صفحه نخست

تاریخ

ورزش

خواندنی ها

سلامت

ویدیو

عکس

صفحات داخلی

۲۵ آذر ۱۴۰۳ - ساعت
کد خبر: ۱۱۹۳۵۲
تاریخ انتشار: ۵۹ : ۱۲ - ۱۲ تير ۱۳۹۲
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : خبر نوشت: پس از 34 سال دهم فروردین امسال اولین گردشگران ایرانی توانستند به کشور مصر سفر کنند

س از این سفر حرف و حدیث های بسیاری درباره اش به گوش رسید؛ از مبالغ زیادی که از گردشگران ایرانی گرفته شده است بگیرید تا انحصاری بودن این تورها و عکس های که از این گردشگران منشر شده بود.

رقیه حاتمی پور اولین فعال صنعت گردشگری است که توانست مسیر هوایی ایران به مصر را برای گردشگران ایران بازگشایی کند. او در گذشته گردشگری به کشور تونس را هم برای ایرانی ها باز کرده بود.

حاتمی پور می گوید: فعالیت یک زن ایرانی در این حوزه مهم است او می گوید همه کشورها به این موضوع پرداختند اما از سکوت سازمان گردشگری گله دارم.

گفت وگوی خبرآنلاین با وی را می خوانید:


چه شد شما اولین تور گردشگری به کشور مصر را برگزار کردید و قرعه کار به نام شما خورد؟


من سالهاست در حوزه شمال آفریقا و اروپا کار می کنم چون می دانید که یک آژانس نمی تواند تمام دنیا را پوشش دهد و اصلا اصولی و حرفه ای نیست.من از 10 سال پیش درمورد حوزه شمال آفریقا مطالعه کردم وهمان زمان تور کشور تونس را شروع کردیم چون امکان سفر به مصراصلا نبود.بنابراین اولین تور هوایی به کشور تونس را با موفقیت برگزار کردیم.تا قبل از انقلاب تونس این پروازها به طور مرتب انجام می شد .البته همان زمان برخی هتلداران مصری در تونس بودند که از ما درخواست داشتند به کشور مصر هم گردشگر داشته باشیم، ما قبلا از طریق آنها تلاش کردیم ویزای مصر بگیریم اما نشد.در کل ما خیلی برای مصر تلاش کردیم.در زمان آقای خاتمی با امضای آقای مرعشی امکان برگزاری تورمصر به شرط گرفتن ویزا به ما داده شد اما نتوانستیم ویزا بگیریم.از کشورهای آذربایجان ،ترکیه و دوبی هم اقدام کردیم اما نشد.در ترکیه تا انتخاب پرواز چارتر هم پیش رفتیم که مسافران را ازترکیه به مصر ببریم اما باز هم ویزا ندادند.
تا اینکه بعد از انقلاب مصر و ورود آقای مرسی، در مذاکرات رئیس جمهور ایران با مصر به داشتن روابط دوگانه تاکید شد و برای گسترش روابط وزیر گردشگری مصر به ایران آمد .یعنی سال 91 تفاهمنامه توسعه روابط گردشگری بین دو کشورامضا شد تا گردشگرانی بین دو کشور مبادله شود، توافقنامه در شرایطی امضا شد که بعدا دیدیم زیاد مناسب نبود ، این توافقنامه میان کانون اتومبیلرانی ایران و یک شرکت در مصرمنعقد شد. پس از آن از آژانس‌های مسافرتی بالغ بر 50نفر پیش از نوروز92 دعوت شد که این پکیج را در بازار گردشگری ایران عرضه کنند و من هم در آن جلسه حضور داشتم ، هر کسی نظری داشت. این در حالی بود که من با یکی از 2شرکت فعال اول مصر قرارداد داشتم اما باز هم گفتند که این قرارداد تنها از طریق یک کنسرسیوم متشکل از یک شرکت هواپیمایی مصری به نام ایرممفیس، یک شرکت تورگردان و یک شرکت اخذ ویزا وجود دارد که باید قراردادها با این سه‌ شرکت منعقد شود.


