صفحه نخست

تاریخ

ورزش

خواندنی ها

سلامت

ویدیو

عکس

صفحات داخلی

۲۵ آذر ۱۴۰۳ - ساعت
کد خبر: ۱۳۷۱۳۸
تاریخ انتشار: ۴۶ : ۱۷ - ۲۴ آبان ۱۳۹۲
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
شیوع نارسایی‌ کلیه از دیابت بیشتر است و ممکن است که نارسایی‌ کلیه در همان موقع تهدید‌کننده نباشد اما خطر بیماریهای قلبی و عروقی را بیشتر کرده و سکته‌های قلبی و مغزی را افزایش می‌دهد.

به گزارش خبرنگار مهر، محمدرضا گنجی رئیس انجمن نفرولوژی به مناسبت هفته حمایت از بیماران کلیوی (23 تا 30 آبان)، گفت: در سطح جامعه در زمینه پیشگیری از ابتلای افراد به بیماریهای کلیوی موفق نبوده‌ایم چرا که بیماریهایی مانند دیابت و فشار خون ریسک ابتلا به بیماریهای کلیوی را بالا می‌برند در حالی که نتوانسته‌ایم آنها را کنترل کنیم.

وی با عنوان این مطلب که آمار دقیقی از بیماران کلیوی و دیالیزی وجود ندارد، افزود: شیوع نارسایی‌ کلیه از دیابت بیشتر است و ممکن است که نارسایی‌ کلیه در همان موقع تهدید‌کننده نباشد اما خطر بیماری‌های قلبی و عروقی را بیشتر کرده و سکته‌های قلبی و مغزی را افزایش می‌دهد.

گنجی از افزایش شیوع نارسایی‌ کلیه خبر داد و گفت: سال گذشته 24 هزار بیمار دیالیزی وجود داشت که امسال 5 هزار و 500 بیمار جدید به این تعداد افزوده شده و به طور کلی در کشور 75 نفر در یک میلیون نفر دارای نارسایی کلیه هستند.

وی ادامه داد: در سال گذشته همچنین 2400 پیوند کلیه انجام شده که 30 درصد از آن مرگ مغزی بوده است که در چند سال اخیر این پیوند‌ها 5 درصد بوده است و پیش‌بینی می‌کنیم تا دو سال آینده به 50 درصد برسد چرا که آمار تصادفات و مرگ و میر در کشور بالاست. به همین دلیل 970 پیوند کلیه از مرگ مغزی انجام شده است.

گنجی با انتقاد از اینکه به اندازه کافی در بخشهای دیالیز پزشک وجود ندارد گفت: باید فوق‌تخصصان کلیه و نفرولوژی در شهرهای کوچک مستقر شوند چرا که مشکلات سختی در بیمارستان‌های این شهرها داریم و متخصصان کلیه محروم‌ترین قشر در وزارت بهداشت هستند چرا که جراحی نمی‌کنند و وسیله‌ای ندارند که پول‌آور باشد.

رئیس انجمن نفرولوژی ایران تأمین داروی بیماران پیوندی را از مشکلات دیگر این قشر دانست و گفت: بیماری که دچار نارسایی کلیه شده و 30 درصد کلیه این فرد کار می‌کند باید جزء بیماران خاص قرار گیرد در حالی که دفترچه بیمه معمولی 25 برگه دارند و برای هر دارو گاهی 5 بار نسخه‌نویسی می‌شود.

وی تصریح کرد: اگر دولت به بیماران نارسایی مزمن و پیوند کلیه یارانه می‌دهد چرا بیمه شان را بیشتر نمی‌کند. این بیماران هزینه آمپول خون‌رسانی خود را باید از جیب بپردازند. شاید دارو همیشه باشد اما در توزیع مشکل داریم و هر بیمار باید ماهانه برای خرید دارو اقدام کند.

گنجی گفت: در حال حاضر 24 هزار بیمار دیالیزی داریم و 31 هزار بیمار نیز پیوند کلیه شدند.

وی تصریح کرد: با تغییراتی که در وزارت بهداشت انجام می‌شود نمی‌توان برنامه‌ریزی درستی داشت نوسانات قیمت ارز هم مشکلات را بیشتر کرده است و تا می‌خواهیم برنامه‌ای بنویسیم قیمت دارو بالا و پایین می‌شود بنابراین از وزارت بهداشت می‌خواهیم از انجمنها کمک بگیرد تا بیماری که 10 سال است پیوند شده برای خرید داروهایش هر ماه به سختی نیفتد.

رئیس انجمن نفرولوژی ایران تصریح کرد: شاید داروهای این بیماران یارانه‌ای شده باشد اما هزینه آزمایش‌های این بیماران و فرانشیزشان بسیار بالا است. 80 درصد هزینه‌ها را بیماران و 20 درصد را بیمه می‌دهد.

وی گفت: ساده‌ترین نوع آزمایش برای بیماران کلیوی 60 هزار تومان هزینه دارد و ما به دنبال این هستیم که این بیماران فقط رنج بیماری را داشته باشند.

