arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۵۷۱۹۷۳
تاریخ انتشار: ۰۰ : ۱۰ - ۱۳ شهريور ۱۳۹۹
الجزیره:

چند پرسش و پاسخ کلیدی درمورد انتخابات آمریکا؛ اگر یکی از دو نامزد پیروزی طرف مقابل را نپذیرد، چه خواهد شد؟ / ارتش کجای این درگیری ایستاده؟

در شرایط داغ تبلیغات انتخاباتی و درگیری‌های بین دو گروه دموکرات و جمهوری خواه، مرحله انتقالی چند هفته دیگر آغاز می‌شود، تا قدرت به طرف برنده منتقل شود. اهمیت این عملیات اجرایی زمانی افزایش می‌یابد که بازنده، رئیس جمهور فعلی ایالات متحده باشد، شرایطی که در سال ۱۹۸۰، با شکست جیمی کارتر و در سال ۱۹۹۲ با شکست جرج بوش پدر، اتفاق افتاد.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

سناریوهای انتقال قدرت در آمریکا؛ ارتش کجای این درگیری ایستاده است؟

انتشار مطالب رسانه های خارجی با هدف اطلاع رسانی از نوع نگاه و برداشت آنان از تحولات صورت می گیرد و به منزله تایید آن از سوی «انتخاب» نیست.

محمد المنشاوی در الجزیره نوشت: انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در طول تاریخ جدید این کشور، مساله‌ای بوده است که شهروندان آمریکایی را در حالی که منتظر شنیدن خبر پیروزی نامزد مورد نظرشان هستند در برابر تلویزیون میخ کوب می‌کند.

به گزارش سرویس بین الملل «انتخاب»، در ادامه این مطلب آمده است: در شرایط داغ تبلیغات انتخاباتی و درگیری‌های بین دو گروه دموکرات و جمهوری خواه، مرحله انتقالی چند هفته دیگر آغاز می‌شود، تا قدرت به طرف برنده منتقل شود.

اهمیت این عملیات اجرایی زمانی افزایش می‌یابد که بازنده، رئیس جمهور فعلی ایالات متحده باشد، شرایطی که در سال ۱۹۸۰، با شکست جیمی کارتر و در سال ۱۹۹۲ با شکست جرج بوش پدر، اتفاق افتاد.

شک و تردید قبلی در نتایج انتخابات

به نظر نمی‌رسد دونالد ترامپ به ضرورت تبعیت از سنن آمریکا اعتقادی داشته باشد و تعهد بدهد که نتایج احتمالی انتخابات را پذیرفته و به جو بایدن تبریک بگوید. دعوت‌های مکرر ترامپ در مورد به تاخیر انداختن انتخابات، بسیاری را بر آن داشته است تا انتظار وقوع بحران قانونی بی سابقه‌ای را داشته باشند.

برای اولین بار، یک رئیس جمهور در نتایج انتخابات شک می‌کند و این مساله باعث نابودی دموکراسی آمریکا و ایجاد بحران بی اعتمادی به نظام و اقدامات سیاسی آن ایجاد می‌شود، آنچه که سوالاتی را در مورد موضع گیری ارتش در قبال بحران اینده آمریکا مطرح می‌کند.

در این مقاله، الجزیره به صورت سوال و جواب، سناریو‌هایی را برای انتقال قدرت در ایالات متحده مطرح می‌کند و به این مساله می‌پردازد در صورتی که انتخابات آمریکا به یک بحران اجرایی منتهی شود، به نحوی که شناخت نامزد برنده ممکن نباشد، کنگره یا دادگاه‌های این کشور چه نقشی می‌توانند ایفا کنند و ارتش آمریکا کجای این درگیری‌های سیاسی می‌ایستد؟

آیا آمریکا بحران‌های مربوط به انتخابات را پیش از این نیز شناخته است؟

بله، آمریکا در طول تاریخش مشکلات اجرایی مربوط به انتخابات را به خود دیده است، از جمله نرسیدن برخی به پای صندوق‌های رأی، شک در قانونی بودن نتایج و اجبار رأی دهندگان به ایستادن در صف‌های طولانی.

