معاون مرکز لرزهنگاری مؤسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران گفت: فعالیتهای کنونی آتشفشان دماوند که میلیونها سال قبل فعال بوده است، در حال حاضر کاملا طبیعی و تصاعد گازهای گوگردی از دهانه آن و سایر فعالیتهای آن امری عادی است و خطر آن کسی را تهدید نمیکند.
به گزارش فارس، این روزها در رسانهها صحبت از فوران آتشفشان در صدر اخبار رسانهها قرار گرفت و به موضوعی داغ تبدیل شده است.
مطرح شدن فوران آتشفشان همراه با نگرانی است و این موضوع بیش از گذشته مورد توجه قرار گرفته است.
صحبتهایی مختلفی ازسوی کارشناسان و مسؤولان در ارتباط با فعالیت آتشفشان دماوند مطرح میشود از سویی برخی خبرهایی از فوران آتشفشان و تغییر شکل این قله میدهند که بر نگرانیها افزوده است.
معاون مرکز لرزهنگاری مؤسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران در اینباره در گفتوگو با فارس، اظهار کرد: فعالیتهای کنونی آتشفشان دماوند که میلیونها سال قبل فعال بوده است، در حال حاضر کاملا طبیعی و تصاعد گازهای گوگردی از دهانه آن و سایر فعالیتهای آن امری عادی است و خطر آن کسی را تهدید نمیکند.
بهزاد پورمحمد افزود: آتشفشان دماوند بهعنوان یکی از آتشفشانهای فعال ایران که میلیونها سال قبل فعالیت داشته و در زمان فعالیت خود علاوه بر خروج گدازههای آتشفشانی از دهانه آن، فعل و انفعالات فیزیکی و شیمیائی پیرامون آن اثرات مخرب فراوانی را در مناطق اطراف خود داشته است، حداقل طی چند قرن فعالیت حادی نداشته و خطر آن کسی را تهدید نکرده است.
وی اضافه کرد: هر چند که زلزلههای رخداده در اطراف آن را گاهاً به فعالیت لرزهای این آتشفشان نسبت داده و یا خروج گازهای گوگردی از دهانه آن و یا برخی تغییرات فیزیکی و شیمیائی پیرامون آن را به فعال شدن این آتشفشان نسبت دادهاند، ولی با قاطعیت میتوان گفت هم اکنون فعالیتهای لرزهای و فعل و انفعالات شیمیائی و فیزیکی پیرامون این آتشفشان امری کاملا عادی، طبیعی و لازمه آتشفشانی همچون دماوند و رشتهکوههایی به شدت تکتونیزه و خرد شدهای همچون البرز است.
معاون مرکز لرزهنگاری مؤسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران بیان کرد: طی سالهای اخیر محققان مختلف، مطالعات متعددی درباره آتشفشان دماوند انجام دادهاند و هر کدام از این تحقیقات دستاوردهای علمی فراوانی برای حوزه علمی و تحقیقاتی کشور به همراه داشته است و چنانچه این مطالعات همراه با راهکارهای کاربردی برای برنامهریزان حوزه مدیریت بحران باشد، میتواند آمادگی استانهای اطراف قله سربه فلک کشیدهای همچون دماوند را برای برنامهریزی منطقهای و سیاستگذاری پیرامون آن تقویت کند؛ هر چند که دامنه این تحقیقات نسبت به سایر کشورها در مواردی مشابه اندک بوده ولی چنانچه تحقیقات جامعیت داشته باشد و همراه با راهکاریهای کاربردی ارزشمند خواهد بود.
پورمحمد ادامه داد: شناخت هر خطر احتمالی، برنامهریزی و آمادگی درباره آن یک ضرورت اجتنابناپذیر و لازمه یک زندگی اجتماعی در تمامی حوزهها بهویژه حوزه مدیریت بحران است و نباید مطالعه و تحقیق برای بررسی بیشتر ابعاد مختلف آن برای آمادگی و برنامهریزی قویتر و وسیعتر فراموش شود.
