پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : در آستانه شروع دهه محرم بیان نکاتی ضرورت دارد. مداحی هنری زیبا و والاست که با بیان شیوای خود مظلومیت ائمه معصومین را نشان میدهد؛ از آنجا که بسیاری از افراد در طول سال به موضوعات مختلف جامعه توجه خاصی ندارند در زمان شنیدن سخنان مداحان این حرفها تاثیر فراوانی بر آنها دارد و از چنین پدیده مناسبی باید در راستای اهداف مثبت استفاده شود.
با مداحی میتوان ثواب و فضائل بسیاری را کسب کرد اما این امر همیشه مطلق نیست و اگر شرطهایی که یک مداحی درست نیازمند آن است رعایت نشود میتواند سبب خطا شود.یکی از مهمترین شرطهای یکی مداحی آن است که مداحان نباید وارد مسائل سیاسی شوند. دنیای سیاست بهگونهای است که هر روز در دست یک جناح و گرایش خاص است و نباید موضوع دین و امام حسین(ع) و ائمه را خدای ناکرده تابع و بازیچه سیاست کرد.
در یک جلسه مداحی با یک کلمه سیاسی بیمورد بسیاری از اذهان دچار انحراف میشود زیرا سخن سیاسی غرضآلود در مداحی گناه است و همه افراد در مجلس به گناه آلوده میشوند و این گناه از طریق افراد به خانوادهها منتقل و همهگیر میشود. اکنون شرایط جامعه جنگ بین امام حسین(ع) و یزید و اسلام و کفر نیست که مداحی را وارد بازیهای سیاسی کنند و نباید با عبارات نامناسب جامعه را دچار تشویش و التهاب کرد.
مساله مهم کشور، اسلام ، مردم و تشیع است. بر عملکرد مداحان باید نظارت و کنترل دقیق شود. اگر مداحی از این اصل تخطی کرد باید از اجتماعات بزرگ و صداوسیما او را دور کرد تا این عرصه زیبا و مقدس مخدوش نشود و پاک بماند. در شرع و اسلام در باب تعزیرات و حدود به طور دقیق مشخص شده است که اگر مداحی در مجلس سخنی بگوید که به فرد یا گروه خاصی توهین کند آن افراد حق شکایت دارند و حاکم شرع اختیار دارد که از حبس تا تعزیر را برای خاطی انتخاب کند.
حتی اگر افرادی که مورد توهین قرا گرفتهاند شکایتی مطرح نکنند دادستان میتواند به عنوان مدعیالعموم اقدام کند و این افراد را به دادگاه بکشاند تا از تکرار چنین اعمالی جلوگیری شود. اشعاری که در مداحی استفاده میشود به هیچ وجه نباید به دروغ آلوده شوند و باید محتوای درستی داشته باشند زیرا سبب ضربه زدن به مداحیهای معتبر و اعتماد عمومی مردم میشود. اگر اشعاری سبک و غیروزین به کار برده شود که در شأن ائمه معصومین نباشد سبب توهین به آنهاست. همچنین غلو در گفتهها سبب خشم و غضب و دادن دستاویز به دشمنان میشود که بسیار خطرناک است و گناه تلقی میشود. در غلو عشقی به ائمه وجود ندارد و موضوعاتی مطرح میشود که واقعیت ندارد. مداحی باید بااخلاص تمام در خدمت عشق به خاندان نبوت برای نشر افکار و مکتب آنها قرار گیرد و اگر در خدمت تعریف و تمجید از مقام و منال گروهی خاص باشد از معنویت تهی میشود و ممکن است گاهی تاثیرگذاری خود را داشته باشد اما در طولانیمدت بسیار مخرب و خطرناک خواهد بود.
در سخنرانیها باید مردم را با حقایق و معارف آشنا کرد و مداحی باید دارای اندازه باشد و سبب بالا بردن بصیرت مردم شود و آنها را به مکتب ائمه علاقهمند کند زیرا اگر به این صورت عمل نکند فکر مردم از حقیقت مبانی واقعی اسلام تخلیه میشود و حماسه حسینی(ع) فقط وارد عرصه احساسات میشود که از زیربنای تعقل تهی است.
* عضو مجلس خبرگان