به طور معمول در هر محیطی مانند منزل یا محل کار، استفاده از لوازم برقی ضروری است. برای کارکرد بهتر این لوازم، محافظ برق های متنوعی در بازار وجود دارند. نوسان های ولتاژ و شوک های الکتریکی، روزانه سلامت لوازم الکتریکی اطراف ما را تهدید می کنند. با خرید محافظ برق، از خطرات و آسیب های این نوسانات پیشگیری کنید.
حفظ سلامت دستگاه های الکتریکی اهمیت بسیاری دارد. با رعایت یکسری نکات و استفاده از محافظ برق، می توان عمر مفید دستگاه های برقی را افزایش داد.
به طور معمول در هر محیطی مانند منزل یا محل کار، استفاده از لوازم برقی ضروری است. برای کارکرد بهتر این لوازم، محافظ برق های متنوعی در بازار وجود دارند. نوسان های ولتاژ و شوک های الکتریکی، روزانه سلامت لوازم الکتریکی اطراف ما را تهدید می کنند. با خرید محافظ برق، از خطرات و آسیب های این نوسانات پیشگیری کنید.
یکی از مسائلی که روزانه باعث سوختن بسیاری از وسایل برقی می شود، نوسان برق است. شاید شما هم تجربه ی سوختن وسایل برقی خود را داشته باشید. در این زمان، مجبور به پرداخت هزینه های سنگین برای تعمیر و یا تعویض لوازم برقی هستید.
تجارب افراد به آن ها نشان داده است که به کار بردن یک محافظ برق، بهترین راه است. محافظ های برق، با تشخیص نوسانات و شوک های الکتریکی وارد عمل می شوند. برق مدار را قطع کرده و از آسیب رسیدن به لوازم برقی جلوگیری می کنند.
صنعتگران به خوبی می دانند که حفظ و نگهداری ماشین آلات و دستگاه های برقی اهمیت ویژه ای دارد. در صورت بروز حوادث برقی و خرابی دستگاه های صنعتی، خسارات مالی فراوانی به مراکز صنعتی وارد می شود. بنابراین در برقراری ایمنی برای ابزارهای برقی صنعتی، بسیار کوشا هستند.
در مراکز بزرگ صنعتی، تجاری، مسکونی و حتی فروشگاه های بزرگ و هتل ها، لوازم برقی بسیاری وجود دارند. حفظ ایمنی و بالابردن راندمان کار آن ها با اهمیت است. معمولا برای لوازم برقی گران قیمت و با اهمیت، از محافظ برق استفاده می کنند. در این مراکز، از محافظ برق های سه فاز استفاده می شود.
طبق تحقیقات، تنوع فراوانی در محافظ های برق وجود دارد. برخی افراد از محافظ برق جدا برای هر وسیله استفاده می کنند. در حالی که می توان برای تمامی وسایل برقی از یک محافظ برق مرکزی استفاده کرد. در بازار، محافظ برق مرکزی را با نام های دیگری مانند محافظ برق پا کنتوری، محافظ برق زیر کنتوری، محافظ برق ساختمان، محافظ برق هوشمند، محافظ برق صنعتی(نوع سه فاز آن) و ... می شناسند.
امروزه بیشتر افراد از محافظ برق زیر کنتوری استفاده می کنند. با توجه به محل استفاده (تابلو برق یا کنتور)، از محافظ برق کلی متناسب استفاده می کنند.
متخصصان برق، در کنتورهای تک فاز، از محافظ برق ساختمان تک فاز استفاده می کنند. محافظ برق خانه، در بیشتر مواقع از نوع تک فاز است. البته در محافظ برق کنتور نوع سه فاز، محافظ برق سه فاز خانگی نیز وجود دارد. این محافظ متناسب با ولتاژ برق خانگی تولید شده است.
اکنون به بررسی محافظ برق های هوشمند می پردازیم.
براساس بررسی های صورت گرفته، محافظ برق های هوشمند در دو نوع کلی تک فاز و سه فاز وجود دارند. نوع تک فاز عموما برای مصارف خانگی است و نوع سه فاز کاربرد صنعتی دارد. داشتن محافظ برق هوشمند باعث ایجاد ایمنی بیشتر و عملکرد بهینه ی وسایل الکتریکی می شود.
محافظ ولتاژ تک فاز 80 آمپر: این محافظ یک نمایشگر ولتاژ دارد. به واسطه ی وجود رلهی 80 آمپر، نیاز به کنتاکتور اضافه ندارد. پارامترهای آن قابل تنظیماند، تا متناسب با شرایط شهرهای مختلف شخصی سازی شوند.
