صفحه نخست

تاریخ

ورزش

خواندنی ها

سلامت

ویدیو

عکس

صفحات داخلی

۱۴ آذر ۱۴۰۳ - ساعت
کد خبر: ۱۱۹۸۴۹
تاریخ انتشار: ۳۰ : ۱۱ - ۱۶ تير ۱۳۹۲
اما اعليه علاني، یکی از مورخان تونسی و استاد اسلامشناسی دانشگاه تونس ، درباره این که آیا تونس می تواند متأثر از تحولات کنونی مصر قرار گیرد، گفته است: ما وارد دومین دوره از انقلاب مان شده ایم که من آن را «انقلاب اصلاحی» می نامم.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
روزنامه فیگارو در سرمقاله خود با عنوان «نباید بازی اسلامگراها را انجام داد» تصور غربی‌ها را از جهان عرب و منطقه خاورمیانه به چالش کشیده است.

به گزارش سرویس بین الملل انتخاب ؛ سرمقاله‌نویس این روزنامه می نویسد که این بازی اخوان المسلمینی های تونس است که با دفاع از ارزش های دموکراسی، خود را قربانی بحران اخیر معرفی کنند.

این روزنامه ادامه می دهد در مصر، مثل سوریه یا دیگر کشورهای عربی، امور آن طور که ساده به نظر می آیند اتفاق نمی افتد و دموکراسی نیز آن طور که ما می خواهیم در آن جا اتفاق نمی افتد، بلکه باید خودش شکل بگیرد. مصر یک راه طولانی مقابل خود دارد و هیچ چیز بدتر آن نیست که اخوانی ها را به شهدای آزادی تبدیل کنیم!

فیگارو همچنین در صفحات آغازین خود گزارش های متنوعی درباره بحران مصر به چاپ رسانده است.

اما این روزنامه چاپ صبح فرانسه صفحه ای را نیز به سفر رییس جمهور این کشور به تونس اختصاص داده است. این اولین سفر اولاند به تونس در مقام ریاست جمهوری و همچنین اولین سفر یک رییس جمهور فرانسه به تونس پس از وقایع بهار عربی است.

فیگارو در گزارش خود نوشته است: اولاند از همان آغاز ورودش به تونس، همانطور که پیشتر در کاخ الیزه گفته بود، به دنبال راهی برای همکاری با حزب اسلامی النهضه بود.

فیگارو همچنین با اشاره به همزمانی تحولات اخیر مصر و سفر فرانسوا اولاند به تونس می نویسد که علی رغم تفاوت هایی که تونس ده میلیون نفری با مصر هشتاد میلیون نفری دارد، رییس جمهور فرانسه این موضوع را نادیده نمی گیرد که چشم تونسی ها به قاهره دوخته شده است.

بااین حال فیگارو به این جمله فرانسوا هولاند اشاره می کند که در تونس خطاب به مردم این کشور گفت: شما وظیفه ای دارید و آن وظیفه این است نمونه‌ای موفق در برابر دیگر کشورهای جهان عرب باشید و به آنها امیدواری دهید.

رییس جمهور فرانسه همچنین در تونس گفت که کشورش آماده است تا تونس را در روند نوشتن قانون اساسی و انتخابات همراهی کند.

اما اعليه علاني، یکی از مورخان تونسی و استاد اسلامشناسی دانشگاه تونس ، درباره این که آیا تونس می تواند متأثر از تحولات کنونی مصر قرار گیرد، گفته است: ما وارد دومین دوره از انقلاب مان شده ایم که من آن را «انقلاب اصلاحی» می نامم.

به عقیده این مورخ تونسی، مصر اولین کشور در میان کشورهای عربی است که دست به چنین انقلابی زده است.

وی می گوید همانطور که در جریان تحولات چند سال گذشته که به بهار عربی معروف شد، مصر از تونس تأثیر پذیرفت، اکنون هم تونس می تواند با چند درجه تفاوت، متأثر از جریانات مصر شود.

اعليه علاني می گوید در قرن نوزدهم میلادی، دو کشور مصر و تونس، در میان کشورهای عربی، اولین کشورهایی بودند که توانستند اولین قانون اساسی کشورشان را بنویسند. همچنین در همین دوره، در این دو کشور یک نهضت اصلاحی پدید آمد که بر مذهب اسلام و سیاست تأثیر گذاشت.

این استاد دانشگاه اضافه می کند که لیبی، همسایه مشترک تونس و مصر نیز مجبور است به تدریج از این دو کشور پیروی کند. به عبارتی دیگر می توان گفت که تمامی کشورهای آفریقای شمالی متأثر از این انقلاب و جنبش خواهند شد.

در ادامه، اعليه علاني تأکید می کند که آن چه در مصر اتفاق افتاد، نشان داد که دوره اسلام سلفی در کشورهایی که دستخوش بهار عربی شدند، به پایان رسیده است. جنبش اسلامگراها مردم را نسبت به توانایی شان در زمینه برقراری امنیت و رسیدن به توسعه اقتصادی و اجتماعی مأیوس کرد.

این مورخ تونسی سپس درباره واکنش مردم کشورش به اسلامگراها می گوید: تحریم اسلامگراهای حزب النهضه بیشتر از طریق صندوق های رأی خود را نشان خواهد داد تا این که از طریق اعتراضات خیابانی.

او سپس به رابطه عمیق حزب تونسی النهضه با حزب اخوان المسلمین مصر اشاره می کند و می گوید انهضه و تمامی شاخه های حزب اخوان المسلمین دارای یک ایدئولوژی مذهبی و سیاسی هستند. این احزاب اسلامی در این که سیاست باید بر مبنای شریعت طرح ریزی شود مشترک هستند اما هر حزب برنامه زمانی خاص خودش را دارد.