هرچند در آمار منتشر شده توسط وزارت صنعت، تولید پراید از ابتدای مردادماه متوقف شده، اما صورتهای مالی منتشر شده در مورد تولید سایپا نشان میدهد که تولید پراید همچنان ادامه دارد.
به گزارش فارس، در حالی که طبق گفته نیره پیروزبخت رئیس سازمان استاندارد قرار بود، مطابق با مصوبه شورای عالی استاندارد، تولید پراید از ابتدای مرداد امسال متوقف شود، اطلاعیه مربوط به شفاف سازی صورتهای مالی سایپا نشان دهنده ادامه تولید این خودرو است. این در حالی است که در آمار وزارت صنعت، میزان تولید پراید طی مرداد امسال در کشور صفر اعلام شده و در واقع هیچ پرایدی در این ماه به تولید نرسیده است. در صورتهای مالی سایپا، طی مردادماه ۲ هزار و ۲۶۲ دستگاه پراید توسط سایپا تولید شده در حالی که این رقم در آمار وزارت صنعت صفر است.
چنین اتفاقی صحت آمار و اطلاعات ارائه شده از سوی وزارت صنعت را زیر سوال میبرد و این در حالی است که همین آمار و اطلاعات به عنوان مرجع تصمیمگیری و برنامه ریزی از سوی وزارت صنعت مد نظر قرار میگیرد.
اطلاعیه منتشر شده در کدال:
در عین حال، در آمار وزارت صنعت به تولید ۳۹ دستگاه پراید در سایتهای خارجی سایپا اشاره شده که البته این رقم نیز در اطلاعیه منتشر شده در سامانه کدال ۳۲ دستگاه است و در این مورد هم شاهد تناقض بین آمار وزارت صنعت و اطلاعیه شفاف سازی مالی سایپا هستیم.
* یادگاری نویسی واعظی بر پیکره آخرین پراید
در پی مصوبه شورای عالی استاندارد برای توقف تولید پراید از ابتدای مردادماه، مراسم توقف تولید این خودرو ۱۶ مردادماه با حضور محمود واعظی رئیس دفتر رئیس جمهور برگزار شد. در این مراسم پراید پس از ۲۷ سال از خط تولید خارج شد و یک دستگاه از این خودرو به صورت نمادین با امضای رئیس دفتر رئیس جمهور و مدیران سایپا به موزه سایپا رفت.
واعظی در این مراسم بر روی پراید ارسالی به موزه سایپا نوشت: «به امید اینکه این شرکت بعد از اتمام تولید پراید، خودروی جایگزین ایمن، زیباتر، با قیمت مناسب در اختیار مردم عزیزمان قرار گیرد.» که البته ایراد نگارشی این متن نیز قابل توجه بود.
جواد سلیمانی، مدیر عامل سایپا سال گذشته در مورد برنامه ریزی انجام شده برای توقف تولید پراید گفته بود: سایپا ۱۳۲ تا پایان دی ۹۸، سایپا ۱۱۱ تا پایان اردیبهشت ۹۹ و سایپا ۱۳۱ نیز تا پایان تیر ۹۹ از خطوط تولید سایپا خارج میشوند.
این در حالی است که هرچند تولید پراید در آمار وزارت صنعت، صفر ذکر شده است، اما طبق اعلام رسمی سایپا در صورتهای مالی این گروه خودروسازی، گاو شیرده سایپا همچنان شیر میدهد.
* اظهارنظر عجیب معاون وزارت صنعت
توقف تولید پراید طی سالهای گذشته همواره مطرح بوده و تایید و تکذیبیههای زیادی را به همراه داشته است، اما با وجود قدیمی و از رده خارج بودن پراید، سایپا به راحتی حاضر به کنار گذاشتن تولید آن نشد. حتی قرار بود تولید پراید تا پایان سال ۹۶ متوقف شود که این اتفاق نیز عملی نشد و این خودرو همچنان تولید و به بازار عرضه شد. تقریبا در شرایطی که هیچ کس امیدی به توقف تولید پراید نداشت، مصوبه شورای عالی استاندارد در آبان ۹۸ یک هشدار جدی برای سایپا بود تا جهت خروج این خودروی قدیمی از خطوط تولید خود برنامه ریزی کند.
