arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۳۰۱۹۴۶
تاریخ انتشار: ۳۱ : ۰۹ - ۱۲ آبان ۱۳۹۵
مدیرکل امور بین ‌الملل مجلس شورای اسلامی مطرح کرد

امیر عبداللهیان: نه اسلحه‌ای به یمن داده‌ایم و نه آنها به اسلحه ما نیاز دارند/ در یمن به ازای هر فرد 4 اسلحه وجود دارد/ عربستان بحرین را گروگان گرفته است

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

مدیرکل امور بین ‌الملل مجلس شورای اسلامی با تأکید بر این که موصل متعلق به عراق است و باید تمامیت ارضی این کشور حفظ شود، گفت: هر گونه مشارکت در عملیات موصل باید با موافقت کامل دولت عراق باشد.

به گزارش انتخاب، «حسین امیر عبداللهیان» در گفت‌وگو با برنامه «من طهران» شبکه خبری العالم، با اشاره به تلاش‌های رسانه‌های محور عربستان برای تخریب چهرۀ نیروهای مردمی عراق، به ویژه در موضوع مشارکت در عملیات موصل، گفت: «نیروهای بسیج مردمی عراق (حشد الشعبی) ترکیبی از نیروهای شیعه، سنی و حتی مسیحی و نمایندۀ طیف های مختلف جامعۀ عراق هستند.»

امیر عبداللهیان با بیان این که این نیروها نقش مهمی در پیروزی‌های اخیر در برابر داعش داشته‌اند، آنان را افتخار عراق و خاورمیانه دانست و افزود: «حامیان دیروز داعش امروز با مشاهدۀ نقش نیروهای مردمی در نابودی داعش، تلاش می‌کنند با تضعیف این نیروها فرصتی برای تجدید قوا به داعش بدهند.»

او تأکید کرد: حمله به این نیروها که زیر نظر نیروهای مسلح عراق هستند، حمایت از داعش و تلاشی برای ممانعت از آزادی موصل است.

ترکیه وضعیت منطقه را پیچیده‌تر نکند

 دستیار ویژه رئیس مجلس در امور بین‌الملل با اشاره به این که مقامات برخی کشورهای منطقه، مانند ترکیه، مخالفت با نیروهای مردمی و نقش‌آفرینی آن در آزادسازی موصل را دفاع از اهل سنت می‌دانند، گفت: دلیل این اظهارات این است که «دوستان ما برداشت دقیقی از وضع عراق ندارند.»

امیر عبداللهیان با تأکید بر این که موصل متعلق به عراق است و باید تمامیت ارضی این کشور حفظ شود، افزود: هرگونه مشارکت در عملیات موصل باید با موافقت کامل دولت عراق باشد.

او با بیان این که نادیده گرفتن تمامیت ارضی عراق به نفع منطقه نیست و ترکیه با بلندپروازی‌هایش در منطقه شرایط را پیچیده‌تر می‌کند، هشدار داد که «نباید اجازه دهیم طرح‌های اسرائیل برای تجریۀ منطقه از موصل کلید بخورد.»

ائتلاف آمریکا در سوریه نامشروع است

 امیر عبداللهیان در بخش دیگری از گفت‌وگوی خود با العالم خاطرنشان کرد: ائتلاف آمریکا برای مبارزه با داعش به دلیل عدم هماهنگی با دولت سوریه، نامشروع است.»

او تأکید کرد: «در دو سال گذشته عملا هیچ اقدامی از سوی این ائتلاف برای نابودی داعش انجام نشده است. بلکه شاهد استفاده ابزاری آن از تروریسم برای گسترش حضور نظامی خود در منطقه هستیم.»

هدف از ایجاد منطقه پرواز ممنوع در سوریه

 مشاور رئیس مجلس شورای اسلامی در امور بین‌الملل درباره برخی تلاش‌ها برای ایجاد منطقه امن در سوریه گفت: رجب طیب اردوغان، رییس جمهور ترکیه، در توضیح ایجاد منطقه امن در سوریه تأکید می‌کند که قصد دخالت در امور سوریه را ندارد، بلکه دنبال ایجاد منطقه‌ای برای پناه دادن آوارگان است، اما بهتر است به جای این کار شرایط در سوریه سامان یابد تا آوارگان به سرزمین خود بازگردند.