بنابراین در این جلسه آژانسهای زیادی بودند و این کار انحصاری به شما داده نشد؟


اصلا.توضیحات به همه ما داده شد،اما آژانس ما پیگیری کرد و این موضوع را به سرانجام رساند. رانت یا انحصاری وجود ندارد و من این موضوع را با قدرت تکذیب می‌کنم. کانون اتومبیلرانی عملا هیچ فعالیتی روی مصر ندارد. یک قراردادی وجود داشت یک بخش ظاهرا خصوصی و در باطن دولتی این کار را انجام داده است. اما عملا کانون نه به من انحصاری تخصیص داده است و نه تفویض اختیار کرده است. تنها فعالیت شخص خودم بود که توانستم اجازه پرواز به مصر را به‌دست بیاورم که مدارک آن هم موجود است.
به نظر من همه می توانند کار کنند اما باید اخلاق کسب و کار رعایت شود ، قیمتها را نشکنند و رقیب را دچار مشکل نکنند چون آرامش بازار باید حفظ شود. متاسفانه در ایران آژانسها به صورت تخصصی کار نمی کنند و دائم با هم رقابتهای نادرست دارند.باید انسجام درست صنفی داشتیم که منطبق بر قانون مجمع عمومی باشد تا خیلی از مشکلات صنفی حل شود .در این شرایط خرده فروش کار خود را می کند و عمده فروش هم همینطور.


بعد ازبرگزاری اولین تور اعلام شد که مصریها این تور را دو و نیم برابرگرانتراز کشورهای اروپایی ها به ایران فروختند؟


در آن جلسه،کانون اتومبیلرانی قیمت تور را 1900 دلار اعلام کرد که ما 100 دلار هم برای خودمان اعلام کردیم شد 2000 هزار دلار. در خبرپردازی یک خلط مطالب وجود دارد.ما باید اجزای تور را جدا کنیم.بلیط هواپیما 600 تا 700،یک رقمی برای ویزا،اقامت در کروز،غذا ، ورودیه ها، اتوبوس و پذیرایی بین راه هم اضافه کنید. پروازهایی که به مقصد قاهره می‌رود، برخی اوقات قیمتی معادل 2میلیون و 600 تا 4میلیون و 600هزار تومان دارند. البته اگر منظور از نصف شدن قیمت غیر از مبلغ پرواز باشد هزینه این تور 800 یا 900دلار است. قیمت تور اعلام شده 2هزار دلار است که البته کانون 1900دلار تور را به آژانس‌ها می‌فروشد و گفته است که آژانس‌ها می‌توانند 100دلار نیز کمیسیون بگیرند.
سفر ما هم طراز اروپاییها بود. ما در کنار آلمانی ها بودیم و همه مسافران از کیفیت سفر راضی بودند.علاوه بر این در دنیا یک تخصصی وجود دارد که کشورها بر اساس مطالعه نرخ تور را تعیین می کنند.مثلا به روسها تور ارزان می دهند و به ایرانی ها و اروپایی ها گران،چون ایرانی ها را پولدار و اهل سفر می شناسند.از سوی دیگرالان در مصر فقط یک شرکت خصوصی ویزا می دهد و برای همین این نرخ بالاست.من هم قبول دارم نرخ بالاست اما این توافق قبل از من امضا شد و الان تلاش می کنم که قیمت ها را بررسی کنیم و پایین بیاوریم.
در تابستان قیمت ها تعدیل شده است.الان با مذاکراتی که کردیم برای تابستان هزینه سفر را 100 دلار کم کردیم که 1920 دلار بود الان تخفیف 20 تا 30 دلار می دهیم ، مذاکره می کنیم که کمتر هم شود.تور مصر لوکس نیست دلار گران شده و اگر همان 1200 دلار بود هم قیمت تور لوکس آنتالیا بود. مصر کشور ارزانی است و قشری که به تور مصر می آیند به تاریخ و تمدن علاقه دارند و گروه خاصی هستند.در تور دوم دو سفرنامه نویس داشتیم.