در نتیجه مسئولان سایپا نیز از تصمیم جدی خود برای توقف تولید پراید و جایگزین کردن محصولات دیگر خبر دادند. در این میان، اما ۲۰ اردیبهشت امسال، مهدی صادقی انارکی معاون امور صنایع وزارت صنعت در واکنش به نوسانات قیمت در بازار خودرو و سوء استفاده سوداگران از فضای بازار، از بررسی تداوم تولید خودروی پراید ۱۳۱ با حضور مراجع تصمیم گیر تا ساماندهی بازار خودرو خبر داد.
وی با تاکید بر لزوم مدیریت فضای دلالی سوداگرایانه و واسطه گری هشدار داد: مردم هیجانی و تحت تاثیر فضای سوداگری، وارد این فضا نشوند، چون متضرر خواهند شد.
با وجود این اظهارنظر معاون وزارت صنعت، مراسم توقف تولید پراید در ۱۶ مردادماه با حضور رئیس دفتر رئیس جمهور برگزار شد تا دیگر بحثی در مورد بازنگری در ادامه تولید پراید مطرح نباشد.
در عین حال، امیر جعفرپور معاون دفتر خودرو و نیروی محرکه وزارت صنعت، معدن و تجارت در اردیبهشت امسال گفته بود: از آنجا که ارتقای استاندارد پراید هزینه زیادی دارد، تبدیل آن از یورو ۴ به یورو ۵ به هیچ عنوان توجیه اقتصادی ندارد. به همین دلیل تصمیم گرفته شد که این خودرو از خط تولید کنار گذاشته شود.
به گفته وی، برای آنکه پراید، یورو۵ شود باید کاتالیزور و موتور آن تغییر کند، اما این امر هزینه بسیار سنگینی دارد و باعث میشود زیان تولید این خودرو بیشتر شود. در مقطع فعلی پراید دیگر نمیتواند استانداردهای ۸۵ گانه را پاس کند.
مهدی جمالی، مدیرعامل سابق سایپا نیز در سال ۹۶ در مورد حذف تدریجی پراید از چرخه تولید گفته بود: فکر میکنیم خودروی تیبا جایگزین مناسبی برای پراید باشد که در محدوده قیمتی همین خودرو نیز قرار دارد. با افزایش تولید تیبا، سعی خواهیم کرد، به مرور این خودرو را جایگزین پراید کنیم.
اما این اتفاق عملی نشد و این در حالی بود که پلیس بارها و بارها بر ناایمن بودن پراید تاکید کرده و از سهم بالای این خودرو در تصادفات خبر داده است.
نیره پیروزبخت، رئیس سازمان ملی استاندارد نیز در سال ۹۶ گفته بود: پراید استانداردهای قدیمی را پاس کرده است، اما به صورت کلی، چون استانداردهای ما سختگیرانهتر شده این خودرو نمیتواند استانداردهای جدید را پاس کند.
* جولان پراید ۹۰ میلیونی در بازار
موضوع عدم توقف تولید پراید در حالی مطرح است که در حال حاضر قیمت این خودرو در بازار به حدود ۹۰ میلیون تومان رسیده است به طوری که سایپا ۱۳۱ با قیمت ۸۹ تا ۹۰ میلیون تومان به مشتریان عرضه میشود و البته قیمت سایپا ۱۱۱ که تولید آن پیشتر متوقف شده است در بازار به حدود ۱۰۰ میلیون تومان رسیده است. به این ترتیب شاهد اختلاف قیمت حدود ۵۰ میلیون تومانی کارخانه و بازار پراید هستیم و در این شرایط، ادامه تولید این خودرو منافع بیشتری را نصیب عرضه کنندگان آن در بازار خواهد کرد.
با توجه به اینکه عدم اجرای مصوبه شورای عالی استاندارد از سوی سایپا تخلف محسوب میشود، باید دید این شورا و سازمان استاندارد چه برخوردی با شرکت خودروساز خواهند داشت و در نهایت مدیران و مسئولان دولتی حاضر به توقف تولید این خودروی قدیمی و از رده خارج میشوند یا خیر.