پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
الهه کولایی، استاد دانشگاه تهران بر این باور است «روس ها همان زمان که در خال بمباران مواضع داعش و تروریست های بودند در حال برگزاری مذاکرات چند جانبه ای بودند تا وضعیت بحران سوریه را به یک سرانجامی برسانند.»
کولایی در گفتگو با خبرنگار «انتخاب» اظهار داشت: توجه روسیه در سال های اخیر به خاورمیانه بیشتر شده است. در واقع بعد از سال های اولیه پس از فروپاشی شوروی، روسیه اندکی به دلایل مختلف به خاورمیانه چندان توجهی نشان نمی داد. اما اکنون به سرعت در حال بازسازی سیاست خود در خاورمیانه است. پوتین به نوعی عمل کرده است که حضور روسیه در منطقه کاملا پررنگ شده و از کشورهای کلیدی در بحران سوریه به حساب می آید.
کولایی با بیان اینکه فعالیت روس ها واکنشی به حضور پررنگ آمریکا در منطقه است، گفت: با توجه به اینکه آمریکا در اکثر کشورهای خاورمیانه دخالت کرده است، طبیعی است که روسیه هم برای حفظ توازن قوا در خاورمیانه حضور نظامی پیدا کند. بعلاوه، روسیه بر سر وقایع اوکراین و شبه جزیره کریمه، با آمریکا همچنان درگیر است. در نتیجه پوتین به دنبال آن است که در خاورمیانه سیاست های فعالانه تری اتخاذ کند.
وی تصریح کرد: حضور نظامی روسیه در خاورمیانه و خصوصا سوریه برای از بین بردن تروریست ها بود اما در کنارش می خواستقدرت نمایی هم بکند. پوتین به صورت هدفمند دست به یک نمایش قدرت زد تا بتواند از منافع کشورش در مقابل رقبای بین المللی دفاع کند.
کولایی با اشاره به استراتژی چند جانبه روس ها در سوریه گفت: دولت روسیه با قدرت نظامی وارد سوریه شد اما راه های دیگر را هم مد نظر داشت.روس ها همزمان که در حال بمباران مواضع تروریست ها بودند، مذاکرات چند جانبه ای را در دستور داشتند. در نهایت روس ها به دنبال تقویت جایگاه بشار اسد بودند. اما این نکته را باید در نظر داشت که روسیه در جنگ سوریه منافعی فراتر از دمشق داشت.
وی افزود: در واقع، پوتین این جنگ را همچون یک کارت در دست نگه داشت تا با آمریکا و قدرت های جهانی دیگر بازی کند. در واقع تقویت و تثبیت بشار اسد در سوریه یک کارت برنده برای روس ها محسوب می شود. دولت روسیه می خواهند به آمریکایی ها این نکته را یاداوری کند که در اینده بیشتر به منافع و علایق روسیه توجه کنند.
کولایی دلیل دیگر حضور نظامی روسیه در سوریه را حفظ امنیت داخلی مسکو دانست و افزود: روس ها همین الان هم با بحران عظیم و رو به رشد ترویسم و بنیادگرایی در داخل مرزهایشان و همچنین در کشورهای قفقاز و آسیای مرکزی مواجه هستند. پیوستن به گروه های افراط گرا در سوریه این روزها در میان جوانان تندرو در روسیه و کشور های همجوار آن رشد پیدا کرده است.
وی خاطرنشان کرد: روسیه برای مقابله با این خطر بزرگ تروریستی به سرچشمه آن دخالت کرد. در واقع روسها برای تامین امنیت خود به ابزار نظامی روی آوردند و برای مبارزه با آن به میدان سوریه آمدند. در حقیقت، اکنون یکی از مهمترین تهدیدها برای روسیه، رشد و قدرت یابی بنیاد گرایی و سلفی گری در این کشور است به گونه ای که پنج درصد ازجمعیت روسیه به صورت کاملا شفاف و علنی خود را طرفدار سلفی گری اعلام می کنند، بنابراین احساس خطر پوتین در این مورد، درست است.