طی چند سال اخیر قوانین و مقررات و استانداردهای مواد اولیه مصرفی در صنایع تولیدی بیش از گذشته رعایت میشوند. کیفیت مصالح و مقاطع فولادی نیز یکی از موارد مهمی است که در این قوانین و مقررات بر آن تأکید شده است. مقاطع فولادی مانند انواع میلگرد ساده صنعتی برای بهکارگیری در صنایع کارگاهی مختلف باید استانداردهای خاصی داشته باشند. این استانداردها در پی انجام تستهای مقاومت سنجی میلگرد به محصولات داده میشوند.
در این آزمایشها فاکتورهایی که روی کیفیت میلگرد ساده موثر هستند مورد سنجش و ارزیابی قرار میگیرند و در نهایت محصولی که تمامی تستها را با موفقیت پشت سر گذاشته باشد، میتواند وارد بازار شود. در ادامه این مطلب با ما همراه باشید تا با هم انواع تستهای مقاومت سنجی میلگرد را بشناسیم.
دو ویژگی مهم از مشخصات فنی میلگرد که در کارایی و کیفیت آن تأثیر مستقیم دارد، مقاومت تسلیم و مقاومت کششی هستند. مقاومت تسلیم، مقاومت میلگرد در برابر نیرویی است که باعث تغییر شکل دائمی در میلگرد میشود. مقاومت کششی نیز عبارت است از بیشترین نیرویی که میلگرد قبل از شکستن تحمل میکند. میلگرد باید از نظر نیروی کششی و مقاومت برشی مورد تایید قرار بگیرد و استانداردهای لازم را داشته باشد که بتوانیم از آن در صنایع مختلف استفاده کنیم.
نتیجه این آزمایشها برای یک شرکت تولید کننده میلگرد از اهمیت بالایی برخوردار است. شرکتهایی مانند صنایع فولادی آذر گستر سدید (تولیدکننده میلگرد ساده صنعتی) برای کلیه محصولات خود این تستها را انجام میدهند. با تستهای مقاومت سنجی که روی میلگرد انجام میشود، کیفیت و کارایی محصولات کارخانهها سنجیده و تایید شده و در نهایت وارد مرحله استفاده میشود. آذر گستر سدید برگهای تحت عنوان برگه آنالیز محصول و مشخصات میلگرد به مشتریان ارائه میکند که استانداردهای محصول در آن درج شده است. برگه آنالیز نشان میدهد که میلگردها از نظر آزمونهای مقاومت سنجی تاییدیههای لازم را دریافت کردهاند.
برای اثبات کیفیت و کارایی میلگردها آزمونهای مختلفی وجود دارند که در محیطهای آزمایشگاهی و روی نمونه محصول انجام میشوند، به این آزمونها تستهای مقاومت سنجی گفته میشود. تستهای سنجش مقاومت برای این انجام میشوند که نشان دهند میلگردهای یک کارخانه دقیقاً طبق مشخصات فنی استانداردی که برای این محصول تعریف شده، تولید شده است یا خیر. این آزمایشها در دو گروه آزمونهای مخرب و آزمونهای غیر مخرب انجام میشوند که در ادامه بهطور کامل با آنها آشنا میشوید.
اولین و مهمترین آزمونهایی که مقاومت و استحکام میلگرد را به چالش میکشند، آزمونهای مخرب هستد. این آزمونها تا مرحلهای ادامه پیدا میکنند که محصول تخریب شود. ارزیابی مقاومت کششی، درجه سختی محصول، میزان انعطاف پذیری در برابر ضربات و مقاومت پیچشی از جمله آزمونهای مخربی هستند که برای بررسی کیفیت میلگردها انجام میشوند.
آزمون مقاومت کششی براساس استاندارد DIN 1045 آلمان یا استاندارد ASTM و برای ارزیابی خواص استاتیکی میلگرد انجام میشود. مقاومت کششی میلگرد، حد نهایی مقاومت میلگرد است و توسط دستگاههای مکانیکی یا هیدرولیکی انجام میشود. در این آزمایش انعطافپذیری یا قابلیت الاستیکی میلگرد مورد بررسی قرار میگیرد و حد ارتجاعی، نقطه تسلیم و مقاومت در برابر شکنندگی میلگرد سنجیده میشود.