چرا در زمان توافق با مصر، کانون اتومبیلرانی انتخاب شد؟


باید از سازمان گردشگری بپرسید چون آنها معرفی کردند. در تنظیم تفاهمنامه گردشگری، بخش خصوصی و متخصصانی که به‌صورت تخصصی برآورد پرواز و هتل و ارزش تور را برای سفر تعیین کنند در سفر به قاهره حضور نداشتند.


همان ابتدا دو تاریخ برای سفر به مصر اعلام شد اما چرا تاریخ اول که که چهارم فروردین بود کنسل شد؟


به دلیل اینکه مسافر نبود.آژانسها حاضر به پکیج فروشی نبودند چون خودشان طراح هستند و دوست ندارند فرمایشی کار کنند و شرایط را هم دوست نداشتند.اما من 78 مسافر داشتم که وقتی تاریخ چهارم به حد نصاب نرسید ،ناراحت شدند و ریزش کردند و 57 نفر ماندند .در فرودگاه نهایتا 48 نفر آمدند اما بعد 5 نفر هم جدا شد و 43 نفر ماند.تور مصر را با آن تعداد مسافر نمی‌توانستم اجرا کنم چون گفته بودند هواپیما به شرط تکمیل ظرفیت پرواز می‌کند. هیچ حمایت دولتی یا لابی خاصی نیز صورت نگرفت. اما آن تور اجرا شد و این از سخت‌ترین کارهای دوره حیات کاری من بود. من در زمان کشیک ایام نوروز هواپیمایی کشوری مجوز این پرواز را گرفتم.در 15 دقیقه این ویزاها توسط سفارت مصر آماده شد و پرواز با موفقیت انجام شد.


پرواز دوم تعداد مسافران چند نفر بود؟


پرواز دوم 134 نفر بودند .


استقبال بار دوم چطور بود.چون بعد از سفر اول اعلام کردند که رفتار مصری ها خوب نبود و امکان بازدید از تمام اماکن دیدنی به ایرانی ها داده نشد؟


من بارها این موضوع را تکذیب کردم، هر دوبار مسافران از همه اماکن دیدنی بازدید کردند.من در تور اول به عنوان تور افتتاحیه حضور داشتم و فیلم ها نشان می دهد که طبق برنامه تمام مسیرهای دیدنی از آسوان را دیدیم.ادفو،دره پادشاهان و کارناک را دیدیم که بسیار غنی است.یک تور تفریحی و فرهنگی بود که مسافران هم روی کروز رود نیل اقامت کردند.همه امکانات برای مسافران خوب بود و ما با اتوبوسهای کولردار مسافران جا به جا می کردیم.یک مترجم فارسی زبان داشتیم. اما گردشگری دوم بسیار خبرساز بود و خبرگزاری فرانسه،آسوشیدپرس و خبرگزاریهای منطقه عکسها را لحطه به لحظه گزارش می کردند.به نظرم دومین سفر بسیار اثرگذارتر بود.6 آژانس در تور دوم با ما همکاری کردند بنایراین انحصاری نبود.


پروازهای بعدی  هم به شرط تکمیل بودن مسافر برگزار می شود؟


پروازهای بعدی از بعد ماه رمضان به صورت مرتب هفتگی برگزارمی شود.


همانطور که اشاره کردید قرارداد گردشگری میان ایران و مصر دوسویه بود.اما چرا از کشور مصر کسی به ایران سفر نکرد؟


چون همانطور که گفتم هنوز مصری ها شرایط سفر به ایران را ندارند.وزیر گردشگری مصر گفت که مردم مصر خیلی پولدار نیستند که بخواهند به سفر و گردشگری بروند.اما ایران با حسن نیت کامل ویزا را برای مصریان برداشته است.الان مصریان می آیند و مذاکره می کنند ، امیدوارم در آینده این سفرها دو جانبه شود.


