پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : دلار سال 92 کمتر از دوهزار تومان نخواهد بود تا قیمتها جای پای خود را در اقتصاد ایران ثابت کنند.
به گزارش بهار؛ دلار مدل 92 خیلی چیزها را بههم خواهد ریخت تا بار دیگر بیارزش بودن این تکه کاغذ آمریکایی به برنامهریزان اقتصادی ثابت شود.
دلار سال آینده دیگر اتیکت 1226 را با خود به همراه نخواهد داشت تا بهطور رسمی شاهد خداحافظی کالاهای اساسی با ارز معروف دوازده 26 باشیم.
این اتفاق تنها یک معنی خواهد داشت و آن هم اینکه کالاهای اساسی بار دیگر با افزایش بیش از دو برابری قیمتها روبهرو خواهند شد؛ البته این پایان ماجرای قیمتها در بازار نخواهد بود و حاملهای انرژی نیز دورخیز کردهاند برای پرش از روی مانع بزرگی به نام قیمتگذاری.
شاید این جمله مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران که با تشریح تبعات عدم اجرای فاز دوم قانون هدفمندی یارانهها از قیمت واقعی 3500 تومانی یک لیتر بنزین در کشور با احتساب ارز مبادلاتی 3500 تومان خبر داد چندان هم بیحکمت نباشد.
بیتعارف قیمتها در سال آینده پشت دست داغ خواهند کرد.
مشاهدات از حال و هوای این روزهای بازار نیز نشاندهنده خیز بلند کالاهای اساسی برای افزایش دوباره قیمتهاست.
انبارهای بزرگ درهای خود را بسته و خریداران را به نیمه دوم فروردین ماه سال بعد وعده میدهند. قیمت بیش از دوهزار تومانی دلار در سال آینده تجار را بر آن داشته است تا با پایین کشیدن کرکرهها در واپسین روزهای سال 91، قیمتهای جدید را به انتظار بنشینند.
اتفاقی که بهزودی بازار کشور را درخواهد نوردید و بنزین 3500 تومانی گل سر سبد قیمتهای جدید خواهد بود.
دولتیها خود را آماده اجرای فاز دوم هدفمندی میکنند و به مصوبات مجلس هم همچون هشت سال گذشته چندان اهمیتي نمیدهند.
براساس این گزارش مصطفی کشکولی، مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران از رشد سهدرصدی مصرف گازوییل در صورت عدم اجرای فاز دوم هدفمندی یارانهها خبر داد و یادآور شد: بر این اساس باید برای سال آینده هم شاهد رشد شش تا هفتمیلیون لیتری مصرف گازوییل باشیم.
این مقام مسئول همچنین درباره قیمت واقعی بنزین در کشور با اعلام اینکه با احتساب ارز در مرکز مبادلاتی هماکنون قیمت هر لیتر بنزین در بازار فوب خلیجفارس 3500 تومان است خاطرنشان کرد: بر این اساس بدون احتساب هزینه حمل، انتقال، ذخیرهسازی و توزیع در اسکلههای بندرعباس هزینه یک لیتر بنزین 3500 تومان است.
تحلیلگران بر این باورند دولت در سال جدید افزایش قیمت حاملهای انرژی را رقم خواهد زد و باید منتظر رونمایی از بنزین 3500 تومانی باشیم چراکه با آزادسازی کامل قیمت بنزین، قیمت عرضه این فرآورده نفتی براساس انواع آن و همچنین نرخهای متفاوت دلار بین۹۰۰ تا 3500 تومان در هر لیتر در نوسان خواهد بود.
به باور کارشناسان رویه دولت در هدفمندی به گونهای است که قیمت بنزین آزاد بهطوری تغییر کند که در فاز سوم هدفمندی نیازی به تغییر آن نباشد.
براساس این گزارش در قانون هدفمندی یارانهها قیمت حاملهای انرژی مانند بنزین و گازوییل باید در پایان زمان پنجساله اجرای این قانون به ۹۵درصد فوب خلیجفارس برسد.
