پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : سفیر ایران در ترکیه با اشاره به زمینههای همکاریهای ایران و ترکیه گفت: در حال حاضر مبادلات تجاری بین دو کشور هم به لیر و هم با یورو انجام میشود.
به گزارش انتخاب، ابراهیم طاهریان سفیر جمهوری اسلامی ایران در ترکیه در مراسم ضیافت افطار و دیدار با مدیران دفاتر رسانههای شاخص ترکیه در محل سفارت، با تشریح روند رو به توسعه همکاریهای ایران و ترکیه، سیاستهای اصولی ایران را تشریح کرد.
طاهریان در این ملاقات با اشاره به موارد اشتراک، اتحاد و اتفاق نظر تاریخی بین ایران و ترکیه در عرصههای مختلف سیاسی، فرهنگی و اقتصادی گفت: ما فهرست طولانی و مشترک از تفاهم، همراهی و همدلی در طول تاریخ داریم و مولانا مظهر صمیمت میان ماست.
سفیر ایران در ترکیه با اشاره به روند رو به توسعه روابط بین ایران و ترکیه و نقشه راهی که با توافق روسای جمهور و هیات وزیران ایران و ترکیه ترسیم شده است، عنوان کرد: به دنبال این هستیم که روابط اقتصادی، تجاری، فرهنگی و گردشگری بین ایران و ترکیه بیش از گذشته توسعه و تعمیق یابد.
وی افزود: در دوران پساتحریم نیز سعی داریم توسعه روابطمان را با مد نظر قرار دادن همکاری در شرایط سخت گذشته، در اولویت قرار دهیم.
طاهریان با اشاره به ماموریت نمایندگی و سر کنسولگریهای ایران در ترکیه و اینکه ساختارهای این نمایندگیها برای تحقق هدف 30 میلیارد دلاری در سال بسیج شده است، ادامه داد: امیدواریم نقشه راهی که توسط روسای جمهوری و دو دولت تعیین شده را با موفقیت اجرا کنیم.
وی با تاکید بر اینکه تمرکز دولت تدبیر و امید برای توسعه روابط در تقویت بخش خصوصی است و دنبال بازرگانی دولتی نیستیم، افزود: ما برای توسعه روابط بخشهای خصوصی آنچه لازم است را فراهم خواهیم کرد تا روابط و همکاریهای بخشهای خصوصی را به شکل معتبر و سودآور گسترش دهیم.
سفیر ایران در ترکیه اظهار داشت: در بعضی حوزهها اولویتهای دو کشور میتواند متفاوت باشد و ایران آماده گفتوگو با ترکیه در هر زمینهای است. میخواهیم روابط اقتصادی و بازرگانی دو کشور را به بهترین شکل رو به جلو حرکت دهیم.
وی تصریح کرد: دیگر کارگزاران ایران و ترکیه هم موظف شدهاند تا شرایط لازم را برای اجرایی شدن هدفگذاری انجام شده توسط دو دولت در کمیسیون مشترک همکاریهای اقتصادی و تجاری را تسهیل کنند.
طاهریان در مورد ایجاد تسهیلات لازم برای مبادلات ارزی گفت: در حال حاضر ترکیه جزو اولین کشورهایی است که مبادلات تجاری با آن هم به لیر و هم با یورو انجام میشود. سوئیفت فیمابین هم فعال شده و همچنین بخشی از داراییهای ایران نیز از طریق بانک ترکیه به ایران منتقل شده است. آنچه بسیار مهم بود این است که شرایط و بستر مبادلات ارزی و بانکی میان ایران و ترکیه برقرار شده است.
وی در پاسخ به سئوالی در مورد اینکه در دو دهه اخیر 14 موافقتنامه در زمینههای مختلف به ویژه انرژی بین دو کشور امضا شده و نیز در سفر روحانی به ترکیه انتظارات خیلی زیادی برای احیای توافقات، توسعه و تعمیق همکاریهای جدید مطرح شد، چه چشماندازی برای روابط میبینید، خاطرنشان کرد: قطعا چشمانداز پیش رو مطلوب و روشن است. ترکیه همسایه مهم و اولویتدار ماست.
روسای جمهورمان دو نماینده و وکیل ویژه برای توسعه مناسبات تعیین کردهاند، همه مواردی را که بخشهای مختلف از جمله بخش خصوصی آمادگی داشته باشند، فراهم خواهند کرد. در حوزه انرژی همکاریهای خوبی بین دو کشور برقرار است و زمینههای زیادی هم برای کار مشترک در حوزههای اقتصادی، تجاری و سرمایهگذاری وجود دارد.
