صفحه نخست

تاریخ

ورزش

خواندنی ها

سلامت

ویدیو

عکس

صفحات داخلی

۰۲ مهر ۱۴۰۳ - ساعت
کد خبر: ۱۳۰۲۵۲
تعداد نظرات: ۴۷ نظر
تاریخ انتشار: ۴۲ : ۰۸ - ۰۲ مهر ۱۳۹۲
رئیس جمهوری پیشین ایران، به شکست مذاکرات هسته‌ای در دوره ریاست جمهوری خود اشاره می‌کند و با اشاره به سه کتاب محمد البرادعی مدیرکل پیشین آژانس، جک استراو وزیر پیشین خارجه بریتانیا و حسن روحانی دبیر پیشین شورای عالی امنیت ملی، می‌نویسد سیاست‌های وقت آمریکا و کشورهایی که از بهبود مناسبات ایران و غرب ناراضی بودند، مانع رسیدن به یک توافق شد.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :


سید محمد خاتمی در مقاله‌ای در روزنامه گاردین، دولت حسن روحانی را فرصتی استثنایی برای حل مسئله هسته‌ای ایران و منازعات خاورمیانه دانست.

به گزارش انتخاب ؛ سید محمد خاتمی متن کامل آن به شرح ذیل است:


امروز که دکتر حسن روحانی، رییس جمهوری اسلامی ایران، با هدف «تعامل سازنده» با جهان خود را برای ایراد سخنرانی در مجمع عمومی سازمان ملل آماده می‌کند، به درس‌های تجربه‌ی خودم به عنوان رئیس جمهور سابق این کشور بزرگ و تلاشم برای ترویج گفت‌وگو میان ملت‌ها و کاهش دشمنی‌ها می‌اندیشم. پیرو پیش‌نهاد من، به عنوان رییس جمهور وقت ایران، سال ۲۰۰۱ از سوی سازمان ملل سال گفت‌وگوی تمدن‌ها خوانده شد. ولی علی‌رغم استقبال گسترده و جهانی از آن، پیام گفتگو به هسته‌ی سخت مناسبات سیاسی در منطقه و جهان نفوذ نکرد.

مسائل منطقه‌ی خاورمیانه و شمال آفریقا امروزه بیش از هر زمان دیگر به معضلاتی جهانی تبدیل شده است. ریشه‌‌های نه‌چندان دور این تغییرِ مقیاس و اهمیت را می‌توان در موج تحولات گسترده‌دامنی جست که در سال ۱۹۷۹ با وقوع «انقلابی غیرمنتظره» در قلب خاورمیانه آغاز شد و پس از فروپاشی نظام دوقطبی، خاورمیانه را درنوردید. خاورمیانه به یکی از کانون‌های اصلی برآمدن نیروهای جدید سیاسی، اجتماعی و ایده‌ئولوژیک و رقابت و هم‌کاری و مقاومت و ستیز میان آن‌ها با یک‌دیگر و نیز با قدرت‌های فرامنطقه‌ای تبدیل شد. امروزه کمتر مسأله‌ای را از مسائل مهم خاورمیانه و شمال آفریقا می‌توان یافت که اهمیت آن از مرزهای ملی و منطقه‌ای فراتر نباشد و به یکی از مسائل جهانی تبدیل نشده باشد. مسأله‌ی هسته‌ای ایران تنها یکی از این مسائل است که خوشبختانه در عین حال که بزرگ‌ترین آن‌ها نیست، حل باقی مسائل خاور میانه هم به چگونگی حل و فصل آن بستگی دارد.

گرچه نظریه و پیشنهاد و نظریه‌ی گفت‌و‌گوی تمدن‌ها به فضایی بسیار بلندتر و عمیق‌تر در صحنه مذاکرات سیاسی می‌نگریست و می‌توانست و می‌تواند پارادایم حاکم بر عالم و آدم را که به جنگ، نفرت و سرکوب منجر شده است به پارادایمی مبدل کند که حاصل آن حرمت انسان، صلح، آزادی و پیشرفت برای همه باشد، ولی همچنان نیاز بود که این نظریه به زبان سیاست و دیپلماسی ترجمه شود. برنامه‌ی سیاسی دکتر روحانی تحت عنوان تدبیر و امید ترجمه‌ای سنجیده و کاربردی از اندیشه‌ی گفتگوی میان ملت‌ها و تمدن‌ها در حوزه سیاست است؛ آن‌هم در زمانی که طیفی از بحران‌های سیاسیِ هم‌پوشان در حال ساختن یک فاجعه‌ی جهانی‌اند. امیدوارم انتخاب دکتر روحانی که مورد حمایت طیف گسترده‌ای از اقشار و گروه‌های اجتماعی قرار گرفت دوباره پنجره‌ی بسته‌شده‌ی امید را به سوی افق گفتگو بگشاید.