اما هیچ یک از مسائل باعث بروز بحران به معنی واقعی کلمه نشد، مگر در انتخابات ۲۰۰۰، زمانی که دادگاه عالی آمریکا رأی به تکرار شمارش اراء داده و همین مساله موجب پیروزی جرج بوش پسر شد.

دلایل افزایش نگرانی‌ها در مورد بحرانی که در انتخابات آینده بوقوع می‌پیوندد، کدام است؟

دونالد ترامپ همواره شک و تردید‌های خود در مورد عملیات رأی گیری پستی که احتمالا در منطقه وسیعی از آمریکا انجام می‌شود را تکرار می‌کند، همانطور که نگران است در این شرایط، تقلب در نتایج انتخابات صورت گیرد.

شیوع ویروس کرونا، بسیاری از ایالت‌ها را بر آن داشته است تا برای جلوگیری از گسترش این بیماری، از رأی گیری پستی یا الکترونیک استفاده کنند.

موضع ترامپ در قبال انتقال صلح آمیز قدرت چیست؟

طی مناظره دومی که ترامپ با هیلاری کلینتون در جریان انتخابات سال ۲۰۱۶ داشت، از قبول نتایج انتخابات خودداری کرده و اعلام کرد در صورت باختن این رقابت، پیروزی رقیبش را نمی‌پذیرد. این در حالی است که در انتخابات ۲۰۱۶، شاهد رأی گیری الکترونیک به صورت گسترده نبودیم و نگرانی در مورد تقلب در انتخابات هم وجود نداشت.

چند هفته پیش، ترامپ در مصاحبه با گوینده شبکه فاکس، کریس والاس، اذعان کرد که شکست را دوست ندارد و گفت: «بازنده خوبی نیستم و شکست را دوست ندارم». ضمن انکه وی تاکید کرد نتایج اولیه را نمی‌پذیرد.

واکنش بایدن به موضع گیری ترامپ چه بود؟

جو بایدن در این باره تصریح کرده که کاملا اطمینان دارد در صورت شکست ترامپ در انتخابات و نپذیرفتن شکست از سوی او، ارتش امریکا برای اخراج ترامپ از کاخ سفید، وارد عمل می‌شود.

در جریان یک مصاحبه تلویزیونی، بایدن پیرامون سوالی در خصوص امکان ترک نکردن کاخ سفید از سوی ترامپ در صورت شکستش گفت: «بله، به امکان این رفتار از سوی ترامپ فکر کرده ام و مطمئنم ارتش وی را همراهی و بدرقه می‌کند تا از کاخ سفید خارج شود.»

در همین مصاحبه، بایدن هشدار داد که مخالفت ترامپ با انجام رأی گیری الکترونیکی در شرایط شیوع ویروس کرونا، بخشی از تلاش‌های وی برای محروم کردن شهروندان از حق رأی دهی است.

چرا ترامپ به رأی گیری الکترونیک حمله می‌کند؟

چند هفته پیش، دونالد ترامپ در توئیتی نوشت: «گستردگی رأی گیری الکترونیک، برای حزب جمهوری خواه بد خواهد بود». به این دلیل که وی می‌داند رأی گیری الکترونیک می‌تواند به نفع رقیبش، جو بایدن دموکرات باشد.

طبق آمار، فقرا و اقلیت‌ها در آمریکا به شیوه سنتی آمار زیادی در مشارکت در انتخابات ندارند، در حالی که نسبت رأی دهی سفید پوستان به این شیوه زیاد است.

این گروه‌های اقلیت و در حاشیه، اغلب به نفع دموکرات‌ها رأی می‌دهند و این علت اصلی مخالفت ترامپ و جمهوری خواهان با رأی گیری الکترونیک است، که اساسا به نفع حزب دموکرات است، چرا که موجب افزایش تعداد رأی دهندگان از بین اقلیت‌ها و فقرا می‌شود.