سفیر ایران در پاسخ به سئوالی در خصوص تشریح وضعیت منطقه موضوع تروریسم و افراط و الویتهای ایران در این باره گفت: در شرایط کنونی از جمله مهمترین الویتها برای ما موضوع افراطگرایی است. منظورم از افراط هر جریانی که به نام اسلام، خدا و رسول خدا خون انسانها را میریزد، است.
وی افزود: انفجار و ترور در آنکارا، استانبول، پاریس، بلژیک، آمریکا، بغداد و افغانستان... فرقی ندارد. اسلام، دین صلح و رحمت است. اسلام به هیچ وجه اجازه نداده به نام خدا خون مردم ریخته شود.
طاهریان ادامه داد: کدام مسلمان تربیت یافته در مکتب اسلام و نبی رحمت (ص) میتواند سر یک انسان بیگناهی را قطع و بمبگذاری انتحاری انجام دهد و به این امر افتخار کنند.
سفیر ایران در ترکیه تصریح کرد: موضوع افراط در دو دهه گذشته و خصوصا در سالهای اخیر به حیثیت اسلام، مسلمانان و امنیت منطقه و جهان بهشدت صدمه زده است. اگر کشورهای اسلامی خصوصا کشورهایی که در تولید امنیت و ثروت در جهان اسلام نقش دارند، وارد عمل نشوند و برای تفسیر افراط به یک قرائت مشترک نرسند، امکان برخورد و مقابله با این جریان انحرافی شوم دشوار خواهد شد.
سفیر ایران با بیان اینکه من براساس تجربه میگویم هر جا باد کاشته شود، طوفان درو میشود، عنوان کرد: جریان افراط جریانی است که به شدت پیچیده و ناجوانمردانه عمل میکند، کشورهایی که در گذشته در راستای منافع خود جریان افراط را خلق کرده، برای توسعه آن سرمایهگذاری و از آنها حمایت کردهاند، هم اینک در معرض خطر قرار گرفته و متحمل هزینه و خسارت شدهاند. بنابراین ما امیدواریم سیاستهای مخرب حمایت از افراط و تروریسم که منطقه و جهان را بهشدت تحت تاثیر قرارداده سریعا متوقف شود.
طاهریان در پاسخ به اینکه شایعاتی راجع به توافق یا تفاهم آمریکا و روسیه در مورد پیشنویس قانون اساسی جدید سوریه مطرح است نظرایران در این باره چیست، گفت: در این مورد اطلاعی ندارم، ولی معتقدیم اینکه شکل، نوع ساختار و فضای سیاسی یک کشور چگونه باشد، این موضوع مربوط به ما نیست. این را باید مردم آن کشور تصمیم بگیرند. ولی یک نکته برای ما مهم است و آن را با صدای بلند اعلام میکنیم. ما از یکپارچگی و تمامیت ارضی سوریه حمایت میکنیم.
وی افزود: خوشبختانه ایران و ترکیه در این زمینه توافق نظر دارند. ما نه تنها از تمامیت ارضی سوریه بلکه تمامیت ارضی کشور عراق و همه کشورهای همسایهمان حمایت میکنیم. در گذشته این سیاست را نسبت به افغانستان داشتیم و هزینه سنگینی هم پرداختیم. ما در شرایطی که در غرب و جنوب کشور درگیر جنگ طولانی تحمیلی صدام بودیم با تمام قدرت از تمامیت ارضی افغانستان هم حمایت کردیم، در مورد سوریه و عراق هم اینگونه خواهد بود.
سفیر ایران در پاسخ به سئوالی در خصوص امکان ایجاد تغییر در رویکرد و سیاست خارجی ترکیه نسبت به سوریه و روسیه گفت: اتخاذ تصمیم برای این تغییر رویکرد به مقامات ترکیه مربوط است.
وی اظهار داشت: ما یاد گرفتیم و معتقدیم که امنیت و توسعه ترکیه جزو منافع ما است، اگر بخواهیم خانه خود را امن کنیم باید خانه همسایهمان هم امن باشد. توسعه هم همین طور. اصولا توسعه و امنیت دو عنصر به هم پیوسته است. خصوصا این که امنیت یک عنصر جمعی است.
یک کشور هر چقدر مقتدر باشد امکان برقراری امنیت بدون توجه به امنیت همسایگانش ممکن نیست. ما روابط متکی به احترام و اعتماد متقابل با همسایگانمان را دنبال میکنیم. ما به دوستانمان بارها اعلام کردهایم که راجع به همه موضوعات حاضر به همکاری، گفتوگو و تعامل هستیم.
منبع: ميزان