arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۱۳۷۵۷۵
تعداد نظرات: ۱۳ نظر
تاریخ انتشار: ۴۵ : ۰۶ - ۲۸ آبان ۱۳۹۲

هشدار جمهوری اسلامی به تیم مذاکره کننده هسته ای

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

روزنامه جمهوری اسلامی طی یادداشتی به قلم فواد صادقی نوشت:

سرانجام پس از سه دور مذاكره هسته‌اي ميان ايران و گروه 1+5، به نظر مي‌رسد نخستين توافقنامه هسته‌اي در مذاكرات پيش رو كه قرار است در ژنو برگزار شود، بين طرفين نهايي گردد.
گرچه هنوز از مفاد قطعي اين توافقنامه خبري در دست نيست، و البته تعيين برخي از مفاد، به خصوص درصد آزادسازي سپرده‌هاي بلوكه شده ايران و رآكتور اراك، قرار است در مذاكرات تعيين شود، اما با توجه به چارچوب كلي مذاكرات، به نظر مي‌رسد توافقات در محورهاي زير شكل مي‌گيرد:

امتيازات واگذار شده از سوي ايران:
تعليق غني سازي 20 درصد در فردو
تبديل ذخائر اورانيوم 20 درصد ايران به ميله سوخت يا اورانيوم 5 درصد
عدم افزايش تعداد سانتريفيوژ‌هاي فعال ايران
امتيازات واگذار شده از سوي 1+5:
عدم تشديد تحريمهاي ايران
آزادسازي درصدي از سپرده‌هاي بلوكه شده ايران
تسهيل محدود در فروش فرآورده‌هاي پتروشيمي
در رابطه با اين توافق، ارزيابي‌هاي مختلفي در محافل كارشناسي نظام صورت گرفته است.

از يك سو، طيف جريان افراطي كه حامي روند گذشته مذاكرات هسته‌اي بوده‌اند و با سوء استفاده از واژه ايستادگي ديگران را به سازش متهم مي‌كنند، با خيانت بار دانستن اين توافق، بر بازگشت به مسير قبلي كه به تحريمهاي كنوني منجر شده و با اين روند افزايش نيز مي‌يابد، تاكيد دارند.
در سوي ديگر، جريان تفريطي بر پذيرش پيشنهاد 1+5 و اعطاي امتيازات مورد تقاضاي آنان كه مورد اشاره قرار گرفت، تاكيد دارد و در مقابل هيچ تصويري از ادامه و سرنوشت مذاكرات هسته‌اي ارائه نمي‌كند.

مشابه توافق مذكور، در سال 1388 و در آغاز دولت دوم احمدي نژاد، تحت عنوان تبادل سوخت با پيشنهاد مشترك آمريكا و روسيه به ايران مطرح شد كه در آن، ايران بخش عمده ذخائر اورانيوم خود را تبديل به ميله سوخت 20 درصد مي‌كرد، و در مقابل هيچ امتياز متوازني به ايران داده نمي‌شد.

در آن زمان اين سئوال مطرح بود كه با وجود تحريم‌هاي شوراي امينت سازمان ملل عليه ايران، اگر ما مهمترين برگ برنده خود در مذاكرات هسته‌اي را كه ذخائر اورانيوم غني شده مي‌باشد، واگذار كنيم، براي لغو تحريم‌ها و قطعنامه‌هاي شوراي امنيت چه برگي براي مبادله خواهيم داشت؟ علت اصلي به سرانجام نرسيدن آن توافق در نظام، اين بود كه در مقابل اين سئوال، پاسخ روشني وجود نداشت و امروز نيز در مورد توافق اخير همين سوال وجود دارد.

اشتباه بزرگ دو جريان افراطي و تفريطي در موضوع هسته اي، آن است كه به جاي آن كه به نقشه راهي براي عبور از وضعيت موجود و به حالت عادي بازگرداندن شرايط كشور داشته باشند، تمام توجه خود را به كوتاه مدت، مسايل تبليغاتي و خطوط قرمز معطوف كرده‌اند. در حالي كه رمز موفقيت در پرونده هسته اي، توجه به دو مولفه نقشه راه و توازن امتيازات در توافقات گام به گام است.

