پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
محمد درویش فعال محیطزیست با انتشار عکسی در رشته توییتی نوشت: برپایه آخرین تغییرات ریزشهای آسمانی کشور تا اول بهمن ۱۴۰۱، در حالیکه قم با کاهش ۶۵درصدی نسبت به میانگین درازمدت، بدترین خشکسالی را در بین ۳۱ استان تجربه میکند، روزگار بوشهر با ۶۱درصد بارندگی بیشتر از میانگین ۵۴ساله، کاملاً رویایی است.
تعداد استانهایی که اینک در وضعیت ترسالی هستند به عدد ۱۰ رسیده است و درعوض، به جز قم، پنج استان سمنان، قزوین، آذربایجان شرقی، البرز و تهران همچنان در خشکسالترین شرایط خود به نسبت میانگین ۵۴ ساله قرار دارند.
در کل اما ریزشهای آسمانی در سال آبی جاری به نسبت میانگین درازمدت تا اول بهمن فقط ۹ درصد کمتر است، در حالیکه هفته قبل این نقصان ۲۴ درصد بود. به بیانی دیگر، میزان بارش برف و باران در هفته پایانی دیماه، کاری شبیه به معجزه کرده است!
یک نکته تاملبرانگیز، وضعیت پربارانترین استانهای کشور یعنی گیلان، مازندران و گلستان است که همچنان بین ۲۰ تا ۳۰ درصد کمتر از میانگین درازمدت بارندگی را تجربه کردهاند!
درعوض اوضاع در سرشاخههای اغلب رودخانههای متاثر از زاگرس رویایی یا قابل قبول است و زاگرس کوهستانی است که ۴۵درصد آب شیرین ایران را تولید میکند.
کلاً میانگین نسبتا نرمال بارندگی کشور، مدیون نیمه جنوبی ایران است که معمولا در مقایسه با شمال از بارندگی کمتری برخوردار است، اما در ۱۴۰۱ ظاهراً اوضاع وارونه شده است!
از نظر ارتفاع بارندگی، دو استان کهگیلویه و بویراحمد و چهارمحال و بختیاری با بارندگی بین ۳۱۱ تا نزدیک ۴۰۰ میلیمتر در طول ۴ ماه، بهترین رکوردها را بدست آوردهاند.
همچنین کمترین بارندگی را علاوه بر قم، استانهای سیستان و بلوچستان و آذربایجان شرقی دریافت کردهاند. واقعیتی که برای اهالی آذربایجان شرقی بسیار نگرانکننده است، اما در سیستان و بلوچستان، رخدادی نزدیک به نرمال محسوب میشود!
به هرحال با توجه به اینکه حوضههای آبخیز هر سه استان آذربایجان شرقی، غربی و کردستان که سرچشمه ۱۴ رودخانه منتهی به دریاچه ارومیه را شکل میدهند در شرایط خشکسالی بین منفی ۳۱ تا منفی ۵۲ درصد هستند، انتظار میرود دولت هشدارهای لازم به کشاورزان برای ممانعت از کشت را بدهد.