صفحه نخست

تاریخ

ورزش

خواندنی ها

سلامت

ویدیو

عکس

صفحات داخلی

۲۵ آذر ۱۴۰۳ - ساعت
کد خبر: ۱۳۸۳۸۴
تعداد نظرات: ۲۰ نظر
تاریخ انتشار: ۴۶ : ۰۰ - ۰۵ آذر ۱۳۹۲
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

پس از امضای توافقنامه مشترک میان جمهوری اسلامی ایران و 1+5 یکی از مسایلی که جلب توجه می‌کرد، وجود تفاوت در بیان محمدجواد ظریف - وزیر امور خارجه ایران - و جان کری - وزیر امور خارجه آمریکا - بود؛ تفاوتی که برخی از آن به عنوان شکافی عمیق یاد کردند.

نفس امضای یک توافقنامه میان کسانی که نزدیک به یک دهه حرف چندان مشترکی نداشتند، خود گویای بروز برخی تغییرات محسوس و البته واقعیتی امیدوارکننده است؛ همانقدر که وجود اختلافی آن هم به شکلی عمیق در ابتدای کار و تنها چند دقیقه پس از امضای توافقنامه، می‌تواند ناامیدکننده باشد.

حقیقت این است که وجود تفاوت در بیان وزیران خارجه و نمایندگان شش کشور عضو 1+5 و وزیر امور خارجه کشورمان به عنوان رییس تیم مذاکره‌کننده ایران، حاکی از وجود اختلاف در بطن کار نیست بلکه تنها «روایت‌های» متفاوت - و نه متناقضی - را نشان می‌دهد. اما این تفاوت در روایت‌ها از کجا ناشی می‌شود و آیا واقعاً همانطور که برخی رسانه‌های داخلی و خارجی بر طبلش می‌کوبند، می‌توان از آن به عنوان شکافی عمیق و نکته‌ای منفی یاد کرد؟

مذاکرات ایران و 1+5 همواره حساس و حیاتی بوده است و در ماه‌های اخیر نیز با رنگ و بویی تازه، فشردگی و حساسیتی مضاعف پیدا کرد؛ حساسیتی که همراه با امیدواری‌های جدید، موجب شد تا آتش جریان حاکم رژیم صهیونیستی و شخص بنیامین نتانیاهو تندتر شود و در نتیجه برای جلوگیری از حصول یک توافق بیش از پیش تلاش کند.

اما برخلاف برخی برهه‌ها که رژیم صهیونیستی می‌توانست اجماعی علیه ایران ایجاد کند، این‌بار شاید کمی احساس تنهایی کرد؛ چراکه نتوانست به این هدف دست یابد و در نهایت، زودتر از آنچه تصور می‌کرد توافق میان ایران و 1+5 حاصل شد.

همانطور که پیشتر درباره اهمیت محرمانه ماندن محتوا و جزییات مذاکرات و رسانه‌یی نشدن آن، تاکید می‌شد که این مسأله می‌تواند دست و پای جریان راست‌گرای افراطی در اراضی اشغالی را تا حدودی ببندد، این‌بار نیز وجود تفاوت در ادبیات نمایندگان ایران و کشورهای درگیر در مذاکرات، می‌تواند از بالا گرفتن شعله‌های خشم صهیونیست‌ها جلوگیری کند.

جان کری - وزیر خارجه آمریکا - اظهار می‌کند که حق غنی‌سازی برای ایران، در توافقنامه اخیر به رسمیت شناخته نشده است. در متن توافقنامه ایران و 1+5، این جمله که «حق ایران برای غنی‌سازی اورانیوم به رسمیت شناخته شده است»، به این شکل قید نشده و جان کری نیز تنها به همین مسأله استناد می‌کند.

محمدجواد ظریف - وزیر امور خارجه ایران - هم در مقابل تاکید می‌کند که حق غنی‌سازی برای ایران، در توافقنامه اخیر به رسمیت شناخته شده است. در متن توافقنامه ایران و 1+5، به صراحت اعلام شده است که ایران می‌تواند اورانیوم را تا سطح پنج درصد غنی‌سازی کند و از سوی دیگر طبق این توافقنامه، قرار نیست هیچ موادی از ایران خارج شود. ظریف به همین مسأله استناد می‌کند.