ممکن است ویزای ایرانی ها هم حذف شود؟


به روابط دو کشور بستگی دارد.


شما هم در کشور مصر برای گردشگری در ایران تبلیغ می کنید؟

ما تلاش می کنیم و معتقدیم که گردشگری باید دوسویه باشد ،اما تبلیغات منفی علیه ایران زیاد است،اطلاع رسانی صحیح هم نمی شود.کشورهایی مانند ترکیه و مالزی در کشور ما تبلیغ زیادی دارند اما ما در کشور مصر زیاد تبلیغ نکردیم.بخش خصوصی زیاد امکان مالی ندارد و باید در محیط کلان بخش دولتی حمایت کند.در این زمینه بخش دولتی باید حمایت کند.

 

اما بسیاری از آژانس داران می گویند که بخش دولتی دست از سر گردشگری بردارد رونق پیدا می کند؟
من موافق دخالت نیستم.اما بخش دولتی با امکاناتی که دارد می تواند ایران را معرفی کند و این برای ما کافی است.البته بخش خصوصی در کشور مصر به تنهایی کار کرد و موفق بود.


به نظر شما چرا گردشگر به ایران کمتر سفر می کند؟
ایرانی ها به سفر علاقه دارند واین در ذات ایرانیان است.حتی سفر داخلی هم همینطور است.اما خط قرمزهای ما اجازه نمی دهد که گردشگر تفریحی زیادی داشته باشیم.تبلیغات منفی هم بسیار است مگر اینکه در روابط بین اللمل اتفاقی بیفتد و مسائل هسته ای حل شود.برخی کشورها هم ایران را مسیر خطرناک اعلام کردند و تنها افرادی که به تاریخ و تمدن ایران علاقه دارند به کشور می آیند.بیشتر علاقه مندان ما سالمندان هستند.ما در نمایشگاهها هم حضور خوبی نداریم و تنها در یک دوره ای نسبتا خوب بود.الان در کشورهای همسایه ما جنگ است و این تاثیر می گذارد.اگر در سیستم بین اللمل چهره ایران عوض شود و تبلیغات منفی نباشد شرایط بهتری برای گردشگری کشور ایجاد می شود.تبلیغات اصلی ترین گزینه برای گردشگر است و ما باید بر این موضوع کار کنیم.

به طور کلی تور ورودی برای آژانس ها سود دارد یا خروجی؟
البته تور ورودی ،چون ارز وارد کشور می شود و بخشهای مختلف کشور هم فعال می شوند.

الان دیگر تور تونس برگزار نمی کنید؟
بعد از انقلاب تونس از من دوباره دعوت کردند ،احتمالا یک تور ترکیبی تونس با مصر داشته باشیم.چون تقاضای پرواز کامل کم است.

با توجه به قیمت ارز تصور می کنید امسال سفرهای خارجی کم باشد؟
تا زمانیکه افکار عمومی از روند تثبیت نرخ ارز مطمئن نشود احتمال کاهش سفرها وجود دارد. الان مردم به دو صورت فکر می کنند ،عده ای ارزشان را نگه می دارند چون می ترسند گرانتر شود،گروه دیگری منتظرند که دلار ارزان شود و بعد مسافرت بروند. گردشگری به مصر هم به ما نشان داد که سفر راکد است،چون هوادار زیاد داشت اما الان افراد کمی ثبت نام می کنند.اما در کل ما طیفی از مسافر را داریم که همیشه سفر می کنند و قیمت ارز برای آنها فرقی نمی کند.با توجه یه رویدادهای داخلی کشور مصر فعلا گردشگری میان کشور مصر و ایران منتظر آرامش و تثبیت فضای گردشگری درمصر و امنیت کامل مسافران است.