی خواند وگفت: در این سال‌ها با رشد آسیب‌های اجتماعی در بخش‌های مختلف روبرو بوده‌ایم و این چالش بزرگی برای دولت به شمار می‌رود.

جلایی پوربا بیان اینکه دولت یازدهم به شدت زیربار فشار مطالبات فرهنگی سیاسی قرار دارد، گفت: اما باید بدانیم که همه ابزار‌ها دست دولت نیست، دستگاه‌های اداری در خیلی از بخش‌ها فلج شده و در برخی حوزه‌ها به گفته وزرا حتی بخش کار‌شناسی وزارتخانه نیروی تخصصی ندارد.

***بزرگ‌ترین هدف اصلاح طلبان دردوره جدید حمایت همه جانبه از دولت تدبیر و امید است

وی در ادامه با اشاره به تجربه اصلاح طلبان در سال‌های گذشته گفت: بزرگ‌ترین هدف اصلاح طلبان دردوره جدید پشتیبانی و حمایت همه جانبه از دولت تدبیر و امید است تا دولت بتواند به توسعه سیاسی فرهنگی جامعه بپردازد، کشور از وضعیت اضطراری بین المللی خارج شود و اقتصاد پایدار بر جامعه حاکم شود.

جلایی‌پور افزود: در این سال‌ها همه کشور‌ها به جلو حرکت کردند.کشور ترکیه امروز خود را با آلمان مقایسه می‌کند گرجستان که ۸ سال قبل فساد اداری در آن موج می‌زد امروز به یکی از ۱۰ کشور پاک تبدیل شده، اما باید قبول کنیم که کشور ما اگر در این مدت جلو نرفته  و دور خود چرخیده است.

وی در عین حال به دوران ریاست جمهوری سید محمد خاتمی اشاره کرد و گفت: در آن دوران علی رغم بحران‌هایی که درست شد ایشان توانست کشور را به خوبی اداره کند در حالی که اطراف ایران جنگ بود.مقامات کشورمان به کشورهای بزرگ دنیا و اروپایی دعوت می‌شدند. رشد اقتصادی بر کشور حاکم شد، فرهنگ مدنی  و شهروندی در کشور جا پیدا كرد و فرهنگ توسعه سیاسی دستاوردهای مهمی در پی داشت.

جلایی‌پور با بیان اینکه دولت روحانی می‌تواند به خوبی بر روی توان و سرمایه اصلاح‌طلبان و مردم برای فائق آمدن به مشکلات باز مانده از دولت‌های نهم و دهم حساب ویزه باز کند،  تأکید کرد: امروز مساله اصلاح طلبان این نیست که چه کسی استاندار و یا فرماندار می‌شود، بلکه بزرگ‌ترین دغدغه آنان این است که چگونه می‌توانند به دولت روحانی کمک کنند تا کشور از آن تونل سیاه دوباره روی ریل قرار بگیرد و به سمت توسعه فرهنگی، سیاسی و اقتصادی حرکت کند.

جلایی‌پور با بیان اینکه روشن است که دولت روحانی با انبوه مشکلات به ارث مانده از دولت قبل درعرصه‌های مختلف روبرو است، تأکید کرد: نیاز است تا همه گروه‌ها، احزاب و تشکل‌های مدنی و نهادهای مردمی به دولت کمک کنند.

عضو هیئت علمی دانشگاه تهران ادامه داد: برخلاف تصور، اصلاح‌طلبان در دوره دولت‌های نهم و دهم بیکارنبوده و در برابر جریان ضد‌اصلاحات و ضد توسعه دستشان را بالا نگرفتند، اگرچه مشگلات زیادی داشتند اما از مواضع به حق خود دفاع کردند و ایستادگی مدنی از خود نشان دادند.

***ایستادگی مدنی اصلاح طلبان و همراهی هاشمی وخاتمی در تغییر نتیجه انتخابات بسیار موثر بود

جلایی‌پور گفت: اگر آنان ایستادگی مدنی نمی‌کردند و آقایان هاشمی وخاتمی درکنارمردم نمی‌مانند دیگر مردم در انتخابات سال ۹۲ به حرف آنان گوش نمی‌دادند و باعث تغییر نتیجه انتخابات نمی‌شدند.