او تأکید کرد: «هر تلاشی برای ایجاد منطقه امن یا پرواز ممنوع در سوریه در راستای تجزیۀ منطقه است».

اصرار کلینتون بر ایجاد منطقه پرواز ممنوع در سوریه

 دستیار ویژه رئیس مجلس شورای اسلامی در امور بین‌الملل خاطرنشان کرد: هیلاری کلینتون، در مناظره‌های انتخاباتی خود اعلام کرده است که در صورت رئیس جمهور شدن، موضوع نئوفلایزون یا منطقه پرواز ممنوع، در دستور کار آمریکا قرار خواهد گرفت. ما فکر می‌کنیم هرگونه اقدام برای ایجاد منطقۀ پرواز ممنوع یا ایجاد منطقۀ امن، تلاشی است در جهت تجزیه منطقه، طولانی کردن درگیری و بحران در سوریه و منطقه است.

وی افزود: به جای پرداختن به موضوعات فرعی که البته مهم هم هستند، باید به موضوعات اصلی یعنی حل سیاسی بحران سوریه و متوقف کردن حمایت از گروه‌های تروریستی پرداخت.

ایده‌های مثبت موگرینی درباره بحران سوریه

 امیر عبداللهیان همچنین گفت: چند ماه پیش در بروکسل به مدت سه ساعت گفت‌وگو کردم و بخش عمده‌ای از گفت‌وگوی ما دربارۀ پروندۀ سوریه بود. خانم موگرینی به عنوان مسئول ارشد سیاست خارجی اتحادیۀ اروپا، ایده‌هایی مثبت برای دو موضوع مهم داشت؛ نخست، مسالۀ جلوگیری از مهاجرتِ بیشترِ آوارگان و دوم مسالۀ اهدای کمک‌های انسان دوستانه و در عین حال علاقمند بود که در خصوص ارائه راه حل سیاسی برای بحران سوریه، گام‌هایی بردارد. من به او گفتم هر کسی که بخواهد در بحران سوریه به عنوان میانجی وارد شود و به حل بحران سوریه کمک کند، باید در نظر داشته باشد که چه واقعیت هایی در سوریه جریان دارد.

راه‌حل آمریکا در سوریه، فشار امنیتی و نظامی است

 وی افزود: یک ارادۀ از اراده‌های کنشگرانِ خارجی در خصوص سوریه، بر پایۀ راه حل سیاسی متمرکز است که تهران، مسکو، عراق، لبنان تا شمال آفریقا نظیر مصر و الجزایر را شامل می شود. این کشورها از راه حل سیاسی به معنای واقعیِ آن حمایت می‌کنند. اما برخی کنشگران سیاسی وجود دارند که راه حل سیاسی را در سایۀ فشار امنیتی و نظامی به دولت بشار اسد می‌دانند، به همین دلیل، آمریکایی‌ها نه این که نتوانستند جبهه النصره را از سایر گروه‌های مسلح جدا کنند؛ بلکه آمریکایی‌ها نخواستند جبهه النصره را از دیگر گروه‌های مسلح جدا کنند.

دستیار ویژه رئیس مجلس شورای اسلامی در امور بین‌الملل در ادامه گفت: من دو روز پیش با قائم مقام وزیر خارجۀ سوییس در تهران ملاقات کردم، یکی از بحث‌های ما دربارۀ سوریه بود، من همین مساله را با او در میان گذاشتم به این اعتبار که دولت سوییس حافظ منافع آمریکا در ایران است. به ایشان توضیح دادم که آمریکایی‌ها چه رفتاری در داخل سوریه دارند. یک نمونه از رفتار آمریکایی‌ها مسلح کردن گروهی به نام معارض معتدل است، معارضی که اگر مسلح شود دیگر معتدل خوانده نمی‌شود.