فرصت حل‌وفصل دیپلماتیک مسائل ایران و غرب، از جمله مسأله‌ی هسته‌ای ایران سال‌ها پیش در دوران ریاست جمهوری من فراهم آمد و از دست رفت. علت آن شکست اگر آن روز چندان برای عموم آشکار نبود، امروزه با انتشار کتاب خاطرات آقای جک استراو، وزیر خارجه‌ی وقت انگلستان، کتاب خاطرات آقای دکتر محمد البرادعی، دبیرکل وقت سازمان بین‌المللی انرژی هسته‌ای و نیز خاطرات آقای دکتر حسن روحانی، رئیس وقت هیأت ایرانی مذاکره‌کننده‌ی هسته‌ای، بخشی از دانش عمومی است.

شکست دیپلماسی علی‌رغم طلوع افق توافق بیش از یک دهه پیش، دو علت اصلی داشت: یکی، فشار همان سیاست‌هایی که آمریکا را پس از فاجعه‌ی یازدهم سپتامبر به تکرار فاجعه در قالب دو جنگ خسارت‌بار در افغانستان و عراق کشانده بود، به‌ویژه در عراق به بهانه‌ی کاذب مقابله با سلاح‌های کشتار جمعی که کذب آن‌ بعدا خیلی زود بر همگان آشکار شد. علت دیگر، فشار و نفوذ کشورهایی بود، خصوصا اسرائیل، که استمرار رونق و نفوذ منطقه‌ای و جهانی خود را در گرو تداوم تیرگی روابط میان ایران و غرب، خصوصاً روابط با آمریکا، و تنش در خاور میانه می‌دیدند.

کسانی که اسیر گذشته مانده‌اند از درون حصار خاطرات و تجربه‌های تلخ، سنگ‌های تردید و نگرانی به سوی قطار دیپلماسی پرتاب می‌کنند. ایشان متوجه نکته‌ای ساده درباره‌ی نسبت میان سیاست خارجی و سیاست داخلی نیستند. ایشان نمی‌دانند یا نمی‌خواهند این واقعیت را بپذیرند که تحولات سیاست خارجی از تحولات داخلی کشورها آغاز می‌شود.

دولت آقای دکتر روحانی حاصل رأی و اعتماد و امید آگاهانه‌ی مردم به تدبیر نیروهای تحول‌خواه بود، آن هم درست زمانی که ایران و منطقه بیش از هر زمانی به این تدبیر و امید نیاز داشت. این اعتماد و امید مردم در قالب رأی اکثریت رأی‌دهندگان ابراز شد، رأیی که پایگاه آن به این یا آن گرایش سیاسی محدود نبود و بخشی از اصول‌گرایان همان‌قدر در پیروزی دکتر روحانی سهم داشتند که بسیاری از اصلاح‌طلبان و حتی منتقدان سیاست‌های جمهوری اسلامی و زندانیان سیاسی. حمایت آشکار رهبر جمهوری اسلامی از برنامه‌های داخلی و خارجی رئیس جمهوری اسلامی ایران نیز امتیاز برجسته‌ای است که اختیارات لازم و کافی را برای حل‌و‌فصل دیپلماتیک مسائل سیاست خارجی ایران با غرب (و نه فقط مسأله‌ی هسته‌ای) به آقای دکتر روحانی و هم‌کارانش می‌دهد.

ایران صلح‌جو می‌توانست و هم‌اکنون هم می‌تواند که شريکی مشتاق و همدل برای نه تنها حل اختلافات ديپلماتيک و سياسی خودش با قدرت‌های جهانی باشد بلکه می‌تواند ياريگر فائق آمدن بر پاره‌ای مشکلات سياسی مزمن منطقه نيز باشد. اين البته مستلزم دلیری و خوش‌بينی است برای شنيدن صدای مردم ايران که دردمندانه آماج تحريم‌های ناعادلانه واقع شده‌اند که تهديدی جدی برای اساس جامعه‌ی مدنی و زیرساخت‌های مردم‌سالارانه‌اند.

ناکامی در ايجاد فضایی از اعتماد، عزت، احترام و گفت‌وگوی معنادار تنها باعث قوت گرفتن بيشتر نیروهای افراطی و فاقد مدارا در همه‌های طرف‌های درگیر خواهد شد. عواقب اين ناکامی نه‌تنها منطقه‌ای بلکه جهانی خواهد بود. برای اميد، انسانيت، صلح و آينده‌ای نيکوتر برای نسل‌های بعدی، و نه‌تنها برای مردم ايران که سزاوار شرایطی بهتر از ‌این‌اند، بلکه به خاطر همه‌ی مردم اطراف جهان، صميمانه آرزو دارم که آقای دکتر روحانی در طی سفرش به سازمان ملل استقبالی گرم و پاسخ‌هايی مثبت و پرمايه دريافت کند.