گنجی گفت: این در حالی است که هنوز آزمایشهای 30 ساله پیش را انجام می‌دهیم و نیازمند سرمایه‌گذاری در این بخش هستیم در این میان دانشگاههای علوم پزشکی عقب افتاده‌اند و آزمایشگاهی تاسیس نمی‌کنند که ما مجبور نباشیم به دنبال بخش خصوصی برویم و با هزینه‌های بالا کاهش و تمنا کنیم.

هفته حمایت از بیماران کلیوی از 23 تا 30 آبان ‌ماه برگزار می‌شود که روز اول با موضوع کلیه و دیابت، روز دوم اهدا کلیه ایثار و خیریه، روز سوم کلیه و رسانه، روز چهارم کلیه و آموزش و پیشگیری، روز پنجم کلیه و قوانین حمایتی، روز ششم کلیه و نقش پرستاران و روز پایانی کلیه و تغذیه و دیالیز نامگذاری شده است.

مصطفی قاسمی رئیس انجمن حمایت از بیماران کلیوی، نیز از نبود بیمارستانهای مختص بیماران کلیوی انتقاد کرد و گفت: در حال حاضر فقط بیمارستان هاشمی‌نژاد را داریم که البته 60 درصد از خدمات این بیمارستان به بیماران قلبی اختصاص دارد.

وی ادامه داد: دیابت در بیماران کلیوی بسیار اهمیت دارد چرا که 40 درصد از دیالیزی‌ها از چرخه دیابت، بیمار کلیوی شده‌اند به همین دلیل با کمک انستیتو غدد ایران در حال آزمایش بر 60 هزار نفر هستیم تا ببینیم این بیماران پس از دیابت چگونه تحت نظر باشند.

قاسمی با اشاره به بخشهای دیالیز گفت: در سال گذشته 446 بخش دیالیز وجود داشت که امسال به 466 بخش افزایش یافت. این به معنی این نیست که دیالیز خوبی داریم چرا که در برخی استان‌ها با کمبود دستگاه مواجه‌ایم و بیماران مجبورند مسافت زیادی طی کنند و گاهی به جای سه بار دیالیز در هفته آن را به دو یا یک بار کاهش دهند.

رئیس انجمن حمایت از بیماران کلیوی تصریح کرد: طبق آخرین آمار هزار دستگاه دیالیز وارد کشور شده اما حدود 4 هزار دستگاه همچنان کم است.

قاسمی با اشاره به اینکه در تامین صافی دیالیز خودکفا شده‌ایم گفت: اما در دارو مشکل داریم و گاهی اوقات باعث تعجب ما می‌شود دارویی که از چند سال پیش آزاد بود و بیماران حدود 1200 تومان آن را خریداری می‌کردند از زمانی که بیمه آن را تحت پوشش قرار داد، قیمتش به 1570 تومان افزایش یافت.

وی تصریح کرد: سیاستهای مسئولان در راستای بهبود وضعیت داروی بیماران در یک جا عقیم می‌ماند و سیاست کاملی در برخورد با شرکتهای سوء استفاده کننده وجود ندارد.

قاسمی گفت: شورای دیالیز باید مانند گذشته قوت بگیرد و جلوی این برنامه‌ریزیهای نادرست را بگیرد و با حضور کارشناسان به جمع‌بندی درستی برسد.

رئیس انجمن حمایت از بیماران کلیوی در مورد شیوع کلیه گفت: شیوع کلیه در کشورهای اروپایی 30 درصد افزایش یافته و به نظر می‌رسد در کشور ما روند صعودی داشته باشد به طوری که پیش‌‌بینی می‌کنیم تا سال 1400، 95 هزار بیمار کلیوی داشته باشیم.

وی با اشاره به اینکه مشکل آماری در مورد وضعیت بیماران دیالیزی و فوتی داریم گفت: همیشه این آمارها با خطای 50 درصدی اعلام می‌شود و به همین دلیل است که نمی‌توانیم برنامه‌ریزی درستی کنیم. از هر 9 نفر یک نفر بیمار کلیوی وجود دارد که حدود 8 میلیون نفر از جمعیت کشور را در بر می‌گیرد.

قاسمی از نبود بیمارستانهای مختص بیماران کلیوی انتقاد کرد و گفت: در حال حاضر فقط بیمارستان تخصصی هاشمی‌نژاد وجود دارد که آن هم 60 درصد به بیماران قلبی اختصاص دارد و هنوز بیمارستان مختص بیماران کلیوی نداریم. البته قرار شده زمینی را با تلاش خیرین در اتوبان همت خریداری کنیم تا بیمارستان کلیوی احداث شود.

رئیس انجمن حمایت از بیماران کلیوی گفت: از فردا (شنبه) در 10 مرکز و میدان پرتردد تهران چادر‌هایی برپا می‌شود که به مردم آموزش و اطلاع‌رسانی در زمینه پیشگیری از بیماریهای کلیوی ارائه دهند. این چادر‌ها با همکاری سازمان نظام پرستاری، هلال‌احمر و شهرداری برپا می‌شود و فشار خون و قند خون افراد را آزمایش می‌کنند.