حمایت آمریکا از گروه تروریستی جبهه النصره

وی تصریح کرد: نمونۀ دیگر رفتارشان آن است که در تحولات اخیر حلب می گویند بخشی که در اختیار عناصر مسلح است، آتش بس برقرار شود و بخشی که در اختیار حکومت است، حکومت اداره کند. بخشی که در اختیار گروه های تروریست است، یعنی در اختیار جبهه النصره است که در فهرست گروه های تروریستی سازمان ملل قرار دارد، آن ها می گویند این بخش را خود گروه های مسلح اداره کنند. مگر می شود از راه حل سیاسی صحبت کرد، بعد به تروریست ها و جبهۀ النصرۀ متحدِ تل آویو اجازه داد که بخش غربی حلب را مانند یک فرماندار اداره کند.

نبود اراده جدی برای حل بحران سوریه

 مشاور رئیس مجلس شورای اسلامی در امور بین‌الملل خاطرنشان کرد: این تعارضات و این نبود ارادۀ جدی برای حل سیاسی، بحران سوریه را پیچیده کرده و آن را با بن‌بستِ راه حل سیاسی مواجه کرده است.

امیر عبداللهیان تصریح کرد: فکر می‌کنم تا زمانی که نیات کنشگران اصلی، بر راه حل سیاسی به طور واقعی استوار نشود، نمی‌توان به حل سیاسی بحران سوریه خوشبین بود؛ اما امیدوار هستیم که مجموعه شرایط منطقه و سوریه، آمریکا و برخی متحدانش را به سمت واقع‌نگری سوق دهد.

حمایت‌های پیدا و پنهان آمریکا از داعش و النصره

وی افزود: هنوز ما در سوریه، از آمریکا رفتار سازنده و تغییر رفتار عملی ندیده‌ایم، هنوز ما اعتراف واقعی از آمریکا مبنی بر این که مردم سوریه باید سرنوشت خود را تعیین کنند نمی‌بینیم. هنوز ما رفتاری که نشان دهنده حتی کاهش حمایت‌های پیدا و پنهان آمریکا از داعش و جبهه النصره در داخل سوریه باشد، نمی‌بینیم. آمریکا می‌خواهد همزمان با همه کارتها بازی کند، با مذاکرات لوزان، با پروندۀ انسان‌دوستانه و با تک‌تک گروه‌های مسلح و گروه تروریستی و معارضانی که وجود دارند، تا بتواند در زمان مناسب میوۀ این شرایط را به نفع خود بچیند.

آمریکا مانع اصلی حل سیاسی بحران سوریه

 دستیار ویژه رئیس مجلس شورای اسلامی در اموربین الملل در ادامه گفت: من نمی خواهم بگویم که آمریکایی ها بازیگر اصلی هستند، بلکه می خواهم بگویم که آمریکایی ها مانعی جدی، در برابر حل سیاسی بحران سوریه هستند و به همین خاطر است که آمریکایی ها متناسب با منافع خود، سیاست هایشان را تنظیم می کنند.

وی بینندگان شبکۀ العالم را به خواندنِ کتاب خاطرات هیلاری کلینتون فراخواند و افزود: در این کتاب که کلینتون بلافاصله پس از جدایی از وزارت خارجه نوشت، به بخش های کوچکی از واقعیت های تلخِ سیاست های آمریکا در منطقۀ ما اشاره کرده است که از میان آن ها می توان به این مورد اشاره کرد که "قطر، ترکیه و عربستان به صورت انبوه و فله ای، سلاح وارد سوریه کردند و آن را در اختیار مخالفان بشار اسد و گروه های مسلح و گروه های تروریست قرار دادند". بعد وقتی می خواهد از آمریکا دفاع کند، می گوید: " ما هم این کار را کردیم، اما ما سعی کردیم این کار را هدفمند انجام دهیم و به طور بی رویه سلاح در اختیار آن ها قرار ندهیم.

پاسخ جالب مقام سازمان ملل به اتهام‌زنندگان به ایران

دستیار ویژه رئیس مجلس شورای اسلامی در امور بین‌الملل در پاسخ به این سوال که چرا کشورهای دیگر و به ویژه عربستان سعودی ایران را دائما متهم می‌کنند که برای انصارالله و دیگران سلاح صادر می‌کند؟ خاطرنشان کرد: زمانی با یکی از مقامات ارشد سازمان ملل که مدتی در یمن در دوره ریاست جمهوری علی عبدالله صالح به عنوان نماینده سازمان ملل در امور توسعه انسانی در این کشور فعالیت می‌کرد، صحبت می‌کردم که می‌گفت: من در خصوص اتهام‌های وارد شده به ایران، به طرف‌های مقابل در شورای امنیت سازمان ملل گفتم در یمن به ازای هر فرد 4 اسلحه وجود دارد و من در دو سالی که در صنعا زندگی می‌کردم، با این مسایل روبرو بودم.

