پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
با نزدیک شدن به تعطیلات، بسیاری از افراد با یکی از عوارض جانبی رایج پرخوری در وعدههای غذایی خانوادگی و دوستانه آشنا هستند: نفخ.
به گزارش انتخاب و به نقل از هلث دی؛ دکتر دیوید زافران، متخصص گوارش از کالج پزشکی بیلور، نکاتی در مورد عوامل محرک نفخ، غذاهایی که بیشترین تأثیر را دارند و زمان مراجعه به پزشک ارائه کرده است.
نفخ چیست؟ نفخ بهعنوان احساس گیر افتادن گاز در شکم، احساس پُری یا فشار شکمی تعریف میشود. این حالت ممکن است از چند دقیقه تا چند ساعت طول بکشد که بستگی به عامل محرک آن دارد.
عوامل محرک نفخ چیستند؟
دکتر زافران در یک بیانیه خبری از کالج بیلور گفت: “ما هنوز در حال یادگیری درباره مکانیزمهای ایجاد نفخ هستیم. اما برخی از رایجترین دلایل شامل غذا [و نحوه پردازش آن توسط بدن ما]، داروها، عدم تعادل در باکتریهای روده، تغییرات در حرکت روده، جراحیهای قبلی، یبوست و اختلالات تعامل روده و مغز [مانند افزایش حساسیت اعصاب روده] هستند.”
دو عامل اصلی غذایی که موجب نفخ میشوند، کداماند؟
به گفته دکتر زافران، لاکتوز و فروکتوز دو عامل اصلی غذایی هستند که نفخ ایجاد میکنند.
او توضیح داد: با افزایش سن، بسیاری از ما آنزیمهای مورد نیاز برای هضم این کربوهیدراتها را از دست میدهیم که این امر میتواند منجر به نفخ شود. برخی از غذاهایی که این مشکل را ایجاد میکنند شامل مارچوبه، گلکلم، سیر، پیاز، قارچ، سیب، گیلاس، انبه، هلو، گلابی، هندوانه، نخود، آرد گندم، بیشتر انواع پاستا، پنیر خامهای، شیر گاو، شیر جو، شیر سویا، لوبیا، توفو، سوسیس، بادام هندی و پسته است.
حتی شیرینکنندههای مصنوعی مانند مانیتول، زایلیتول و سوربیتول نیز میتوانند نفخ ایجاد کنند.
چه زمانی باید نگران نفخ باشیم؟
در حالی که همه افراد گاهی دچار نفخ میشوند، اگر نفخ بیش از یک بار در هفته و به مدت چندین ماه اتفاق بیفتد، ممکن است زمان آن باشد که با استفاده از یک دفترچه غذایی، مشخص کنید که کدام غذاها مشکلساز هستند.
دکتر زافران افزود: اغلب، یک الگوی مشخص ظاهر میشود که نشان میدهد باید از کدام غذاها پرهیز کنید یا آنها را با اعتدال مصرف کنید.
توصیههایی برای کاهش نفخ
علاوه بر تغییرات رژیم غذایی، ورزش و داشتن عادات خوب در اجابت مزاج نیز میتواند به پیشگیری از نفخ کمک کند. ورزش میتواند روده را تحریک کرده و علائم نفخ را کاهش دهد. همچنین مصرف غذاهایی که ممکن است نفخ ایجاد کنند، در اندازههای کوچکتر میتواند این مشکل را به حداقل برساند.
اگر علیرغم این اقدامات، نفخ همچنان ادامه داشته و به حدی شدید شود که باعث کاهش وزن، استفراغ یا درد شدید شود، فوراً به پزشک مراجعه کنید.