در واقع هیچ‌یک از دو وزیر خارجه صحبتی خلاف واقع را مطرح نکرده‌اند بلکه بکارگیری عبارات و نوع استفاده و برجسته‌سازی آن‌ها در ادبیات این دو است که منجر به بروز این تفاوت شده است.

حال فرصتی جدید ایجاد شده است تا هر دو طرف با تکیه بر تعهدی مشترک، سطح اعتماد متقابل را بالا ببرند و در این مسیر، قطعاً یکی از راه‌هایی که باید پی گرفته شود، اتخاذ مواضع هوشمندانه در برابر مخالفان توافق و تندروهاست. در این راستا لازم است تا مشخصاً رژیم صهیونیستی و به ویژه جریان افراطی حاکم بر آن را عملاً خلع سلاح سیاسی کرد.

امروز در کنار ادامه حمایت‌ها از تیم مذاکره‌کننده کشورمان و پیگیری سیاست‌های عزتمندانه و هوشمندانه نظام از سوی آنها، روابط ایران با شش کشور طرف مذاکره در مسأله هسته‌ای نقشی تعیین‌کننده دارد. تحکیم این روابط می‌تواند کمک کند تا در صورت حرکت طرفین به سمت توافق نهایی، باز هم اسراییل در رسیدن به اهداف خود ناکام بماند.

«توافقنامه»، همانطور که از اسمش پیداست، نشانه حصول «توافق» میان دو طرف است و این یعنی «مثبت» بودن فضای مذاکرات، تنها یک حرف و ادعا نیست بلکه چنین قرابتی در عمل نیز وجود دارد. در چنین شرایطی، کوبیدن بر طبل اختلاف میان طرفین مذاکره و برجسته کردن تفاوتی که در ادبیات‌ها وجود دارد، تا سطح یک اختلاف و شکاف عمیق، نه تنها کمکی به روند مذاکرات نمی‌کند بلکه افکار عمومی دو طرف را از اعتماد بیشتر به طرف‌های درگیر، بازمی‌دارد.

امروز وقت آن است که با اتخاذ مواضع و سیاست‌های هوشمندانه، ضمن تاکید بر حقوقمان، نه تنها بهانه جدید به دست افراطیون ندهیم بلکه بهانه‌های قبلی را نیز از دست آنها بگیریم تا بنیامین تندرو و تندروهای بنیامین‌مسلک، اگر قانع یا اصلاح نمی‌شوند، بیش از امروز منزوی شوند.