وی افزود: این مقام سازمان ملل گفت که یک روز خدمتکارِ من از طبقه دوم ویلا مرا صدا زد و گفت که صاحب پیشین این خانه هنگام ترک ویلا فراموش کرده دو قبضه آرپی‌جی و گلوله‌هایش را از انبار بالا با خود ببرد و سلاح و مهماتی که در این خانه جا مانده بود، دو قبضه و 50 گلوله آر.پی.جی بود.

بازی‌های غلط مداخله‌گران خارجی در یمن

امیر عبداللهیان خاطرنشان کرد: یمن هم اکنون در صورت اراده، قادر به صادرات سلاح است؛ به دلیل رفتار نادرست و بازی‌های غلط مداخله‌گران خارجی، امروز بسیاری از قبایل و عشایر یمنی نه تنها سلاح بلکه موشک در اختیار دارند و بعضی از این موشک‌ها را حتی در مقاطعی که لازم باشد واقعا شلیک می‌کنند.

نه اسلحه‌ای به یمن داده‌ایم و نه آنها به اسلحه ما نیاز دارند

 دستیار ویژه رئیس مجلس شورای اسلامی در امور بین‌الملل همچنین گفت: جمهوری اسلامی ایران از مردم یمن حمایت و تجاوز گستاخانه عربستان سعودی را محکوم می‌کند، ما نه تنها از انصارالله و حوثی‌ها بلکه همه گروه‌های یمنی حمایت می‌کنیم و به آن ادامه می‌دهیم، اما نه اسلحه‌ای به آنها داده‌ایم و نه آنها نیازی به اسلحه ما دارند و نه برنامه‌ای برای ارسال سلاح به یمن داریم؛ چرا که راه حل را در یمن نظامی نمی‌دانیم. راه حل یمن را سیاسی می‌دانیم و از هر طرح و ابتکار سیاسی حمایت می‌کنیم.

راه‌حل یمن توافق سیاسی و پایان تجاوزگری عربستان

وی افزود: ایران همه تلاش‌های خود را برای ارسال حداکثری کمک‌های انسان دوستانه به مردم مظلوم یمن ادامه خواهد داد و معتقدیم که یمن نه متعلق به عربستان و نه هیچ کشور دیگری نیست. یمن متعلق به همه یمنی‌هاست و راه حل در یمن توافق سیاسی همه یمنی ها و پایان تجاوز و محاصره ظالمانه عربستان سعودی است.

عربستان چاره‌ای جز پایان دادن به جنگ یمن ندارد

 امیر عبداللهیان گفت: عربستان چاره ای جز پایان دادن به جنگ در یمن ندارد، چه بهتر که امروز این کار را انجام دهد و آبرومندانه تر از معرکه یمن خارج شود. زمان به نفع عربستان سعودی دریمن نبوده و نیست  و ما از راهکار نظامی در یمن حمایت نکرده و نخواهیم کرد.

وی درادامه در خصوص بحران سیاسی لبنان افزود: رهبران سیاسی لبنان از فهم، درایت و حکمت لازم برخوردار هستند علیرغم چالش ها و تفاوت دیدگاهی که در بین رهبران سیاسی وجود دارد اما آنها نسبت به امنیت و ثبات کشورشان توجه لازم را همواره داشته و دارند.

تصمیم لبنانی ها برای انتخاب میشل عون

 امیر عبداللهیان خاطرنشان کرد: صرف نظر از این که همواره رسانه های لبنان از نقش ایران و عربستان در لبنان و در تصمیم گیری های لبنان سخن می گویند باید بگویم که من این جمله را هیچ گاه یک جمله محترمانه برای لبنان نمی دانم چرا که لبنانی ها خودشان قادر هستند تصمیم بگیرند تصمیمی که امروز در لبنان در خصوص انتخاب میشل عون برای ریاست جمهوری دنبال می شود نتیجه مذاکرات، گفت و گوها، پافشاری های گروه های مختلف لبنانی و نقشی است که مسیحیان در جامعه لبنان ایفا می کنند.