جريان افراطي در برابر اين سئوال كه با تداوم روند گذشته، كشور به چه وضعيتي مي‌رسد و چگونه مي‌تواند از دام تهديدات و فشارهاي روزافزون اقتصادي، سياسي و امنيتي رهايي يابد، پاسخي ندارد و جريان تفريطي نيز بايد پاسخ دهد كه بر فرض انجام توافق پيش رو و دريافت مبلغي بين ده تا بيست ميليارد دلار از سپرده‌هاي بلوكه شده كشور كه تنها پاسخگوي چند ماه نيازهاي ارزي دولت خواهد بود، چه تدبيري براي توافقات بعدي و پيش برد مذاكرات دارد و در برابر مسايلي نظير لغو تحريم‌هاي يكجانبه بانك مركزي و فروش نفت كه تازه بسيار ساده‌تر از لغو تحريم‌هاي شوراي امنيت هستند، چه امتيازاتي براي واگذار كردن باقي مي‌ماند.

متاسفانه جريان تفريطي به جاي ترسيم نقشه راهي از سرانجام مذاكرات هسته‌اي كه قطعا چند سال به طول خواهد انجاميد، توجه خود را معطوف به دو عنصر حل مساله كوتاه مدت نياز ارزي دولت و تعيين خطوط قرمز كرده است و اين روند بدان جا خواهد انجاميد كه پس از يكي دو توافق مشابه توافق پيش رو در ژنو، تيم مذاكره‌كننده تمام امتيازات قابل واگذاري خود را در برابر مسكنهايي نظير آزادسازي سپرده‌ها واگذار كرده و به مرز خطوط قرمزي كه براي خود ترسيم كرده است، مي‌رسد و طرف مقابل نيز همچنان در موضع سابق خود يعني تحريم‌هاي يكجانبه و تحريم‌هاي شوراي امنيت باقي مانده است.

به نظر مي‌رسد در اين شرايط، نياز كشور عبور از دو جريان افراطي و تفريطي و تبيين راهبرد و نقشه راه حل پرونده هسته‌اي ايران، براساس مشي جريان اعتدال و واقع بيني همراه با عقلانيت است و در اين جريان بايستي هم توازن امتيازات واگذار شده و دريافت شده ديده شود و هم خطوط قرمز بر اساس واقعيات داخلي و بين‌المللي كشور ترسيم شود، نه شعارهاي صرف.
نكته ديگر در مورد مذاكرات پيش رو آن است كه به نظر مي‌رسد آسيبي كه تيم مذاكره‌كننده قبلي دچار آن بود، در برخي از عملكردهاي تيم مذاكره‌كننده جديد نيز ديده مي‌شود و آن، تبليغاتي كردن پرونده هسته‌اي و دامن زدن به حواشي آن است.

به همراه بردن ده‌ها خبرنگار در هر سفر كه ظاهرا در حال افزايش نيز هست، در شرايطي كه طرفين بر محرمانه بودن جزئيات مذاكرات اصرار دارند، چه وجهي دارد؟ اين فضاسازي تبليغاتي با چه هدفي صورت مي‌گيرد؟، در كجاي دنيا وسياست خارجي كدام كشور تا اين اندازه ابعاد تبليغاتي محور مي‌گردد؟ آيا قرار نيست نكته درستي كه توسط يكي از صاحب نظران دولت اعتدال بيان شد، مبني بر جمع كردن سياست خارجي از كف خيابانها توسط مجريان همين دولت اعمال گردد؟

واقعيت آن است كه به مباحث سياست خارجي بايد در محيطي متفاوت از فضاي پوپوليستي و زرد پرداخت و به اندازه مورد نياز اطلاعات صحيح و مستند، نه شايعات و اظهارات دوپهلو و ابهام آميز كه تنها نتيجه آن دامن زدن به احساسات و نگراني در جامعه است را به افكار عمومي منتقل نمود.

نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۱۳
در انتظار بررسی: ۶
غیر قابل انتشار: ۱
ناشناس
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۰۸:۳۱ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۸
10
26
"اگر ما مهمترين برگ برنده خود در مذاكرات هسته‌اي را كه ذخائر اورانيوم غني شده مي‌باشد" بسیار مضحک است دلیل اصلی تحریم ها را برگ برنده نامیده اند.
ناشناس
|
UNITED ARAB EMIRATES
|
۰۸:۳۲ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۸
0
29
نياز كشور عبور از دو جريان افراطي و تفريطي و تبيين راهبرد و نقشه راه حل پرونده هسته‌اي ايران، براساس مشي جريان اعتدال و واقع بيني همراه با عقلانيت است.
ناشناس
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۰۹:۱۱ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۸
1
16
حقيقتا خوب بود
ناشناس
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۰۹:۲۸ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۸
9
3
باید خبرنگار برود زیاد هم برود.مردم دنیا درارند تحولات را از منبع رسانه های بیگانه می بینند.ما باید قوی تر ظاهر شویم.فشار رسانه ای را از روی کشور برداریم و از آن به نفع خود استفاده کنیم.مصاحبه بگذاریم.باید قوی خیلی قوی ظاهر شویم.یک تیم رسانه ای بسیار بسیار قوی.ولو قرار باشد مذاکرات محرمانه باشد.سری قبل فرانسه این موضوع را رعایت نکرد ممکن است این دفعه کشور دیگری بخواهد کار کند.ما باید آماده پاسخگویی آنهم از رسانه ای ایرانی باشیم که بشود منبع اخبار رسانه های بین المللی.برادر چرا این موضوع را در نظر نمی گیرید.
ناشناس
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۱۰:۱۲ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۸
4
4
نکته‌ای که در این مقال مغفول بود، این است که احتمالاً در این توافق، طرف مقابل به داشتن «حق غنی‌سازی» ایران اعتراف خواهد کرد. خود این موضوع، موجب نقض قطعنامه‌ی شورای امنیت در جهت تعلیق می‌شود.