منبع: ایسنا
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۲۰
در انتظار بررسی: ۱۴
غیر قابل انتشار: ۲
فرهنگی
|
۱۴:۴۸ - ۱۳۹۲/۰۹/۰۵
اگر به تئوری نادرست آقای ... که هموار می گویند :بهترآن باشدکه سردلبران گفته آید درحدیث دیگران
راهم معتقد باشیدبازجملات بسیاری درتوفیق ایران درمذاکرات می یابید وافکارعمومی ملت نیزبرخلاف مخالفان مذاکرات آنرابعنوان دستاوردبزرگ پذیرفت .
از كرمانشاه
|
۱۴:۰۵ - ۱۳۹۲/۰۹/۰۵
به ظريف عزيز: يقين داشته باش كسي كه عزم راسخي داشته باشد، حتما جهان را مطابق ميل خويش عوض خواهد كرد.برنده هيچگاه تسليم نمي شود و تسليم شونده هيچگاه برنده نخواهد شد. و بدان اگر در اولين قدم هر كاري موفقيت كامل نصيب مي شد آن وقت ديگر سعي و عمل كوشش و پشتكار مفهوم پيدا نمي كرد زيرا رمز موفقيت در دنبال كردن هدف بدون درنگ و تامل است. رمز موفقيت در تشويق تماشاچيان نيست در كار و تلاش هوشمندانه زيادنهفته است.
ناشناس
|
۱۲:۱۱ - ۱۳۹۲/۰۹/۰۵
بله ما هم که اشکول!
ناشناس
|
۱۱:۳۶ - ۱۳۹۲/۰۹/۰۵
با پنبه سرت و بریدن آقای ظریف خبر نداری!حالتو در چند ساله آینده یا ماهای آینده می پرسم/فکر میکنی رفتی موفق برگشتی نتیجه باید در دراز مدت مشخص شود/شما با کسانی دست دادی که حامی بی قید وشرط سگ هار ونجس هستند/آنها دلشان برای ایران نسوخته بفکر منافع خود ودوستانشان هستند/دارند پول خودمان را با شرط شروط و قسطی برمیگردانند/
پیراسته فر
|
۱۱:۳۴ - ۱۳۹۲/۰۹/۰۵
آنچه که درمتن توافقنامه آمده "مامیخوانیم"با اظهارات جان کری وحتی ظریف متفاوت است!
ناشناس
|
۱۱:۳۲ - ۱۳۹۲/۰۹/۰۵
این اختلاف به تعریف دو طرف از غنی سازی بر میگردد:
1- در آمریکا تعریف غنی سازی به انجام آن به هراندازه و هر خلوصی اطلاق می گردد و این متن آنرا ندارد پس درست می گوید.
2- اما در ایران غنی سازی به انجام عمل مورد نظر به یک میزان مشخص نیز اطلاق می گردد که این توافق تا 5درصد را شامل می شود پس ایران هم درست می گوید.
در ضمن قبلا آنها حتی 5درصدهم را قبول نمی کردند ولی حالا قبول کردن و این یعنی پیروزی برای ما که هم تعلیق نکردیم هم از تحریمها کم شده
آریا
|
۱۱:۲۰ - ۱۳۹۲/۰۹/۰۵
حکایت داستان مولاناست. که مردم در تاریکی به فیلی دست میزنند و هر کسی از ظن خود قسمتی از آن را توصیف میکند. به هر حال توافقنامه مشترک همیشه سود 2 طرفه دارد نه یک طرفه، و هر طرف مذاکره کننده سودی که به دست آورده را بزرگ جلوه میدهد که کاملا طبیعی است. ملت ایران که از این توافقنامه کاملا راضی است. دست آقای ظریف و روحانی و دولت درد نکند
سید قادر
|
۱۰:۱۴ - ۱۳۹۲/۰۹/۰۵
با سلام،به زودی زود چرایی روایت های متفاوت رو میفهمید.خیلی زود تر از اون چیزی که فکرش رو هم بکنید.
ناشناس
|
۰۹:۵۷ - ۱۳۹۲/۰۹/۰۵
این حرفهاشون مصارف داخلی برای مردم خودشان را داره نباید روش وقت گذاشت
ناشناس
|
۰۹:۵۱ - ۱۳۹۲/۰۹/۰۵
ببخشید ولی واقعا تعبیری ساده انگارانه بود و همه واقعیت رو در بر نداشت.
مثلا وقتی تو متن قطعنامه ورود هرگونه سوخت و اب سنگین و.... رو به راکتور اراک ممنوع اعلام می کنه و تاکید داره که هیچ قطعه جدید و.... در این نیروگاه نصب نشه و بعد دکتر ظریف می گه راکتور اراک همچنان به کار خود ادامه می ده!!!!
این می شه اختلاف نظر برای توجیه افکار عمومی یا عدم بیان حقیقت؟؟؟
ناشناس
|
۰۹:۵۰ - ۱۳۹۲/۰۹/۰۵