چرا ترامپ خواستار تاخیر در برگزاری انتخابات است و آیا حقی برای این به تاخیر انداختن دارد؟

هدف مشخصی برای این درخواست ترامپ وجود ندارد، چرا که کاشناسان قانونی در دو حزب دموکرات و جمهوری خواه بر نداشتن قدرت قانونی رئیس جمهور برای چنین اقدامی تاکید می‌کنند.

دلیل درخواست دخالت ارتش در درگیری‌های انتخابات ریاست جمهوری چیست؟

پس از آنکه دو نماینده دموکرات، الیسا سلوکتین و میکی شیریل، سوالات مکتوبی در خصوص نگرانی از عدم کناره گیری ترامپ از منصبش یا تلاش او برای استفاده از ارتش در راستای ماندن در قدرت را متوجه وزیر دفاع آمریکا، مارک اسپر و رئیس ستاد مشترک ارتش این کشور، مارک میلی کردند، ارتش در خط مناقشات سیاسی وارد شد.

اما ژنرال میلی، ارتش را از درگیری‌های سیاسی دور کرده و در جریان یک سخنرانی رسمی گفت: «در صورت وقوع اختلاف در انتخابات، طبق قانون، دادگاه‌های آمریکا و کنگره مسئول حل اختلافات هستند، نه نیرو‌های نظامی».

موضع قانونگذاران در مورد نقش سیاسی نیرو‌های مسلح آمریکا چیست؟

موسسان دولت آمریکا نگران دخالت ارتش در حیات سیاسی بودند، از این رو، محدودیت‌های قانونی برای احتمال سیطره افسران نظامی غیر منتخب بر حکومت وضع کردند.

از سوی دیگر، آمریکایی‌ها باور دارند که ارتششان تحت تاثیر فضا‌های سیاسی یا حزبی قرار نمی‌گیرد.

اما نقش ارتش در عملیات انتقال قدرت در آمریکا چگونه است؟

در این زمینه ارتش قدرتی ندارد و براساس قانون، حل اختلاف در خصوص هویت نامزد برنده در انتخابات، در صورت وقوع بحران در مساله شمارش اراء یا نپذیرفتن نتیجه از سوی هر یک از نامزدها، بر عهده دادگاه‌های آمریکاست.

موضع رهبران حزب جمهوری در خصوص اظهارات ترامپ چیست؟

رهبران حزب جمهوری خواه، که به نزدیکی به ترامپ شناخته می‌شوند، مخالف درخواست‌های او برای تاخیر در برگزاری انتخابات یا تردید زودهنگام در نتایج ان هستند. همانطور که رهبر اقلیت در شورای نمایندگان، کوین مکارثی، می‌گوید: «باید در انتخابات در مسیر اصلی حرکت کنیم و درست نیست که انتخابات را در روز مقرر برگزار نکنیم.»

همچنین میش ماکونیل، رهبر اغلبیت حزب جمهوری خواه در کنگره تاکید می‌کند که باید به نظام و اقدامات مربوط به انتخابات اطمینان داشته باشیم و دلیلی برای تردید در نتایج وجود ندارد».

اگر بحرانی در خصوص شمارش اراء ایجاد شده و هویت نامزد برنده مشخص نشود، چه می‌شود؟

با توجه به تردید کارشناسان در کفایت رأی گیری الکترونیک برای تعامل با میلیون‌ها کارت در یک زمان کوتاه، این سناریو وارد است.

در صورت وقوع این سناریو، دوره ریاست دونالد ترامپ در نیمروز ۲۰ ژانویه آینده به پایان می‌رسد و نانسی پلوسی بعنوان رئیس مجلس نمایندگان، ریاست جمهوری را به صورت موقت بر عهده می‌گیرد، تا زمانی که انتخابات جدید برگزار شود.

مترجم: مریم نصرالهی

نظرات بینندگان