نشریه آمریکایی «وُکس» در گزاشی به مقایسه میزان مرگ و میر کرونا در کشورهای آلمان و فرانسه با وجود تعداد مبتلایان تقریبا مشابه میپردازد و دلیل موقیت برلین را در این زمینه مورد بررسی قرار میدهد.
به گزارش سرویس خواندنیهای «انتخاب»، این نشریه در گزارش خود مینویسد: فرانسه و آلمان، دو کشور قدرتمند اروپا، با شیوع فراگیر ویروس کرونا دست و پنجه نرم میکنند. هر یک از این کشورها نزدیک به ۱۵۰ هزار مورد تایید شده ابتلا به کرونا را دارند. اما در تاریخ ۱۷ آوریل (۲۹ فروردین)، فرانسه نزدیک به ۱۸ هزار کشته در اثر ابتلا به کرونا را ثبت کرده است، در حالی که تعداد کشتههای آلمان حدود ۴ هزار نفر است. این آمار و ارقام این سؤال را ایجاد میکند: چگونه دو کشور با ابعاد جغرافیایی مشابه و دقیقا در کنار یکدیگر و با مقادیر قابل مقایسهای از ثروت و منابع، با نتایج کاملاً متفاوتی روبه رو شده اند؟ پاسخ تا حد زیادی در ارتباط با نحوه پاسخ دولتهای درگیر با بحران نهفته است.
تفاوت پاریس و برلین در آغاز طرح فاصلهگذاری اجتماعی
فرانسه از نخستین کشورهایی بود که موارد تأیید شده از ویروس کرونا را در قاره اروپا ثبت کرد اما دولت این کشور به مدت چند هفته نتوانست اقدامات قاطعانهای برای قرنطینه، فاصله گذاری اجتماعی یا ترویج آزمایش در مقیاس بزرگ انجام دهد. از طرف دیگر آلمان بلافاصله آزمایش و ردیابی تهاجمی افراد مبتلا به علائم کرونا را آغاز کرد. در حال حاضر، فرانسه تحت فشار قرار دارد و اقدامات قرنطینه را تا حداقل ۱۱ ماه می (۲۲ اردیبهشت) تمدید کرده است.
تجربیات این دو کشور نشان میدهد که داشتن ثروت ملی قابل توجه و سیستمهای مراقبت بهداشتی با کیفیت استاندارد برای محافظت از شهروندان در برابر ویروس کشنده کرونا، کافی نیست. حفظ زندگی به این معنا است که دولت چگونه به سرعت، کامل و به طور مؤثر به بحران کرونا پاسخ میدهد.
چگونه آلمان میزان مرگ و میر کرونا را بسیار پایین نگه داشته است؟
جای تعجب نیست که آلمان پنجمین کشور جهان است که با شیوع کرونا مبارزه میکند. این کشور در مرکز اروپا و تقریباً هم مرز ایتالیا است که در اوایل بحران در مرکز قاره اروپا درگیر کرونا شد. اگر این بیماری در آلمان به سرعت مهار نمیشد، تعداد قربانیان کرونا در آلمان بسار بالا قابل ارزیابی بود اما قابل پیش بینی نبود که اقدامات آلمان بتواند تا این حد، میزان مرگ و میر کرونا را در سطح پایین کنترل کند. این نتیجه از ترکیب شانس و اقدام سریع دولت حاصل شد که در ابتدا به متغیر شانس میپردازیم.
ماریکه دگن، معاون سخنگوی موسسه رابرت کخ آلمان، در این خصوص گفت که نخستین ناقلان ویروس کرونا در این کشور اسکی بازانی بودند که از اتریش و ایتالیا به خانه برگشتند. مقامات بهداشتی میگویند بزرگترها به ویژه افراد بالای ۶۰ سال در معرض عوارض شدید هستند. با این حال، بیشتر اسکی بازها از نظر سنی در شرایط خطرناک نیستند. در حالی که برخی از اسکی بازان به کرونا مبتلا شدند، احتمال اینکه در اثر این بیماری جان خود را از دست بدهند کم است. با این اوصاف، میانگین سنی افراد آلوده در آلمان ۴۹ سال سن است، در حالی که در فرانسه میانگین سنی بیماران ۶۲.۵ سال است.