ضمن اینکه شما از محتوای مذاکرات که خبر ندارید. همینطور از تصمیم‌سازی‌های شورای عالی امنیت ملی و تصمیم‌گیری سران نظام.

اینکه دکتر ظریف تأکید دارند در توافق اول مسر و گام نهایی مشخص باشد، به خاطر همین دغدغه‌هاست. ضمن اینکه موازنه‌ی عقب‌نشینی نسبت به گذشته هم بهتر است.
ناشناس
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۱۰:۱۷ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۸
3
4
درست مانند برخی که دوگانه‌ی سازش و مقاومت درست کردند، این آقا هم دوگانه‌ی «افراط» و «تفریط» درست کرده.
ناشناس
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۱۰:۴۴ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۸
2
2
افرین اقای صادقی
الهام
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۱۱:۲۶ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۸
1
1
از کل دنیا، خبرنگاران زیادی میان ژنو و تا ساعتها به دلیل محرمانه بودن مذاکرات فقط تحلیل گزارش می کنند..بی بی سی فارسی اون دفعه تا 4 صبح در و دیوار هتل نشون داد کسی ایراد نگرفت... چه اشکالی داره ما هم مث بقیه ملتها و خبرنگارانمون هم عین بقیه باشن فواد صادقی عزیز که سایت انتخاب هیچ انتقادی از شما رو انعکاس نمیده! خوش به حالت!
ناشناس
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۱۲:۰۷ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۸
0
3
حرف حسابه
ناشناس
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۱۲:۴۴ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۸
2
2
با سلام و احترام
اینکه یکی از نظریه پردازان دولت گفته سیاس ت خارجی از کف خیابانها جمع شود، این نظر ایشون!!
همانقدر که ایشون درس سیاست خونده وزیر خارجه هم خونده و صاحب نظر هستند!! این را باید بدانیم که سیاست داخلی است که میتواند حامی سیاست خارجی باشد!!
بهانه گیری بی جایی است، اینکه اینها را جدا کنیم حرف سوسیالیت هاست و هیچ مکتب روابط بین المللی انرا تایید نمی کند!! در ضمن جلسات که محرمانه مانده مگه خبرنگار میبرند که تو جلسات باشه؟؟؟!!
نباید از خود دو.لت در کار دیپلماتها اخلال بشه!!!
ناشناس
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۱۳:۰۹ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۸
5
5
همه اشتباه میکنن فقط فواد صادقی درست میگه
کلیت مقاله رو میشه این طور خلاصه کرد: ما نباید 100درصد وابدیم بلکه وادادگی 50درصدی کفایت میکنه!

باز اینم خودش یه پیشرفته!
ناشناس
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۱۳:۱۱ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۸
3
4
خطاب به تمامی منتقدین و نویسندگان از انتفادات بی موقع و مخرب خودداری نمایید و شرایط روحی مذاکره کنندگان مارا در خط مقدم تقویت نمایید .این به صلاح مملکت است که مثل کوه پشت سربازان انقلاب باشیم.
محمد
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۱۳:۳۸ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۸
1
7
الان باید با حکم دادگاه این روزنامه رو بست. چون داره تشویش اذهان عمومی میکنه با اخبار دروغ . مگه صد بار هیات مذاکره کننده و آقای ظریف نگفتند که احدی از مفاد توافق نامه مطلع نیست و هر کسی که حرفی دراین رابطه بزنه تنها برداشت خودش رو گفته ؟ این روزنامه چه هدفی رو دنبال می کنه از نسبت دادن این موارد به توافق نامه؟!!!
نظرات بینندگان