پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
سخنگوی وزارت خارجه در واکنش به اظهارات منفی وزیر خارجه کانادا نسبت به انتخابات ایران، گفت: اظهارات سخیف وزیر خارجه کانادا ارزش واکنش ندارد. این اظهارات چندین بار تکرار شده و من به تدریج در شعور سیاسی وی تردید میکنم.
به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری فارس، سید عباس عراقچی سخنگوی وزارت خارجه در نشست مطبوعاتی صبح امروز (سه شنبه) که در ساختمان این وزارتخانه برگزار شد، با تبریک به ملت ایران که با حضور حماسی خود به ندای مقام معظم رهبری لبیک گفته و حقوق شهروندی خود را در نظام مردمسالاری ایران ایفا کرده و حماسهای تاریخی رقم زد، اظهار داشت: مشروعیت، اعتبار، اقتدار، عزت و صلابت جمهوری اسلامی با این انتخابات اثبات شد و بلوغ، پختگی و شور و نشاط سیاسی مردم را به منصه ظهور رساند.
وی افزود: ارائه چهره و تصویر مصمم از ایران در صحنه بینالمللی باعث ابطال تلاش دشمنان در تخریب چهره نظام شد.
سخنگوی وزارت خارجه این حضور پرشور را پشتوانه جمهوری اسلامی در عرصه بینالمللی خواند و افزود: وزارت خارجه به عنوان متولی سیاست خارجی کشور به خاطر آفریدن این حماسه تشکر و قدردانی میکند.
معاون وزیر خارجه با تبریک به منتخب ملت ایران، گفت: امیدوار و مطمئنیم که با استمداد از عنایات الهی، پشتوانه حضور گسترده مردم و هدایتهای داهیانه مقام معظم رهبری، جناب آقای حسن روحانی به اهداف و شعارهای خود عمل میکند و جمهوری اسلامی را یک مرحله به پیشرفت تعالی نزدیکتر خواهد کرد.
عراقچی وزارت خارجه را متولی و متصدی انتخابات در خارج از کشور خواند و افزود: حضور پرشکوه اتباع ایرانی در خارج از کشور جای تشکر و قدردانی دارد که علیرغم همه فشارها و تبلیغات منفی رسانههای بیگانه و عدم امنیت صندوقهای رأی آن هم در کشورهایی که مدعی دموکراسی بودند، شکوهی آفریدند. کشورهای مدعی دموکراسی به گروههای معاند اجازه دادند که با پرتاب رنگ و شعارنویسی به ناامنی در صندوقهای رأی بپردازند که این موضوع جای تاسف دارد.
وی ادامه داد: ما در 96 کشور حدود 300 صندوق رأی برپا کردیم که در آنها امکانات مناسبی نیز فراهم شده بود.
سخنگوی وزارت خارجه با بیان اینکه این وزارتخانه تلاش زیادی برای پوشش خارجی انتخابات داشت، افزود: به 200 خبرنگار خارجی برای پوشش اخبار اجازه حضور داده شد و 20 خبرنگار خارجی مستقر در ایران نیز به همراه همکاران خود به پوشش انتخابات پرداختند.
عراقچی با اشاره به واکنشهای گسترده بینالمللی به انتخابات ایران و پیامهای تبریک فراوانی که سرازیر شده و ادامه نیز دارد، گفت: اگر چه که هنوز دولت به طور رسمی تفویض نشده، این پیام تبریکها آغاز شده و ادامه دارد.
وی در پاسخ به سؤال خبرنگاری در خصوص واکنش منفی وزیر خارجه کانادا نسبت به انتخابات ایران، گفت: اظهارات سخیف وزیر خارجه کانادا ارزش واکنش ندارد. این اظهارات چندین بار تکرار شده و من به تدریج در شعور سیاسی وی تردید میکنم.
عراقچی پاسخ وزیر خارجه کانادا را از سوی مردم ایران و مقامات خود این کشور خواند و افزود: این اظهارات ارزش پاسخگویی ندارد.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوالی درباره اقدامات ایران برای سلب مصونیت دیپلماتیک دیپلمات عربستانی در ایران برای رسیدگی به پرونده کشته شدن یک ایرانی، گفت: حادثه اتفاق افتاده را در چارچوب کنوانسیون وین و رایزنی با دولت عربستان پیگیری میکنیم. از طریق همین کنوانسیون میتوان از دیپلمات عربستانی سلب مصونیت کرد. اما امیدواریم با تفاهم و گرفتن رضایت اولیای دم این موضوع حل و فصل شود.
