صفحه نخست

تاریخ

ورزش

خواندنی ها

سلامت

ویدیو

عکس

صفحات داخلی

۱۴ آذر ۱۴۰۳ - ساعت
کد خبر: ۱۳۰۰۹۰
تاریخ انتشار: ۳۴ : ۱۸ - ۳۱ شهريور ۱۳۹۲
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
روزنامه السفیر نوشت: هنوز یک هفته از بازدید محمدجواد ظريف، وزیر امور خارجه ایران از بغداد نگذشته بود که اسامه النجیفی، رییس مجلس عراق برای دیدار با وی به تهران آمد. النجیفی پیش از سفر به تهران، برای ملاقات با رجب طيب أردوغان، نخست وزیر ترکیه به این کشور رفته بود. شاید به این خاطر که تمام مسایل منطقه به هم ربط دارد و مشکل سوریه مانند دمشق و حلب و حمص، در استانبول و بغداد و تهران نیز لمس می‌شود. بنابراین طبیعی است اگر بگوییم هدف عراقی‌ها از سفر به تهران مساله سوریه است.

به گزارش سرویس بین الملل سایت خبری تیک Tik.ir، در چارچوب تلاش‌های منطقه‌ای برای گذر سوریه از تونل سیاهی که در آن واقع شده، النجیفی در ملاقات با مسوولان ایرانی پیشنهادی برای مشکل دمشق ارایه کرد. بدون شک کشورهای همجوار همگی پیگیر قضیه سوریه برای رسیدن راه‌حلی‌اند که همه طرف‌های دعوا را راضی نگه دارد و آماده نوشیدن جام زهری‌اند که هر روز بر تلخی آن افزوده می‌شود.

پیشنهاد النجیفی شامل چهار بند است؛ بند اول در مورد توقف خشونت و خروج گروه‌های مسلح غیرسوری و همچنین نیروهای مسلح حکومت‌های منطقه است که در خاک سوریه فعالیت نظامی دارند.

بند دوم به ارایه یک جدول زمانی برای برگزاری انتخابات آزاد و دموکراتیک می‌پردازد تا همه گروه‌ها براساس معیارهای مورد قبول همگان و با نظارت بین‌المللی در آن مشارکت نمایند.

بند سوم پیشنهاد می‌کند نیروهای موثر منطقه مانند ترکیه، عراق، سعودی و ایران برای کمک به دمشق و توقف خشونت موجود در سراسر سوریه با هم هماهنگ باشند و همکاری کنند.

بند آخر از جوامع بین المللی بویژه قدرت‌های بزرگ مانند روسیه و آمریکا می‌خواهد در راستای حاکمیت ملی و لبیک گفتن به خواسته‌های به‌حق ملت سوریه، از تلاش‌های منطقه‌ای برای پایان دادن به بحران سوریه حمایت کنند.

براساس اطلاعی که «السفیر» از طریق یکی از منابع آگاه عراقی به دست آورده، هدف ابتکار عمل عراق، فرونشاندن شعله اختلاف فرقه‌ای و مذهبی مسلط بر منطقه است که اثر منفی خود را بر عراق و دیگر کشورها برجای گذاشته است. این پیشنهاد پیش از طرح آن در خارج، مورد موافقت گروه‌های داخلی قرار گرفته است.

منبع مذکور می‌افزاید هدف اول، دستیابی به اجماع منطقه است تا بتوان ابتکار عمل مذکور را بر روی ریل اجرا گذاشت. گام اول، یعنی ملاقات عراقی‌ها با مسوولان آنکارا و تهران به قصد دانستن نقطه نظرات و تمایل آنها می‌تواند زمینه را برای پادرمیانی حقیقی و موثر بین حکومت سوریه و جنگجویان مسلح را فرهم کند تا اینکه آتس بس برقرار گردد و سوریه و منطقه نفس راحتی بکشند.

به گفته یکی از همراهان النجیفی در سفر به تهران، رییس مجلس عراق سپس از سعودی و احتمالا اردن و لبنان بازدید خواهد کرد.

منبع السفیر در تهران تصریح کرد ایران که سوریه را راس محور مقاومت می‌داند باید حل بحران این کشور را در اولویت قرار دهد و بپذیرد که راه حل‌ها باید پاسخ‌گوی خواسته‌های حقیقی ملت سوریه و خط پایانی برای خشونت تروریسم که با عناوین و توجیهات مختلف کشور را فراگرفته، باشد.

بنا به گفته این منبع، از دیدگاه تهران، توقف حمایت کشورهای منطقه از گروه های مسلح در سوریه گام اول و ضروری برای موفقیت هر تلاشی است و اینکه ادامه حمایت‌ها منجر به استمرار جنگ سه ساله سوریه با بیش از ۱۰۰ هزار کشته می‌شود.

تهران کشورهای منطقه را مسوول خشونت در سوریه می‌داند. به نظر می‌رسد روابط بین ایران و کشورهای منطقه محور دستیابی به حل مشکل است. در این راستا خبرگزاری شبه رسمی فارس اعلام کرده حسن روحانی، رییس‌جمهور ایران، دعوتنامه رسمی از پادشاه عربستان برای شرکت در مراسم حج امسال دریافت داشته است، ولی او هنوز تصمیم نهایی برای قبول این دعوت را نگرفته و آن را به بعد از سفر به نیویورک برای شرکت مجمع عمومی سازمان ملل موکول کرده است. بدین ترتیب بازدید روحانی از سعودی احتمالا در اکتبر آینده خواهد بود.

با توجه به اختلاف شدید ایران و سعودی بر سر مسایل مختلف و مهم و در راس آن‌ها بحران سوریه و کشاکش دو کشور در قضایای عراق و لبنان، چندین علامت پیش روی زمان و علت دعوت ملک عبدالله از روحانی وجود دارد. از دیدگاه برخی نمی‌توان از یک زاویه به صحنه نگریست، چه بسا مانند آمریکا و روسیه، تهران و ریاض نیز به این نتیجه رسیده‌اند که منطقه نیاز به آرامش دارد و صلح و آتش بس برای توقف خون‌ریزی و بازگرداندن امنیت ضروری است.

از طرف دیگر، وزارت امور خارجه بریتانیا اعلام کرد ویلیام هیگ با همتای ایران خود در نیویورک ملاقات خواهد کرد درحالی که روابط مستقیم دیپلماتیک دو کشور از سال ۲۰۱۱ قطع است.

سخنگوی وزارت امور خارجه بریتانیا گفت دو وزیر در حاشیه جلسات مجمع عمومی سازمان ملل با هم دیدار خواهند داشت، ولی به جزییات آن اشاره نکرد. ظریف نیز پیش از این گفته که هیگ خواهان درخواست دیدار کرده و من هم قبول کردم.