روزنامه اینترنتی فراز: بانک مرکزی باید 200 میلیون دلار و معادل ریالی آن را به حساب صندوق تثبیت واریز کند. انتظار داریم بانک مرکزی در دو هفته آینده 3500 میلیارد تومان دیگر به صندوق واریز کند.آیا واریز این مبلغ در صندوق تثبیت سرمایه تاثیری در بورس خواهد داشت و این مبلغ می تواند وضعیت کنونی بورس را بهبود ببخشد ؟ در این خصوص با یکی از کارشناسان بورس گفتوگویی انجام دادهایم که در ادامه میخوانید.
به گزارش خبرنگار فراز، یاسرفلاح، کارشناس و تحلیلگر بورس در خصوص واریز این مبلغ به خبرنگار فراز میگوید: «این مربوط به مصوبهی در سران قوا است و در شورای هماهنگی اقتصادی دولت هم صحه گذاری شده و در قانون آمده که سالانه یک درصد از منابع صندوق توسعه ملی در شرایط خاص برای کمک به بازار سرمایه در اختیار صندوق تثبیت بازار سرمایه قرار گیرد این به آن معنی است که یک درصد از منابع از صندوق منابع ملی در صندوق تثبیت سرمایه، سرمایه گذاری شود. این بدان معنا نیست که این مبلغ به بازار سرمایه بخشیده شده باشد.»
فلاح در خصوص واریز شدن این سرمایه به بازار بورس و اینکه آیا این مبلغ میتواندمشکلات بورس حل کند ادامه میدهد: «منابعی که قبلا در بورس سرمایه گذاری شده است منابع داخلی صندوق تثبیت به بازار بوده مبالغی که جدید واریز میشود مانند این که آقای همتی گفتند از 200 میلیون دلار 50 میلیون دلار واریز شود از صندوق توسعه ملی است و به صندوق تثبیت بازار وارد شود . بازار سرمایه بر اساس اعتماد کار میکند اگر همهی سهامداران تصمیم بگیرند تمام سرمایهی خود را از بورس خارج کنند چه قدرت مالی لازم است تا این فروشندگان سهام را راضی کند زمانی که میخواهند سهامشان را بفروشند ارزش سهام پایین میآید اگر همین مسئله در بازار مسکن و دلارهم اتفاق بیفتد تعداد فروشنده بیشتر شود قیمت مسکن و دلار کاهش پیدا میکند .»
این کارشناس بورس در همین مورد اضافه میکند: «بازار با کمبود نقدینگی مواجه است مبالغی که از صندوق توسعه ملی در اختیار صندوق تثبیت سرمایه قرار میگیرد میتواند جو اعتماد را ایجاد کند و بسیاری از افرادی که از ترس و بی اعتمادی فروشنده شدهاند میتواند در تصمیم آنها تجدید نظر به وجود آورد. بیشتر افراد در این شرایط ( آوردرهای) خود را برمیگردانند پس اگر صندوق تثبیت بتواند فضای ترس و بی اعتمادی را پاسخ بدهد افرادی که برای فروش سهام خودشان تاکید دارند تا سهام خود را بفروشند. یک سری از افراد که میبینند خریدار وجود دارد و فقط از ترس قصد فروش داشتند اعتماد می کنند و دیگر فرو شنده نخواهند بود اعتماد به فضای کلان باز میگردد.»
فلاح اضافه میکند: «این مبلغ می تواند به بازار کمک کند ما امیدوار هستیم آن مبلغ 200 میلیون دلار به بازار توسط بانک مرکزی تبدیل شود و آن را به حساب صندوق تثبیت سرمایه بریزد و جو ترس حاکم بر بورس بهتر شود. سرمایه گذارن نسبت به آینده اقتصاد یک اعتمادی پیدا کنند حالا بحث تثبیت نرخ ارز ، بحث گفتگوی ایران و غرب و بحث تعیین تکلیف تحریم ها همه ی این موارد در بازار بورس تاثیر گذار است.»
این کارشناس اقتصادی در مورد مالباختگان در بورس میگوید: «این اصطلاح مالباختگان در بورس صحیح نیست. در بورس سهام خریداری شده قیمت سهام که کاهش پیدا میکند خریدار مبلغ پولی که در سهام گذاشته است کاهش پیدا کرده مالباخته نیست در بورس با صبور بودن می شود سرمایه گذاری پرسود داشت. بازار ها همیشه رشدی نیستند و افتی هم نیستند بازارها شرایط خود را دارند . هر شخصی که وارد بورس می شود می داند «روندها در بازار تکرار شونده هستند» ما باید بدانیم بازار بورس همیشه افت ندارد همانطور که رشدش همیشگی نیست.»