فقط دکتر ظریف و عشقه ما بهش اعتماد کامل داریم...دیشب شبکه خبر دیدمش بهش افتخار میکنم خدا حفظش کنه برا اسلام و ایران...
ALI
|
۰۸:۰۶ - ۱۳۹۲/۰۹/۰۵
خوب عزیز من توافق ظریف همینه دیگه اونا یک برداشت دارن ما یک برداشت برای همین هم هست که اسرایل میگه سرغرب کلاه رفته نفهمیدن چیرو امطا کردن
ناشناس
|
۰۷:۱۸ - ۱۳۹۲/۰۹/۰۵
چرا فکر نمیکنیم که چرا اینطور شد ؟ یعنی چی اون یکی بلد نبود این یکی بلده ؟ ایا نباید به تغییر روش بزرگان فکر کرد ؟ الان تصمیم گرفتند اینطوری باشه که شد اون موقع هم تصمیمشون این بود نباشه و نشد خیلی واضح و روشنه فردا روزی هم احتمالا دوباره بکن فایده نداره و بهم بزنند این وسط ملت موش های آزمایشگاهی خوبی هستند براشون
ناشناس
|
۰۷:۰۹ - ۱۳۹۲/۰۹/۰۵
توافق برد- برد بود. اگر اين توافق به ضرر طرفين بود امكان نداشت امضاء شود.
ناشناس
|
۰۳:۱۷ - ۱۳۹۲/۰۹/۰۵
اگر ما به راستي به دنبال بازي برد - برد هستيم نبايستي روي اين مطلب مانور كنيم كه تيم ما برنده شد به نظر من ما تيم خوب و برجسته اي داشتيم كه تجربه لازم را هم داشتند و كار را به انها واگذار كرديم و از نتيجه هم راضي هستيم ما رفتيم كه بازي را مساوي كنيم و با همه دوست باشيم حتي اگر باز به ما نيرنگ زده باشند باز ناراحت نيستيم چون ما بهترين تيممان را با نيت خوب به ميدان فرستاديم و به انها دست مريزاد مي گوييم
پاسخ ها
مسعود
| |
۰۵:۲۹ - ۱۳۹۲/۰۹/۰۵
نیرنگ چیه پسر...یه کم دلامونو صاف کنیم ...اگه به ما بگن تو کشور افغانستان طالبان داره بمب اتم میسازه ماها نمیترسیم خدایی؟؟...توی دنیا رسانه های صهیونیستی با جوسازی و دروغ پردازی ایران رو اینجور جلوه دادن...واین توافق بزرگترین کار بود چراکه این توهم و بی اعتمادی به ایران تا حد زیادی برطرف شد
نا اشنا
| |
۰۹:۰۳ - ۱۳۹۲/۰۹/۰۵
رویکرد ما در این مذاکرات برد - برد برای طرفین بود. به نظر من باید ببینیم برد ما در چه چیزی تعریف شده بود از دید تیم مذاکره کننده. به نظر خود من که به آنچه می خواستیم یعنی پذیرش حق غنی سازی و استفاده صلح امیز رسدیم
ناشناس
| |
۱۲:۰۶ - ۱۳۹۲/۰۹/۰۵
دقیقا برد برد یعنی طرفین هر دو راضی که از رفتارهای انها در زمان امضا پیداست همه تا حد زیادی راظی اند
ناشناس
|
۰۲:۰۵ - ۱۳۹۲/۰۹/۰۵
همانگونه که در ایران اصلاح طلبان واعتدالیون همواره از طرف تندروها در مظان اتهام سازشکاری و وادادگی در برابر غربیها بوده اند،دمکراتها ومیانه روهای امریکایی نیز در مٌطان اتهام مسامخه وعدم فطعیت در برابر به اصطلاج حطر ایران هسته ای بوده اند ولذا نحوه بیان کری از تواققنامه باید به گونه ای باشد که راه را بر عیبب اقراطیون امریکایی ببنددو لذا این ادبیات کاملا قابل درک است
حمید
|
۰۱:۴۰ - ۱۳۹۲/۰۹/۰۵
متن خوبی بود.به تفاوت ها در لحن دیپلمات ها از نقطه درستی نگاه شده بود.در ضمن علاوه بر تقدیر از دولت و تیم مذاکره کننده ایرانی باید از دیپلمات های چند کشور دیگر هم تشکر کرد که در راه توافق گام برداشتند.به خصوص جان کری و کاترین اشتون. به یاد داشته باشیم که طرف مقابل هم میتونست با صحبت های بی ربط و خارج از موضوع مذاکره رو به حاشیه بکشاند و از حصول توافق جلوگیری کند(کاری که ایران در 8 سال گذشته انجام داد).اما مهره های تاثیرگذار 5+1 اصول دیپلماسی رو در حد بالایی رعایت کردند.
به امید ادامه پیروزی در مذاکرات آینده.
انتظار دارم نظرم درج بشه،ممنون