پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : به دنبال بالا گرفتن تنشهای تجاری، سیاسی و نظامی چین و آمریکا و همزمان با اجلاس 'آ سه آن' در سنگاپور، آمریکا عصر روز پنجشنبه به وقت محلی، یک بمب افکن خود را بر فراز دریای جنوبی به پرواز دراورد.
به گزارش ایرنا روزنامه 'مورنینگ پست' هنگ کنگ روز جمعه گزارش کرد بمب افکن بی ۵۲ آمریکا در شرایطی بر فراز جزایر دریای جنوبی چین به پرواز درامد که پکن این منطقه را متعلق به خود میداند و همزمان 'جیمز متیس' وزیر دفاع آمریکا در سنگاپور با 'وی فونگ خه' وزیر دفاع چین دیدار و گفتگو کرده است.
یکی از اصلیترین موضوعاتی که دو وزیر دفاع در دیدار یک ساعت و نیم خود راجع به آن بحث و رایزنی کردند، حضور نظامی آمریکا در این منطقه به همراه جنگندهها و ناوهایش بوده است.
برخی گزارشها حاکی است آمریکا دو فروند بمب افکن خود را از پایگاه گوام به پرواز دراورده که یکی از آنها برفراز برخی از جزایری پرواز کرده است که چین آنها را متعلق به خود میداند.
همزمان تارنمای وزارت خارجه چین به اقدامات نظامی آمریکا در این منطقه اعتراض کرده و این کشور را مسئول تشدید تنشها در منطقه دانسته است.
روزنامه مورنینگ پست هنگ کنگ مینویسد این اقدامات میتواند باعث تشدید تنشها شود و اجلاس وزیران دفاع 'آ سه آن' را نیز به چالش بکشد.
متیس در جریان دیدار با وزیر دفاع چین صراحتا از نظامی شدن دریای جنوبی از سوی چین انتقاد کرده و گفته است ما بدون هیچ ابایی اعتراضات و انتقادها را مطرح میکنیم و بر این باوریم که این منازعه طولانی خواهد بود.
دو طرف درباره سفر وزیر دفاع چین به آمریکا نیز گفتگوهایی صورت دادند، اما به دلیل اختلافاتی که بالا گرفته است نتوانستند در خصوص زمان آن توافق کنند.
هر دو طرف میگویند که مذاکراتی بسیار صریح داشته اند و رسانههای منطقه آورده اند که محور اصلی گفتگوهای آنها دریای جنوبی چین بوده است.
دریای جنوبی چین دریایی حاشیهای است که بخشی از اقیانوس آرام به شمار میآید و ناحیهای در حدود ۳ و نیم میلیون کیلومتر مربع از سنگاپور تا تنگه تایوان را دربر میگیرد.
پس از پنج اقیانوس جهان این دریا بزرگترین ناحیه دریایی جهان است.
جزیرههای واقع بر دریای جنوبی چین که با هم یک مجمعالجزایر را تشکیل میدهند افزون بر صدها عدد هستند این جزیرهها که خالی از سکنه هستند و همچنین خود دریا، مورد جدال کشورهای مختلف بودهاند به همین علت حتی نامهای متفاوتی برای اشاره به این دریا به کار میرود که البته «دریای جنوبی چین» نام پذیرفته شده بینالمللی، حداقل در انگلیسی و زبانهای اروپایی است.
جمهوری خلق چین تقریبا بر کل دریا و کشورهای ویتنام، فیلیپین، مالزی، برونئی و تایوان هریک بر بخشهایی از آن ادعای مالکیت دارند، همچنین این کشورها بر سر جزایر غنی از نفت و گاز اسپراتلی و پارسل اختلاف دارند.
ایالات متحده این دریا را از آبهای بینالمللی میداند و بر حق قانونی کشتیها و زیر دریایی هایش در رفت و آمد در این دریا تاکید میورزد.