این تجهیز در تابلو برق های تک فاز، جعبه فیوز، سیستم تهویه، کمپرسور و ... قابل استفاده است. دقت عملکرد بالایی دارد. از لحاظ ویژگی های ظاهری، می توان به طراحی کاربرپسند و ابعاد مناسب آن اشاره کرد.
محافظ ولتاژ و جریان 80 آمپر(کنترل فاز و بار تکفاز): یک محافظ مرکزی هوشمند است که حفاظت از وسایل الکتریکی را انجام می دهد. دارای نمایشگر ولتاژ و نمایشگر جریان است. به جای استفاده از چندین محافظ برق و سه راهی می توان از این محافظ برق هوشمند استفاده کرد.
مصارف خانگی، فروشگاهی، کشاورزی و ... دارد. به آسانی نصب می شود. دارای نشانگر وضعیت خاموش و روشن بودن رلهی خروجی است. قابلیت کالیبره کردن ولتاژ و جریان را دارد. قابلیت اتصال کابل تا سایز 25 میلی متر مربع را دارد.
محافظ ولتاژ و جریان 100 آمپر سه فاز(کنترل فاز و بار سه فاز 220 ولت): در کنتورهای سه فاز، برای مصارف خانگی کاربرد دارد. این محافظ نیز، نمایشگر ولتاژ و جریان مصرفی را دارد. دارای میکرو کنترلر هوشمند است. می توان پارامترهای آن را شخصی سازی نمود. دارای قابلیت قطع و وصل خودکار است. رله ی قدرتمند 50 آمپر روشنایی و 100 آمپر اهمی دارد.
محافظ ولتاژ و جریان 100 آمپر سه فاز(کنترل فاز و بار سه فاز 380 ولت): از کاربردی ترین تجهیزات الکتریکی در صنعت، محافظ هوشمند سه فاز 100 آمپر است. این محافظ از کلیه ماشین آلات و ابزارهای برقی حفاظت می کند. باعث افزایش راندمان کار تجهیزات برقی می شود و عمر مفید دستگاه ها را افزایش می دهد.
از جمله ویژگی های این محافظ می توان به قابلیت تنظیم مقدار اضافه ولتاژ بین 390 تا 500 ولت اشاره کرد. همچنین قابلیت تنظیم مقدار کاهش ولتاژ بین 260 تا 370 ولت را دارد. به طور کلی در برابر افزایش یا کاهش ولتاژ، از دستگاه های برقی حفاظت می کند.
در بازار، برخی فروشندگان، به این محافظ، کنترل فاز و بار سه فاز می گویند. منظور از فاز همان ولتاژ و بار به معنای جریان می باشد.
در بخش قبل به لزوم استفاده از محافظ برق پرداختیم و به انواع محافظ برق ساختمان اشاره کردیم. اکنون می خواهیم بدانیم این محافظ برق چگونه کار می کند؟
محافظ برق مرکزی، در تابلو برق ها یا در جعبه فیوز و روی ریل نصب می شود. محل قرارگیری این محافظ بعد از کلید نشت جریان است و سیم های خروجی از کلید نشت جریان به ترمینال های ورودی این محافظ متصل می شود. سیم های خروجی محافظ برق مرکزی به ترمینال های ورودی هر کلید مینیاتوری متصل می گردد.
تکنولوژی این محافظ به گونه ای است که با ورود ولتاژهای خارج از محدوده، به سرعت تشخیص می دهد و برق مدار را قطع می کند. با این کار مانع از ورود جریان برق به مدار شده و از آسیب های احتمالی جلوگیری می کند. این تجهیز در مقابل نوسانات ولتاژ، شوک های الکتریکی، آمبولانسی خطوط و ... عکس العمل نشان می دهد و مانع از سوختن وسایل الکتریکی می شود.
با کنترلی که توسط محافظ برق ساختمان انجام می شود، از اضافه باری در سیستم الکتریکی جلوگیری می شود. اضافه باری از مهمترین عوامل سوختن لوازم برقی است. با خرید محافظ برق کلی استاندارد، حفاظت از تجهیزات با آسودگی خاطر انجام می شود.
بله. انواع محافظ برق ها، از جمله محافظ برق های ساختمان قابلیت تعمیر دارند.
از جمله شناخته شده ترین برندهای محافظ برق که کیفیت بالایی دارند، می توان به دیپ فیوژن، چینت(چانت)، آی سوئیچ و ... اشاره کرد.
بله. می توان از سه محافظ برق تک فاز، برای یک کنتور سه فاز استفاده کرد.