arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۳۳۷۰۱۹
تاریخ انتشار: ۲۸ : ۱۶ - ۲۲ فروردين ۱۳۹۶

آیا بازار بورس واقعا ناظر دارد !؟

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
سرویس اقتصاد «انتخاب»؛ مهدی نوروزی: در پایان معاملات دیروز دوشنبه 21 فروردین ماه 1396 ،شاخص کل بورس 247 واحد افزایش داشت و به رقم 78107 واحد رسید. در این راستا، نمادهای خساپا با 38 واحد ، رانفور با 32 واحد ، پارسان با 31 واحد ، بیشترین تاثیرمثبت و فولاد با 30 واحد ، کگل با 25 واحد ، اخابر با 20 واحد بیشترین تاثیر منفی را بر شاخص بورس گذاشتند . ارزش معاملات در این بازار به رقم تقریبی 318 میلیارد تومان رسید.

در بازار فرابورس شاخص کل با 9 واحد افزایش به رقم 899 واحد رسید. ارزش معاملات در این بازار به رقمی بالغ بر 324 میلیارد تومان رسید.

بیشترین ارزش معاملات امروز به ترتیب متعلق به نمادهای معاملاتی خساپا (سایپا ) با رقم تقریبی 15 میلیارد تومان ، وخارزم ( سرمایه گذاری خوارزمی ) با رقم تقریبی 9 میلیارد و 100 میلیون تومان ، خصدرا ( صنعتی دریایی ایران ) با رقم تقریبی 8 میلیارد و 100 میلیون تومان ، خکاوه ( سایپا دیزل ) با رقم تقریبی 6 میلیارد و 600میلیون تومان ، خودرو ( ایران خودرو ) بارقم تقریبی 6 میلیارد و500 میلیون تومان است .

در بازار چه خبر بود ؟

بازار بورس تهران در حالی در سومین روز متوالی در این هفته وارد فاز صعودی با محوریت گروه خودرو سازها شده است که امروز با عرضه صف های خرید نمادهای خودروساز به کار خود پایان داد .

در این راستا امروز بیشترین حجم معاملات خودروسازها به نماد معاملاتی خساپا ( سایپا ) با معاملات بیش از 115 میلیون برگه سهم تعلق گرفت .

در راستای فاز صعودی این روزهای بورس تهران ، برخی گروه های بورس نیز متاثر از این فاز رشد در مسیر صعود قرار گرفتند.

در این میان گروه رایانه و انفورماتیک در کانون توجه فعالان بازار قرا گرفت به نحوی که نمادهای معاملاتی رانفور ( خدمات انفورماتیک ) ، مداران ( داده پردازی ایران ) ، رکیش ( کارت اعتباری ایران کیش ) ، مرقام ( ایران ارقام ) و مفاخر ( توسعه فناوری اطلاعات خوارزمی ) صف های خرید قیمتی تشکیل دادند .

از میان ، رشد قابل ملاحظه نماد معاملاتی آپ ( آسان پرداخت پرشین ) در بازه ی کوتاه مدت جالب توجه است .

آپ تنها در 18 روز معاملاتی قیمت سهامش بیش از 30 درصد رشد داشته است .

شرکت آسان پرداخت پرشین که در زمینه ی سیستم های پرداخت الکترونیکی داده ها فعالیت می کند با دارا بودن ارزش بازاری بیش از 2000 میلیارد تومان ،در مقایسه با ارزش بازار سایر شرکت های بورسی تاحدودی نامتعارف به نظر می رسد .

از سوی دیگر نسبت قیمت به درآمد هرسهم این شرکت با توجه به آخرین گزارش های ارسالی در حدود هشت است که این رقم با توجه به قیمت های سهام برخی از شرکت های بورسی با نسبت قیمت به درآمد هر سهم پایین تر ، رقم مناسبی ارزیابی نمی شود .

لازم به ذکر است که موارد عنوان شده از ابتدایی ترین موضوعات در ارزش گذاری شرکت هاست و در این خصوص موارد بسیار دیگری نیز می توان لحاظ کرد.

از جمله موارد عجیب این روزهای بازار بورس تهران ، رشد پرقدرت نماد معاملاتی کترام ( تکسرام ) با وجود ارائه اطلاعیه شفاف سازی از سوی شرکت مبنی براینکه تاکنون رویداد بااهمیتی که منجر به تغییر سود هر سهم این شرکت گردد ویا مستلزم افشا باشد اتفاق نیفتاده است و تاکید ناظر بورس از طریق پیام ناظر در روز معاملاتی بعد مبنی بر توجه سرمایه گذاران نسبت به اطلاعات واقعي و گزارشهاي مالي منتشره شركت ، همچنان رشد سهام این شرکت پرقدرت ادامه دارد .

کترام تنها در 18 روز معاملاتی قیمت سهامش بیش از 100 درصد رشد داشته است .

توجه به این نکته حائز اهمیت است که درخصوص سرمایه گذاری در سهام شرکت ها ، اطلاعات منتشره ، مینای تصمیم گیری برای سرمایه گذاران قرار می گیرد.

از دیگر موارد قابل ذکر، نحوه رشد خیره کننده ی این روزهای نماد معاملاتی شپلی ( پلی اکریل ایران ) است.

شرکت پلی اکریل بعد از توقف طولانی مدت نمادش در بورس تهران ، در 18 اسفندماه سال گذشته با قیمت 518 ریال به تابلوی معاملات بازگشت .

سیر نزولی قیمت سهام این شرکت به نحوی ادامه داشت که حتی یکی از سهامداران عمده شرکت نیز برای فروش سهامش در صف فروش آن روزها قرار می گرفت .

این موضوع تاجایی پیش رفت که قیمت سهام شرکت بعد از یک افت زیاد متوالی ، در 24 اسفند سال گذشته مورد توجه اهالی بازار قرار گرفت و همچنان قیمت سهامش با صف خرید با سرعت زیادی رشد می کند .

شپلی تنها در 13 روز معاملاتی قیمت سهامش بیش از 70 درصد رشد داشته است .

از دیگر موارد قابل ذکر رشد های خیره کننده برخی از نمادها در بازار پایه در بازه ی زمانی کوتاه در فرابورس می باشد که از آن جمله می توان به رشد خیره کننده ی نمادهای معاملاتی مانند لکما ( کارخانجات مخابراتی ایران ) ، فاهواز ( لوله و نورد اهواز ) ، بهپاک ( صنعتی بهپاک ) و خصدرا ( صنعتی دریایی ایران ) اشاره کرد .

با توجه به موارد عنوان شده ، آیا ناظر بورس واقعا با موضوع نظارت به بازار آشناست ؟ آیا با توجه به زیرساخت هایی که سازمان بورس در اختیار دارد شناسایی موارد سفته بازی کار سختی است ؟ آیا وظیفه ناظر بورس تنها باز و بسته کردن نمادهاست ؟آیا اصلا موضوع نظارت بر حسن انجام معاملات برای سازمان بورس مطرح است ؟ آیا اخذ اطلاعات واقعی از شرکت ها و یا جلوگیری از حرکات سفته بازی به عهده سرمایه گذاران است ؟!

نظرات بینندگان