عراقچی در خصوص رد ادعای رژیم صهیونیستی از سوی رئیس جمهور آرژانتین درباره پرونده آمیا نیز اظهار داشت: این خبر صحت دارد و خوشحالیم که روند روابط ایران و آرژانتین به طور معقول دنبال میشود. این روابط برای مدتی با چالش روبرو شد که با درایت مقامات دو کشور در مسیر جدیدی قرار گرفته است.
وی درباره قطع روابط دیپلماتیک بین مصر و سوریه نیز، اظهار داشت: برای ما نیز این خبر غیرمنتظره بود و امیدواریم دولت مصر که یک کشور بزرگ و صاحب تأثیر در منطقه است نقش سازندهای را در این خصوص ایفا کند.
معاون وزیر خارجه با بیان اینکه ما درک میکنیم که دولت مصر با مسائل مختلف داخلی و خارجی روبرو میباشد، یادآور شد: اما انتظار داریم که حضور مصر در مسائل منطقهای سازنده باشد و از طریق راهکارهای سیاسی به مسائل و مشکلات منطقه کمک کند.
عراقچی با اشاره به تماسهای صورت گرفته بین وزرای خارجه ایران و مصر، افزود: ما ایده گفتگوهای چهار جانبه مصر، عربستان، ترکیه و ایران را خوب میدانیم و در این مسیر رایزنیها را ادامه میدهیم تا برای بحران سوریه یک راهحل سیاسی و مسالمتآمیز پیدا شود.
سخنگوی دستگاه سیاست خارجی در پاسخ به این سؤال که آیا با تغییر رئیس جمهور سیاست خارجی نیز دستخوش تغییر خواهد شد یا خیر، اظهار داشت: مصاحبه مطبوعاتی آقای روحانی همه مسائل را روشن کرد. سیاست خارجی جمهوری اسلامی از اصولی پیروی میکند که منبعث از ارزشهای ما و منافع ملی است که در چارچوب ارشادات مقام معظم رهبری تنظیم شده و پابرجا است، اما نحوه برخورد با سیاست خارجی در دولتهای مختلف متفاوت است.
عراقچی ادامه داد: معتقدم ارزشهای سیاست جمهوری اسلامی تغییر ناپذیر است و آنچه در عمل تغییر میکند سبک و شیوههاست. آنچه ملاک و معیار است حقوق ملت میباشد که هر دولتی خود را موظف به صیانت از آن میداند.
وی در ادامه نشست مطبوعاتی صبح امروز سهشنبه در پاسخ به سؤالی در خصوص تلاشهای آمریکا برای برگزاری دور تازه مذاکرات ایران و 1+5 گفت: این تمایل برای مذاکرات را از رسانهها شنیدهایم اما طبیعی است که مذاکرات به بعد از شکلگیری دولت جدید موکول خواهد شد.
وی در پاسخ به سؤالی در خصوص تحولات ترکیه نیز گفت: امیدواریم که مشکل پدید آمده با سعه صدر طرفین و آرامش برطرف شود. این یک موضوع داخلی است که هیچ کشوری حق دخالت در آن را ندارد.
سخنگوی وزارت خارجه گفت: امیدواریم با درایت رهبران ترکیه و مخالفان این موضوع در فضای مسالمتآمیز حل و فصل شود چرا که ترکیه باثبات، امن و پیشرفته در همسایگی ایران مهم است و ما خواهان روابط خوب با این کشور هستیم.
عراقچی در پاسخ به سؤالی در خصوص اظهارات علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی در این باره که اگر رژیم صهیونیستی در نشست ژنو حضور داشته باشد ایران حضور نخواهد داشت، گفت: درباره این نشست اجازه دهید تا پیشقضاوتی نداشته باشیم و بگذاریم رایزنیها در سطوح مختلف ادامه یابد.
وی ادامه داد: مهمترین مشکل نشست ژنو، ناهماهنگی گروههای معارض و عدم تصمیمگیری آنها برای حضور در نشست و همچنین نداشتن دستور کار است.
سخنگوی وزارت خارجه افزود: در مورد کشورهای مدعو نیز تصمیمی گرفته نشده است.
عراقچی با حمایت از تلاشهای دولت روسیه در این راستا ابراز امیدواری کرد که نشست ژنو در زمان مناسب و با حضور همه طرفهای درگیر و کشورهای تاثیرگذار تشکیل شود.
وی یادآور شد: در زمان خود، وقتی دعوت رسمی از ایران به عمل آید، با دید مثبت آن را بررسی میکنیم که در حال حاضر طرفهای مختلف اظهار علاقه کرده و شفاهاً دعوتهایی داشتهاند.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره اظهارات آمانو در روسیه در مورد همکاریهای ایران و آژانس نیز افزود: انتظار ما از وی به عنوان یک کارشناس فنی در صحنه بینالملل و مسئول یک نهاد فنی این است که از برخوردهای سیاسی اجتناب کنند و در چارچوب وظایف فنی آژانس تعامل داشته باشند.
