امروز برخی از کسبه بازار تهران در اعتراض به گرانیهای اخیر و نوسانات دلار مغازههای خود را بستند. اظهارات مقامات مسوول حاکی از آن است که این اعتراضات از پیشبرنامهریزی شده نبوده و آرامش به بازار بازخواهد گشت.
به گزارش ایسنا، وضعیت امروز بازار بزرگ تهران حاکی از آن است که برخی از فروشندگان پوشاک، پارچه و طلا در اعتراض به نوسانات بازار ارز فعالیت خود را متوقف کرده و مغازههای خود را بستهاند.
حضور این افراد در خیابان اصلی بازار (خیابان ۱۵ خرداد) ایجاد ازدحام کرده است. برخی از آنان این حرکت را خودجوش و در واکنش به گرانیهای فزاینده در بازار ارز اعلام کردند. به گفته آنان در یک ماه گذشته که تلاطمات نرخ ارز شروع شده، کسب و کار آنها با کساد و رکود روبرو شده است.
اعتراضات امروز برنامهریزی شده نبود/فردا بازار به وضعیت عادی باز میگردد
در همین رابطه عبدالله اسفندیاری - رییس هیات امنای مرکزی بازار تهران - از تعطیلی بخشی از بازار تهران شامل بازار کیلوییها، چارسو کوچک و پارچهفروشان خبر داد و به ایسنا گفت: خواسته کسبه بازار به حق است و میخواهند تکلیف بازار ارز یک بار برای همیشه روشن شود که امیدواریم با رسیدگی به مشکلات آنها، فردا بازار به حالت عادی بازگردد.
وی افزود: کسبه بازار نسبت به گرانی ارز، نوسانات و افزایش بیرویه نرخ آن، بیثباتی در گمرک و ترخیص نشدن کالاها، نبودن معیار و اصولی مشخص برای ترخیص کالاها و غیره اعتراض دارند و با توجه به اینکه در چنین شرایطی به هیچ وجه نمیتوانند تصمیم بگیرند و کالای خود را بفروشند کار خود را به حالت نیمهتعطیل در آوردهاند تا تکلیفشان روشن شود.
رییس هیات امنای مرکزی بازار تهران با بیان اینکه مسائلی مبنی بر مدیریت شده بودن چنین اعتراضاتی به هیچ وجه صحت ندارد، ادامه داد: اگر یک فروشنده کالایی را ۵۰۰۰ تومان خریداری کرده باشد و آن را بفروشد چند روز بعد باید آن را ۷۰۰۰ تومان یا حتی بیشتر بخرد؛ بنابراین حتی در جایگزینی کالا در مغازه خود با ضرر و زیان مواجه میشود. در چنین شرایطی قطعا هیچ عرضهای منطقی نخواهد بود و فروشی صورت نمیگیرد.
اسفندیاری تصریح کرد: کسبه بازار نگران آینده، معیشت خود و بازار هستند و مسئولان حداقل باید پاسخگو باشند و از این زاویه اگر نگاه کنیم متوجه میشویم که خواسته آنها به حق است. البته این که گفته میشود احتکار در بازار وجود دارد و برخی با دلار ۴۲۰۰ تومانی کالا وارد کردهاند و آن را گرانتر میفروشند یا احتکار میکنند، صحت ندارد؛ چراکه حداقل ۴۷ تا ۵۰ روز طول میکشد تا محصولات و کالاهای خریداری شده از آب بگذرد و به گمرکها برسد.
وی تاکید کرد: در شرایط کنونی امروز مسئولان بخش دولتی و خصوصی باید قاطعانه ورود کنند و یک بار برای همیشه مشکلات موجود در بازار از جمله نوسانات ارزی را پاسخگو باشند تا شاهد چنین وضعیتی نباشیم.
آرامش به بازار بازمیگردد
احمد کریمی اصفهانی - دبیرکل جامعه انجمنهای اسلامی اصناف و بازار - نیز گفت: کسبه خواهان حفظ امنیت فضای بازار و بازگشت آرامش و ثبات به اقتصاد هستند.
وی ادامه داد: کسی که الان جنسی دارد یا نمی فروشد یا اگر فروخت دیگر نمیتواند جنسی جای آن بگذارد؛ لذا این وضعیت باعث نارضایتی کسبه و اصناف شده است. لازم است دولتمردان ما به مردم بگویند که در برخی از تصمیمگیریهای اقتصادی اشتباه کردهاند. چرا رئیس دولت و تیم اقتصادی نباید اعلام کنند که در رابطه با مسائل اقتصادی چند وقت اخیر توفیقی نداشتهایم؟
کریمی اصفهانی سپس گفت: کسبه و نمایندگان اصناف طی چند روز گذشته بارها به ما میگفتند که با وجود آنکه اعتراضات فراوانی به شرایط فعلی دارند اما حاضر به بستن مغازهها نیستند و نمیخواهند عدهای از این شرایط به نفع خود سوء استفاده کنند. آنها تاکید میکردند که نمیخواهند وضعیت امنیتی بازار را به هم بریزند و مردم را مکدر کنند.
وی با اشاره به مطالبه کسبه بازار گفت: مطالبه آنها این است که وضعیت اقتصادی که بازار را متزلزل کرده است بهبود پیدا کند؛ چراکه این تزلزل خسارت سنگینی به مردم وارد کرده است. فقط ثبات اقتصادی است که میتواند آرامش را به بازار بازگرداند. به نظر من اعتراضها ادامهدار نخواهد بود. تقاضای ما از آن تعداد کسبهای هم که هنوز مغازههایشان را باز نکردهاند این است که مغازههای خود را باز کنند. انشاءالله این اتفاق خواهد افتاد.
چراغ طلافروشیها روشن است
همچنین ابراهیم محمدولی - رئیس اتحادیه فروشندگان و تولیدکنندگان طلا و جواهر - اظهار کرد: مغازههای طلافروشی در بازار بزرگ باز هستند و در صورت داشتن مشتری فعالیت میکنند و هیچ گونه تعطیلی یا عدم فروش در این بخش نداریم.
وی اظهار کرد: بر اساس اطلاعات تهیه شده و مشاهدات، بازار بزرگ طلا در آرامش به سر میبرد و چراغ طلافروشیها روشن است.
او با بیان اینکه برخی به دنبال شیطنت هستند و شایعاتی مبنی بر تعطیلی کسبه بازار از جمله طلافروشیها را مطرح کردهاند که صحت ندارد.
رئیس اتحادیه فروشندگان و تولیدکنندگان طلا و جواهر با اشاره به رکود بازار اظهار کرد: پاساژهای طلافروشی دارای دوربین و نگهبان هستند و ممکن است در این زمان نگهبانان هوشیارتر نسبت به قبل فعالیت کنند که در این شرایط منطقی به نظر میرسد؛ اما مغازهها در پاساژهای طلافروشی بازارهای بزرگ باز هستند و در صورت داشتن مشتری فعالیت میکنند.
محمدولی تاکید کرد: صنوف مرتبط با فروش سکه نیز در بازار بزرگ فعال هستند.