روند تحولات برآمده از انقلاب اسلامی ايران هم‌چنان ادامه دارد و عوامل متعددی از جمله تحولات داخلی و روابط با جهان خارج جهت مسیر آینده‌ی ایران را به شدت تحت تاثیر قرار می‌دهد. تجربه‌های شیرین و تلخ شانزده سال گذشته جنبه‌ی تازه‌ای به اصلاحات سیاسی‌ای که دکتر روحانی در سطوح داخلی و بین‌المللی بر عهده گرفته افزوده است. این تجربه‌ها ظرفيت‌های دموکراتیک نظام جمهوری اسلامی را غنی‌تر کرده است و امیدوارم بر غنای تجربه‌ی جامعه‌ی جهانی هم افزوده باشد.

رأی مردم ایران به دکتر روحانی و برنامه‌های تحول‌طلبانه‌اش در هر دو عرصه‌ی سیاست خارجی و داخلی فرصتی استثنایی و شاید تکرارنشدنی، برای ایران، غرب و همه‌ی قدرت‌های محلی و منطقه‌ای فراهم آورده است تا با سیاست خارجی گفت‌و‌گومحور و مبتنی بر رضایت، تکریم و عدالت از قلب خاورمیانه، از جمله با حل‌و‌فصل دیپلماتیک پرونده‌ی هسته‌ای ایران که کاملا قابل حل است اگر حسن نیت و انصاف در کار باشد، شاهد دنیایی بهتر برای شرق و غرب عالم باشیم
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۴۷
در انتظار بررسی: ۱۰
غیر قابل انتشار: ۲
ناشناس
|
۰۹:۰۳ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۳
درود بر سید محبوب ما
سید علی
|
۲۳:۳۸ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۲
سلام برسید بزرگوار قربون آن سخنان شیرنت خدا قوت
حسن
|
۲۳:۰۰ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۲
خدا رو شکر به خاطر بازگشت نسیم درایت ،عقلانیت و امید