عراقچی با اشاره به تعهدات بینالمللی جمهوری اسلامی در چارچوب NPT و سایر معاهدات آژانس بینالمللی انرژی هستهای گفت: اگر آژانس چیزی بیش از این انتظار داشته باشد، نیازمند پیدا کردن یک چارچوب جدید برای این همکاریها است.
وی با بیان اینکه باید از آمانو پرسید که چرا مذاکرات پیشرفت نکرده است، یادآور شد: ایران درخواستهایی که فراتر از تعهدات بینالمللی باشد نمیپذیرد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سؤالی در خصوص ناآرامیهای عراق و کشته شدن زوار ایرانی نیز گفت: رایزنیها در این خصوص با مقامات عراقی ادامه دارد زیرا حفظ جان و امنیت زوار ایرانی برای ما بسیار مهم است. تماسهای تلفنی وزیران خارجه ایران و عراق ادامه دارد و مقامات امنیتی دو کشور نیز در این خصوص همکاری میکنند.
عراقچی درباره پیام تبریک رئیسجمهور آذربایجان نیز اظهار داشت: از این پیام تبریک تشکر میکنیم و این پیام تاکید و تائید مجدد عمق روابط دو کشور و نزدیکیهای فرهنگی، زبانی و تاریخی ایران و آذربایجان است.
وی ادامه داد: اگر تحرکاتی علیه کشورمان در گذشته بوده مقامات جمهوری آذربایجان گفتهاند که این تلاشها ارتباطی به آذربایجان ندارد و ما دوست داریم آن را بپذیریم.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سؤالی در خصوص وضعیت هلالاحمر و کمیته امداد امام خمینی در جمهوری آذربایجان نیز گفت: در این خصوص مذاکرات ادامه دارد. توافقاتی در خصوص فعالیت هلالاحمر صورت گرفته و درباره ادامه کار کمیته امداد نیز در حال رایزنی هستیم.
در پاسخ به خبرنگار فارس درباره اظهارات احمد شهید گزارشگر حقوق بشر در امور ایران درباره انتخابات کشورمان، گفت: وی پیش از انتخابات اظهاراتی داشته که نادرست بود. یکی از برکات انتخابات 24 خرداد و حماسه مردم این بود که بسیاری از ادعاهای مطرح شده در خصوص نظام مردمسالار ایران را خنثی کرد و باطل و سحر همه ادعاها بود.
وی افزود: امیدواریم احمد شهید به عنوان گزارشگر ویژه حقوق بشر در امور ایران اشتباه خود را پس از انتخابات درک کرده باشد.
سخنگوی وزارت خارجه با بیان اینکه احمد شهید که چه اشتباه بزرگی در مورد انتخابات ایران داشته، باید بپذیرد که در مورد سایر ادعاهای خود نیز نیاز به تجدید نظر دارد، یادآور شد: همانطور که جامعه بینالمللی اشتباه ادعاهای مطرح شده از سوی احمد شهید را دید و درک کرد، امیدواریم عدم صحت سایر ادعاهای وی نیز اثبات شود.
عراقچی در پاسخ به ادعاهای مطرح شده از سوی رسانههای غربی مبنی بر اعزام 4 هزار رزمنده ایرانی به سوریه یادآور شد: دولت و ارتش سوریه نیازی به افراد و جنگجوی خارجی ندارد و خودش میتواند با گروههای تروریستی مبارزه کند.
وی در بخش دیگری از سخنان خود در خصوص پیامهای تبریک به رئیسجمهور منتخب و تغییر لحن غرب و برخی کشورهای عربی اظهار داشت: این پیامها تائید حماسه حضور گسترده مردمی بود که خود به خود عزت، اقتدار و صلابت جمهوری اسلامی را در عرصه منطقهای و بینالمللی افزایش میدهد که مصداق آن را در پیامهای مختلف از طرف رهبران جهان مشاهده میکنیم.
سخنگوی دستگاه سیاست خارجی ابراز امیدواری کرد که این فضا به گسترش همکاریها با ایران کمک کند و خاطرنشان کرد: مطمئنیم یکی از برکات 24 خرداد، افزایش اعتبار و اقتدار جمهوری اسلامی در جهت همکاریهای سازنده با کشورهای دنیا خواهد بود.
عراقچی در خصوص زمان مذاکرات ایران و آژانس نیز گفت: هیچ تاریخی در این خصوص مشخص و قطعی نشده اما ما آماده مذاکرات هستیم.