دستیار ویژه رئیس مجلس شورای اسلامی در اموربین الملل تصریح کرد، ما همواره اعلام کرده ایم که مسیحیان لبنان باید درباره رئیس جمهوری به نتیجه برسند چون این حق و سهم مسیحیان این کشور است و جمهوری اسلامی ایران نه دخالت می کند و نه قائل به دخالت کشورهای دیگر در این موضوع است بلکه این خود لبنانی ها هستند که باید دراین زمینه تصمیم بگیرند.

وی گفت: بسیار خرسندیم از این که روند تحولات نشان می دهد که این لبنانی ها هستند که فردا در مجلس این کشور، تصمیم مقتضی را اتخاذ خواهند کرد و طبیعی است هر تصمیم که مبتنی بر توافق گروه های سیاسی لبنان باشد و توسط پارلمان لبنان تایید شود، از سوی جمهوری اسلامی ایران به رسمیت شناخته و تایید می شود و این هم نشان دهندۀ شایستگی رهبران و مقامات لبنان و گروه های مختلف سیاسی است، هم در مرحلۀ پایداری برای رسیدن به اهدافشان و هم در مرحلۀ تثبیت رئیس جمهور. البته جمهوری اسلامی ایران، به دلیل نقش مهمی که میشل عون در جریان مقاومت و در جریان جنگ 33 روزه ایفا کرد، همواره برای این شخصیت احترام قائل بوده و هستیم.

عربستان بحرین را گروگان گرفته است

 دستیار ویژه رئیس مجلس شورای اسلامی در اموربین الملل درخصوص بحرین نیز خاطرنشان کرد، متاسفم که باید بگویم بحرین، همچنان، گروگان عربستان سعودی است و دولت بحرین، قادر نیست به طور مستقل برای منافع مردم و کشور خود، تصمیم گیری کند و تسلیم فشارهای سیاسی و امنیتی عربستان سعودی است.

وی گفت: مردم بحرین، مردمی فهیم هستند و حکومت آل خلیفه در بحرین، جزء اولین دولت های عرب حاشیۀ خلیج فارس بودند که اصلاحات سیاسی را شروع کردند اما متاسفانه امروز، جزء خشن ترین و عقب افتاده ترین کشورهای منطقه در حوزۀ رعایت حقوق بشر و اعطای حقوق سیاسی به اتباع کشورشان به شمار می رود. ادامۀ دستگیری ها، سرکوب ها، زندان کردن ها، لغو تابعیت ها؛ که پدیدۀ جدیدی است... و عالم دینی به نام آیت الله شیخ عیسی قاسم (رهبر شیعیان بحرین) را که قبل از خاندان آل خلیفه در بحرین مستقر بوده است، تلاش می کنند لغو تابعیت کنند و رهبرِ معتدل ترین گروه سیاسی یعنی جمعیت الوفاق را زندانی کنند.

انحلال الوفاق پس از مذاکره نمایندگان آن با جان کری

 امیر عبداللهیان خاطرنشان کرد، جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا، در سفر اخیری که به بحرین رفت، علاوه بر دیدار با مقامات حکومتی، با نمایندگان ارشد جمعیت الوفاق دیدار کرد و در حالی که وی قول هایی در این مذاکره داد، اما نتیجه و خروجی مذاکره این شد که جمعیت الوفاق را یک دادگاه در بحرین، منحل اعلام کرد و فشار بر آیت الله شیخ عیسی قاسم افزایش یافت.

وی افزود: برخی از معارضان بحرینی در گفت وگوهایشان می گویند اگر جان کری به بحرین نیامده بود و با الوفاق دیدار و از معارضان حمایت ظاهری نکرده بود، وضع ما بهتر بود؛ گو این که توافق پنهانی بین آمریکا، انگلیس و آل خلیفه انجام شد که خروجی آن در واقع فشار بیشتر بر مردم بود.

منبع: ایسنا
نظرات بینندگان