وی با یادآوری نفوذ کلام آقایان هاشمی وخاتمی و نقش جامعه رسانه‌ای گفت: همه عوامل در کنار هم دست به هم دادند تا نتیجه انتخابات با غافلگیری مردم همراه شود.

جلایی‌پور امتیاز بزرگ دولت روحانی را برخورداری از یک عقبه بزرگی اجتماعی و حمایت همه‌جانبه اصلاح‌طلبان خواند و گفت: در کنار نهادهای مدنی و مردم که جایگاه مهمی در توسعه کشور دارند، نباید از نقش یک پایه مهم دیگر یعنی دین و روحانیت غافل شویم و باید بدانیم که همه جوامع به این موضوع اهمیت ویژه قائل هستند.

***توجه به مسایل رفاهی قشر عظیمی از جامعه ضروری است
جلایی‌پور بر توجه به مسایل رفاهی قشر عظیمی از جامعه تأکید کرد و گفت: یکی از موضوعاتی که در دوره اصلاحات کمتر به آن توجه شد مسایل رفاهی قشر محروم جامعه بود،هرچند رشد اقتصادی داشتیم.

وی با بیان اینکه ما اکنون حدود ۱۰ میلیون نفر در کشور داریم که نیازمند کمک هستند، افزود: خوشبختانه دولت آقای روحانی در این راستا با تأکید بر اقتصاد رقابتی شفاف در بازار عرضه و تقاضای واقعی در صدد پاسخگویی به این نیاز برآمده است.

جلایی‌پور با اشاره به تاکیدات آقای روحانی بر رعایت حقوق شهروندی گفت: خوشبختانه ایشان بر اینکه همه از حقوق مدنی یکسان برخوردار باشند تأکید دارند، اما مشکلی ما در کشور داریم این است که باید همه در برابر قانون یکسان باشند که البته موضوع به سایر دستگاه‌ها مربوط می‌شود

**شرایط برای نقد منصفانه و آزاد و البته امن فراهم شود

وی بر ضرورت توجه به آزادی مطبوعات و تشکل‌های مدنی تأکید کرد وگفت: متاسفانه در طول سال‌های قبل در زمینه فعالیت احزاب بسیار بد عمل شد که بایستی برای فضاسازی دوباره برای احزاب و حرکت آن‌ها مطابق قانون حرکت کنیم و شرایط گفتگو و نقد منصفانه و آزاد و البته امن در کشور داشته باشیم.

جلایی‌پور با تأکید بر اینکه اصلاح طلبی به دنبال قدرت طلبی و کاراقتصادی وکاسبی نیست،گفت: در دولت قبل کارهای بدی شده است. مثلا معاون وزیر علوم گفته۳ هزار دانشجوی بدون آزمون وارد دوره دکتری که می‌تواند محلی برای جذب نخبگان باشد، شده‌اند. حتی یک هزار نفر از آن‌ها هم معدل زیر ۱۴ دارند. قطعا این امر موجب افسردگی نخبگان می‌شود و از طرفی وقتی آن‌ها که بعد از اتمام تحصیلات می‌آیند به دنبال قدرت هستند، ما باید در دوره جدید به دنبال شایسته سالاری باشیم.

وی با بیان اینکه باید به دنبال گشایش فضای سیاسی در کشور باشیم، افزود: خود اصول گرایی به دنبال دفاع از یکسری ارزش هاست و با افراط‌گری مخالف بوده و این اعتدال گرایی در برابر افراط‌گری مطرح شده مورد حمایت اصلاح طلبان است.

***ایرادی ندارد در کنار زبان ملی، زبان مادری هم آموزش داده شود
جلایی‌پور احترام به حقوق اقوام در کشور یادآور شد و گفت: تکثر فرهنگی به عنوان پتانسیلی برای کشور به شمار می‌رود ایرادی ندارد در کنار زبان ملی، زبان مادری هم آموزش داده شودکه در دوره اصلاحات به آن پرداخته نشد.

***راهبرد هماهنگی در بالا و ساماندهی در پایین راهبرد دولت روحانی است
وی در ادامه راهبرد فشار از پایین و چانه زنی از بالا را قابل اجرا ندانست و گفت: خوشبختانه دولت روحانی برای رفع مشکلات کشور عزم جدی دارد و با استفاده از راهبرد هماهنگی در بالا و ساماندهی در پایین به اداره کشور می‌پردازد و موفقیت‌های خوبی هم دراین ارتباط داشته است.
منبع: ایلنا