بر این اساس در اسفند ماه سال گذشته قیمت بنزین معمولی و سوپر فوب خلیجفارس به ترتیب ۱۰۳۲ و ۱۱۳۵ دلار در هر تن بوده است که قیمت هر لیتر از این فرآوردهها در اسفند ماه سال گذشته به ترتیب ۷۶ و ۸۴ سنت محاسبه میشود.
بر پایه این گزارش با احتساب قیمت 3700 تومان برای دلار آزاد، قیمت هر لیتر بنزین معمولی براساس قیمتها فوب خلیجفارس به 2820 تومان و قیمت هر لیتر بنزین سوپر نیز به نزدیک 3150 تومان بالغ خواهد شد.
بر این اساس با احتساب رقم ۹۵درصد قیمت فوب برای ارائه بنزین در داخل کشور براساس قانون هدفمندی یارانهها، با احتساب دلار به قیمت آزاد، قیمت بنزین معمولی با در نظر گرفتن هزینههای حملونقل و جایگاهداری به 3500 تومان و قیمت بنزین سوپر حدودا به 3700 تومان بالغ خواهد شد.
در عین حال اگر دولت قصد آزادسازی کامل قیمت بنزین و محاسبه آن با دلار رسمی را داشته باشد با احتساب دلار به قیمت رسمی ۱۲۲۶ تومانی، قیمت بنزین سوپر و معمولی براساس قیمتهای فوب به ترتیب به ۹۳۶ و ۱۰۳۰ تومان محاسبه میشود. بر این اساس بر مبنای نرخ رسمی دلار با احتساب رقم ۹۵درصد قیمت فوب برای ارائه بنزین در داخل کشور، قیمت بنزین معمولی ۸۹۰ تومان و قیمت بنزین سوپر ۹۸۰ تومان محاسبه میشود.
پرکردن انبارهای دولتی با قیمتهای جدید
براساس این گزارش ذخیرهسازی کالاهای اساسی برای فاز دوم نیز از دیگر اقدامات دولت برای حفظ شتاب در هدفمندی است که بر همین اساس معاونت بازرگانی داخلی، بازرگانی دولتی ایران و پشتیبانی امور دام تمامی توان خود را برای تامین مایحتاج بازار تا پایان دولت دهم بهکار گرفتهاند.
در همین راستا معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت از تصمیمات جدید دولت برای تسهیل واردات نهادهها خبرداد و گفت: هماکنون ذخایر نهادههای دامی تا دیماه سال 92 تکمیل شده و همچنان واردات در حال انجام است.
حسن رادمرد در گفتوگو با مهر با اشاره به تصمیمات جدید دولت برای تسهیل واردات نهادههای دامی، گفت: مطابق با تصمیمات جدید دولت، تکالیفی برای بانک مرکزی و گمرک جمهوری اسلامی ایران در نظر گرفته شده است. معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت افزود: بر این اساس، روند واردات نهادههای دامی هماکنون به شدت تقویت شده است و با هماهنگیهای صورت گرفته با بانک مرکزی، تامین ارز به واردات این کالاها تسریع شد.
وی تصریح کرد: همچنین مقرر شده است تا گمرک جمهوری اسلامی ایران، روند ترخیص نهادههای دامی تسریع شود. رادمرد گفت: ذخایر نهادههای دامی هماکنون مطمئن است و تا دیماه آینده این ذخایر تکمیل شده است و همچنان روند واردات ادامه خواهد داشت. شنیدههای خبرنگار ما از درون دولت از پر شدن انبارهای دولت با قیمتهای جدید دارد؛ قیمتهایی که محصول ارز مبادلهای است.
به هر حال برخلاف نگرانیهای شایع شده در سطح جامعه خبری از قحطی در حوزه کالاهای اساسی و مصرفی نخواهد بود و این گرانی است که خانوادهها را آزار خواهد داد؛ اتفاقی که اکثریت مردم با روی آوردن به ذخیرهسازی خانگی سعی در به تعویق انداختن آن دارند. شاید همین ترس از گرانیها و قحطی است که دولتیها را مجاب به بازگو کردن ذخیرهسازی 4/5میلیون تنی کالاهای اساسی در منازل کرده است.
خواستی منتشر کن اگه نه هم مهم نیست.