میلگرد ممکن است با گذشت زمان و در اثر ورود فشار ناشی از مصالح دیگر به مرور زمان دچار شکستگی شود. بنابراین باید آزمایش خستگی را هم پشت سر بگذارد. این تست برای تعیین بیشینه تنش قابل تحمل میلگرد پیش از شکسته شدن و در دو مرحله «آزمون خستگی تحت کشش و فشار» و «آزمون با میله چرخان یا میله ارتعاشی» انجام میشود.
آزمون خمش میلگرد براساس استاندارد ملی ایران روی میلگردهای با طول 250 میلیمتر و بیشتر انجام میشود. شرط اصلی آزمون خمش این است که روی میلگرد هیچ گونه عملیات مکانیکی (از جمله تراشکاری) انجام نشده باشد.
آزمایش خمش روی میلگردهای آجدار انجام میشود. روند آزمون به این ترتیب است که ابتدا میلگرد را تا 90 درجه و در یک جهت مشخص خم میکنند و سپس آن را بهمدت نیم ساعت تحت حرارت 100 درجه سانتیگراد قرار میدهند. در مرحله بعد، پس از خنک شدن میلگرد آن را بهاندازه 20 درجه در خلاف جهت اولیه خم میکنند. سپس یک لایه آج را از روی میلگرد برداشته و بررسی میکنند که سطح آن دچار ترک، شکستگی یا گسستگی نشده باشد.
بعد از آزمونهای مخرب، نوبت به آزمونهای غیر مخرب میرسد. این آزمونها برای بررسی ابعاد و اندازه، وزن، ترکیبات شیمیایی، بازرسی با اشعه ایکس، بازرسی مافوق صوت و... انجام میشوند. آزمونهای غیر مخرب هیچ آسیبی به میلگرد وارد نمیکند.
براساس استاندارد ملی ایران به شماره 3132 که به استاندارد میلگرد ایران معروف است، میلگردهای مختلف باید دارای قطر، طول، رواداری قطر و طول آج مشخصی باشند. در آزمون سنجش ابعاد میلگرد بررسی میشود که آیا محصول تولید شده این استانداردها را دارد یا خیر.
اگر میلگرد بعد از زنگ زدن دچار خوردگی یا پوسته پوسته نشود، این آزمون را با موفقیت پشت سر میگذارد. میلگردهایی که در اثر زنگ زدن دچار خوردگی شوند، کاملاً آسیب پذیر میشوند و از نظر آزمون میلگرد زنگ زده مورد تایید نخواهند بود.
میلگردها باید از جنس فولاد ساخته شوند. مخصوصاً میلگردهای ساده صنعتی که طبق استاندارد باید از جنس فولاد 3sp یا 5sp تولید شوند. در این آزمون نوع شمش فولاد و سایر ترکیبات استفاده شده در تولید میلگرد بررسی و درصد آنها مشخص میشود.
این تست برای میلگردهای آجدار انجام میشود تا بلندی آج های عرضی و طولی، گام یا فاصله بین آج ها و زاویه شیب هر دو نوع آج عرضی و طولی مشخص شود. این آزمون توسط ابزارهای بسیار دقیقی انجام میشود تا حتی کوچکترین خطا هم از چشم دور نماند.
کشور ما یکی از قطبهای تولید مقاطع فولادی در خاورمیانه است و شرکتهای متعددی در زمینه تولید انواع میلگرد فعالیت میکنند. یکی از این شرکتها، آذر گستر سدید است. این مجموعه بهترین کارخانه تولید میلگرد ساده از نگاه مشتریان در دهه گذشته بوده و توانسته با ارائه محصولاتی با کیفیت در سطح استانداردهای بینالمللی و ممتاز، رضایت مشتریان را جلب کند.
آذر گستر سدید اولین تولیدکننده میلگرد ساده صنعتی به طول 12 متر در تهران و یکی از 5 شرکت تولیدکننده میلگردهای 12 متری و 6 متری در ایران است. تمامی تولیدات این شرکت از جنس شمش فولاد 5sp و 3sp و براساس استانداردهای جهانی تولید میشود. شما میتوانید برای استعلام قیمت روز میلگرد ساده به نشانی https://ahan2.com/ مراجعه کنید و سفارش خود را بهصورت غیرحضوری و از طریق تماس تلفنی با کارشناسان شرکت ثبت نمایید.