وی تصریح کرد: قرار نیست نتیجه هر تحقیقی باعث دلهره و ایجاد نگرانی برای آحاد جامعه باشد، بلکه تحقیقات برای شناخت بیشتر، برنامهریزی قویتر و دستیابی به واقعیتهای زمینشناسی و موارد نهان آتشفشانها و سایر موارد مشابه یا دانستهها و شناخت درباره آنها اندک است، امری ضروری و لازم است.
معاون مرکز لرزهنگاری مؤسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران اظهار کرد: چند سالی است که برخی سازمانها و محققان ضرورت پایش فعالیت آتشفشان دماوند را مطرح و درخواست حمایت ویژه دولت را داشته و دارند. هر چند که برخی دستگاههای اجرائی بنا به وظیفه ذائی خود اقداماتی درمورد پایش فعالیت آتشفشان دماوند در حوزه کاری تخصصی خود انجام دادهاند، ولی بهتر است با حمایتهای دولت "مرکز پایش فعالیت دماوند" با نگاهی جامعتر و در ابعاد وسیعتر و با مشارکت و حضور تمامی دستگاههای اجرائی و مراکز علمی و تحقیقاتی مرتبط راهاندازی شده تا یافتههای این مرکز مهم نیز جامعیت بیشتر یافته و نگاهی کاملتر به برنامهریزان کشور در حوزه منطقهای بدهد.
پورمحمد یادآور شد: طبیعی است همزمان با راهاندازی مرکز پایش فعالیت آتشفشان دماوند، نصب تجهیزات در حوزههای تخصصی مختلف پیرامون این آتشفشان نیز امری اجتنابناپذیر خواهد بود، به این نحو رصد فعالیتها در حوزههای مختلف لرزهنگاری، تکتونیکی، زمینشناسی، ژئوشیمیایی، نقشهبرداری و ژئودزی، ژئوفیزیکی و مواردی از این قبیل پیرامون آتشفشان دماوند تقویت شده و سخن در خصوص دماوند مقتدر و آینده آن با قاطعیت بیشتر انجام خواهد شد.
وی بیان کرد: در کشور ما متخصص و مراکز علمی و تحقیقاتی و دستگاههای اجرایی تخصصی که توانائی رصد دقیقتر فعالیتهای آتشفشان دماوند را داشته باشند، کم نیست؛ ولی این موضوع تنها زمانی محقق خواهد شد که به تحقیقات در حوزههای مختلف علوم زمین توجه بیشتری شده و طرحهای تحقیقاتی و پروژههای عملیاتی همچون طرح پایش آتشفشان دماوند در قالب یک طرح جامع که تمامی دستگاههای اجرائی ذیربط در آن دخیل باشند، در نوبت چند ساله برای تخصیص منابع مالی قرار نگیرد.
معاون مرکز لرزهنگاری مؤسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران افزود: این مسأله تنها سخن ما نیست، بلکه حرف دل بسیاری از محققان و اساتید حوزههای علمی و تحقیقاتی کشور و برخی دستگاههای اجرائی ذیربط که تاکنون چندین طرح و پروژه درمورد رصد فعالیت آتشفشان دماوند تهیه و ارائه کردهاند، یا حمایتها از آنها آنقدر اندک بوده که طرحهای آنها اصلاً تکمیل نشده و یا خروجی کاربردی نداشته و یا اینکه در مراحل ارائه به علت عدم شناخت کافی برخی تصمیمگیران موضوع منتفی یا کاملاً فراموش شده است.
پورمحمد اضافه کرد: این است برخی واقعیتهای علمی و تحقیقاتی جامعه که باوجود توانمندیهای بالای متخصصان کشور کمتر به آن توجه میشود.
تصویر بالا خروج گازهای گوگردی یکی از دهانههای آتشفشان دماوند که مربوط به سال 1385 تیم اعزامی از استان مازندران است.