درود به خاتمی و روحانی و البته هاشمی
ارشاد
|
۲۱:۵۲ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۲
سید جان
وقتی عکس شما را میبینم احساس قدرت میکنم
زنده و مثل همیشه سربلند باشی
علی
|
۲۰:۲۰ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۲
درود بر خاتمی...
mahmod
|
۲۰:۱۱ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۲
این روزا احساس میکنم سیاستمداران ایران در کلاس جهانی حرف میزنند.
شهرستان چرام
|
۱۹:۴۶ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۲
درود بر سید اصلاحات.
ستاره
|
۱۹:۳۴ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۲
درود بر سید دوست داشتنی
ناشناس
|
۱۸:۵۸ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۲
همه چیز حد وسطش خوبه نه این جوری قربون صدقه رفتن، هر چند خاتمی باعث رای دادن خیلی ها شد و دوستش داریم
ناشناس
|
۱۸:۲۹ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۲
درود بر سید خندان اصلاحات ،سلام بر روحانی .پاینده ملت زیرک و سرفراز ایران .
مهدی
|
۱۵:۳۴ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۲
سلام به آقای خاتمی
با تمام احترامی که براتون قائلم , اما به نظر من اسراییل کشور نیست و نباید اون رو کشوری خطاب کرد که به آمریکا فشار وارد کرده , بلکه یک گروه تروریستی با نفوذ است که لابی قوی دارد
خیلی گلی , پاینده باشی ...
حسین
|
۱۴:۵۳ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۲
درود بر سید بزرگوار و دانا
پاینده و پیروز باشی....
Admin
|
۱۴:۳۰ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۲
دست گلت درد نکنه سید بزرگوار...عالی بود...!
محسن
|
۱۳:۱۱ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۲
خاتمي دوستت داريم
آرمان
|
۱۲:۲۳ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۲
خاتمی مهربان دوستت داریم.روحانی جان ،از اینکه اعصاب فرسوده ما پس از هشت سال تلخ آرامش یافت وامید به روز های بهتر برای ما ایرانیان زنده شده است مچچچچچچچچچچچچچچچچچچچچچچچکریم.
مهدی
|
۱۲:۲۱ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۲
عاشقتیم سید. خدا نگهدارت باشد
یاس
|
۱۱:۵۸ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۲
سید بزرگوار همیشه درقلب ماجا داری و حمایتت می کنیم
ناشناس
|
۱۱:۳۸ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۲
عزیزان خاتمی دیگری تکرار نخواهد شد.
خاتمی یعنی امیرکبیر معاصر .. .
ناشناس
|
۱۱:۳۷ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۲
درود برخاتمی سلام برروحانی سلام برهاشمی
مهدی
|
۱۱:۳۵ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۲
درود بر خاتمی بزرگوار...
همیشه در قلب منی
يكى از فرزندان ملت
|
۱۱:۳۵ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۲
او فرزند فاضل روح خدا ، حضرت امام خمينى است٠ والسلام
محمد وفایی
|
۱۱:۲۹ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۲
سید خدا را قسم می‌دهم که همیشه پشتیبانت باشد و حافظت تا ما هر از گاهی نسیم عالمانه و حکیمانه شما را اسشمام کنیم و روحی تازه در ما بدمد دوستت داریم و بزرگت می‌شماریم سید الحق که رفتار بزرگوارانه انبیاء را متذکر می‌شوی و هر انسانی را به وجودت مفتخر می‌کنی دورود بی پایان بر سید محمد خاتمی (از سوی مدرس دانشگاهی دوستدار و ارادتمند همیشگیتان)
ناشناس
|
۱۱:۱۷ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۲
اندیشمند ترین سیاستمدار
طاها یوسفی
|
۱۱:۰۶ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۲
خیلی دوستت داریم محبوب ترین ساستمدار ایران
خیرخواه
|
۱۱:۰۲ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۲
"کسانی که اسیر گذشته مانده‌اند از درون حصار خاطرات و تجربه‌های تلخ، سنگ‌های تردید و نگرانی به سوی قطار دیپلماسی پرتاب می‌کنند..."
این جمله بسسسسیار زیبا و پرمغزه
ناشناس
|
۱۰:۴۶ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۲
دوسش داررررررررررررررررررررررررررررم
نیکان
|
۱۰:۳۴ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۲
متن فوق العاده گویا ، بموقع و حقیقت مداری است که امیدوارم مورد استقبال همگان قراگیرد .
عباس
|
۱۰:۳۴ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۲
طیب الله سید. خیلی می خوامت.
ناشناس
|
۱۰:۲۶ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۲
درود بر رهبر اصلاحات
سینا
|
۱۰:۱۷ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۲
بر منکرش لعنت راست گفته
سامان
|
۱۰:۰۲ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۲
خاتمی هیچ حرفی رو الکی نمیزنه غرب اگه به توصیه این مرد بزرگ گوش نکنه خودش متضرر میشه .درود به خاتمی مرد محبوب وخوش اخلاق ایران
ناشناس
|
۰۹:۴۵ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۲
زنده باشی خاتمی
پویان
|
۰۹:۴۴ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۲
عاشقتم
sara
|
۰۹:۴۳ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۲
ایکاش جهان قدر این فرصت تاریخی را درک کند ومانع جنگی جهانسوز شود جنگی که نه تنها منطقه ما بلکه همه جهان را در بر میگیرد
ناشناس
|
۰۹:۴۱ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۲
درود
ایمان
|
۰۹:۲۴ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۲
خاتمی محبوب دل ها
كورش
|
۰۹:۱۹ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۲
يه دوونه اى عزيزم
رضا
|
۰۹:۱۸ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۲
جناب آقای خاتمی در قلب ملت ایران است و نقش بسزایی در پیروزی دکتر روحانی ایفا کرد.
مهدي
|
۰۹:۱۵ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۲
درود خدا بر خاتمي پرچمدار اصلاحات واعتدال
مهتاب
|
۰۹:۱۵ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۲
خاتمی عزیز تو هم برای وطنم ایران تکرار ناشدنی هستی اسوه صلح ودوستی
خیرخواه
|
۰۹:۱۴ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۲
"کسانی که اسیر گذشته مانده‌اند از درون حصار خاطرات و تجربه‌های تلخ، سنگ‌های تردید و نگرانی به سوی قطار دیپلماسی پرتاب می‌کنند..."
این جمله بسسسسیار زیبا و پرمغزه
رضا
|
۰۹:۰۷ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۲
چقدر انسانی ، علمی ، منطقی و دیپلماتیک و البته بهنگام . دست مریزاد سید بزرگوار
محمد
|
۰۹:۰۷ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۲
درود بر خاتمی امیدوارم آرزوی مردم ایران محقق شود مردمی که ثابت کردند استحقاق بهترین ها هستند .
محمد رضا
|
۰۹:۰۴ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۲
خاتمی جان همیشه در قلب ما جا داری
ناشناس
|
۰۹:۰۴ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۲
احسنت به خاتمکی بزرگ با منطقی کامل خدا حفظت کند
پاسخ ها
سوشيانت
| |
۱۴:۳۸ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۲
عاشقتم سيد
احمد از هلند
| |
۱۸:۲۰ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۲
من هلند زندگی میکنم امروز متن انگلیسی این مطلب در روزنامه گاردین رو به یکی از اساتید علاقمند به مسایل سیاسی خاورمیانه فرستادم، اومد در اتاقم و بهم گفت جواب خیلی سوالات رو گرفتم از جمله نقش اسراییل، جورج بوش بر خیلی از اتفاقات دهه گذشته