یخچال یكی از اصلیترین وسایل در هر آشپزخانه است و نقش كلیدی در نگهداری مواد غذایی مصرفی ما دارد، اما بهداشت یخچال یكی از نكاتی است كه باید بهخوبی مورد توجه قرار گیرد در این صورت با مشكلاتی نظیر بوی بد یخچال، فساد زودتر از هنگام مواد غذایی یا حتی مسمومیتهای غذایی مواجه خواهیم شد.
برخی مواد غذایی موجود در یخچال در صورتی كه بهدرستی نگهداری نشود، ممكن است باعث ایجاد بوهای نامطلوب در فضای یخچال و حتی سبب تغییر بوی سایر مواد غذایی یا نوشیدنیها شود. برای جلوگیری از بو گرفتن یخچال این نكات را رعایت كنید:یخچال باید حداقل هفتهای یكبار مورد بازرسی قرار بگیرد و تمامی مواد غذایی كه تاریخ انقضای آنها گذشته یا دچار فساد شدهاند، بوی بد دارند یا كیفیت آنها در حد مناسب برای مصرف نیست، از آن خارج گردد. دقت داشته باشید كه جلوگیری از ایجاد بوی بد آسانتر از حذف بوهای بد است.
غذاهای تازه و خام را در محلی قرار دهید كه به آسانی قابل دیدن باشد تا از خراب شدن آنها جلوگیری بهعمل آید. میوهها و سبزیجات بهسرعت دچار افت كیفیت میشوند. قرار دادن آنها در قسمتهای عقبی كشوهایی كه دید كمتری دارند، باعث میشود نتوانیم آنها را بهراحتی ببینیم. میوهها و سبزیجاتی كه شسته و آماده مصرف هستند حتما باید در ظروف در بسته یا كیسههای پلاستیكی نگهداری و در اسرع وقت مصرف شوند و از قراردادن آنها در بخشهای با دسترسی كمتر بپرهیزید.
در مورد گوشت، مرغ و ماهی، نگهداری یخچال تنها برای چند روز محدود توصیه میشود، آن هم به شرطی كه بستهبندی آنها باز نشده باشد. آنها را در قسمتهای قابل مشاهده و سردتر یخچال قرار دهید. دمای یخچال یكی از معیارهای بسیار مهم و كلیدی برای نگهداری مواد غذایی است. بهترین دما برای یخچال در محدوده 3 ــ 2 درجه سانتیگراد یا 38 ــ 35 فارنهایت است. در این محدوده دمایی سرعت فساد و افت كیفیت مواد غذایی بهطور قابل توجهی كاهش مییابد. مواد غذایی زمانی كه فاسد میشوند در اثر فعالیت میكروارگانیسمها شروع به تولید بوهای نامطلوب میکنند.
بنابراین هر چه دمای یخچال بالاتر باشد (بالاتر از 4درجه سانتیگراد)، شرایط برای رشد میكروارگانیسمها و تولید بو فراهم میشود. دمای صفر درجه سانتیگراد یا كمتر سبب یخ زدن مواد غذایی میشود و خود مشكلات دیگری را از نظر افت كیفیت مواد غذاییبه دنبال دارد. غذاهای پخته را حتما در ظروف در بسته نگهداری كنید. نگهداری آنها در حالت روباز نه تنها سبب فساد سریعتر آنها میشود، بلكه بوی آنها خیلی سریع در یخچال پخش میشود و سایر مواد غذایی این بوها را جذب میكند.
یكی از راهكارهایی كه توصیه میشود قید تاریخ و نوع غذا روی ظروف از طریق برچسب روی ظروف است تا با دیدن این اطلاعات تصمیم به مصرف سریعتر آنها بگیرید. چیدمان مواد غذایی به گونهای باشد كه مواد غذایی كه دارای بوهای شدیدتری هستند در كنار مواد غذایی حساس به جذب بو قرار نگیرند. علاوه بر این سیركولاسیون كافی هوا در فضای یخچال نیز نكته بسیار مهمی است.
از پر كردن بیش از حد یخچال بپرهیزید و اجازه دهید هوا به آرامی در همه نقاط یخچال جریان داشته باشد.با رعایت تمامی نكات فوق میتوانید از بد بو شدن یخچال جلوگیری كنید. با این وجود لازم است هر چند وقت یكبار با استفاده از روشهای مناسب یخچال خود را از شر بوهای بد راحت كنید. استفاده از تركیب 128 گرم جوش شیرین یا بیكینگپودر به ازای 8/3 لیتر آب گرم و تمیز كردن محفظه داخلی یخچال با یك اسفنج مناسب برای حذف هر گونه باقیمانده غذایی توصیه میشود.
طبقات، قفسهها و كشوها باید به طور جداگانه خارج و شسته شوند. از ساییدن شدید بخشهای پلاستیكی بپرهیزید چرا كه باعث خراش آنها میشوند. همچنین میتوانید جوش شیرین را به عنوان بوگیر در یك ظرف در باز در یخچال قرار دهید. همچنین میتوانید از قهوهای آسیاب شده را نیز به مدت 4 ــ 3 روز روی یك سینی پخش كرده و در یكی از طبقات یخچال قرار دهید.
روزنامه جام جم