اکثریت قریب به اتفاق موارد اولیه بیماران آلمان در منطقه غربی هاینزبرگ شناسایی شدند. این اتفاق در نزدیکی بیمارستانهای برتر آلمان در بن، دوسلدورف، کلن و سایر شهرهای غنی رخ داد؛ به این معنی که این بیماران قادر به دسترسی به بهترین مراقبتها بودند اما ناقلان جوان در منطقه حتی اگر علامتی نداشته باشند میتوانند این بیماری را در سراسر کشور برای افراد آسیب پذیرتر گسترش دهند. چرا چنین اتفاقی در مقیاس گسترده رخ نداد؟ در پاسخ به این پرسش، دو اسم رمز وجود دارد: آزمایش و پیگیری.
اما این همه داستان نیست و به نظر میرسد کشور آلمان برای پیگیری مبتلایان به این بیماری، مایلهای اضافی را نیز طی کرده است. به عنوان مثال، نیویورک تایمز گزارش داده است که در شهر هایدلبرگ، وسایل نقلیهای که به عنوان محلی "تاکسی کرونا" شناخته میشوند، پزشکان را به خانههای افرادی که به مدت ۵-۶ روز مریض هستند، منتقل میکنند.
این اقدامات نه تنها به مقامات کمک میکند تا نرخ شدت بیماری در بیماران شناسایی شده را کنترل کنند، بلکه به آنها این امکان را میدهد که در یک نقطه مهم در پیشرفت بیماری مداخله کنند و در نتیجه احتمال مرگ را کاهش میدهد. به نظر میرسد آلمان قصد دارد پیگیریهای جدی برای پیش بینی آینده داشته باشد
البته بسیاری از کارشناسان معتقدند که هنوز هم ممکن است اوضاع در آلمان بدتر شود. دگن یک ویروس شناس آلمانی، در این خصوص معتقد است: «نرخ مرگ به طور پیوسته در حال افزایش است (تقریباً ۳ ٪ در حال حاضر) و ما انتظار داریم که این روند ادامه یابد. آلمان هنوز در آغاز بیماری همه گیر کرونا است و بسیار احتمال دارد که سالمندان بیشتری در این کشور بیمار شوند.»
این بدان معناست که آلمان هنوز از جنگ با کرونا خارج نشده است. اما این کشور از وضعیت بهتری نسبت به سایرین برخوردار است، زیرا آزمایشهای زود هنگام کمک شایانی به مقامات این کشور کرده است. در سوی دیگر ماجرا، فرانسه هیچ یک از این موارد را نداشت.
چگونه فرانسه در پاسخ به ویروس کرونا خود را مقصر میداند؟
فرانسه نیز مانند آلمان یک کشور ثروتمند و دارای سیستم مراقبتهای بهداشتی بسیار خوبی است. متخصصان میگویند که این کشور از مزیت داروسازی نسبت به آلمان برخوردار نیست اما هنوز هم بیمارستانهای خوبی با هزاران تختخواب در بخش مراقبتهای ویژه و پزشکان متخصص دارد.
با این امکانات، اگر قرار بود به شکل تئوری یکی از کشورهای جهان را صدرنشین مبارزه با کرونا بدانیم، فرانسه بود اما در عمل معادلات کاملا به هم خورد. این امر تا حد زیادی به این دلیل است که امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه و کابینه وی، شانس خود را برای از بین بردن این بیماری از دست دادند.
مکرون حتی به این بی کفایتی به شکل ضمنی اعتراف کرد. وی در یک برنامه تلویزیوی به این موضوع اشاره کرد که برای این بحران آماده نبوده است و در ادامه نیز اشاره کرد که قرنطینه تا ۱۱ ماه میادامه خواهد یافت. برای فهمیدن این که دولت مکرون تا چه اندازه در پاسخ به ویروس ضعیف عمل کرده است باید به ابتدا برگردیم.
در ۲۴ ژانویه، وزیر بهداشت فرانسه، اعلام کرد که پاسخ آزمایش دو نفر در این کشور برای کرونا ویروس مثبت شده و به اولین موارد شناخته شده در کل اروپا تبدیل شده اند. وزیر بهداشت با تاکید بر اینکه آنها به تازگی به چین رفته بودند، افزود: «ما احتمالاً موارد دیگری خواهیم داشت.»، اما دولت مکرون هیچ نشانهای از فوریت بررسی این موضوع نشان نداد.
در ماه فوریه نیز شدت عملی از سوی دولت برای مبارزه با کرونا دیده نشد، مقامات بهداشتی به شهروندان توصیه کردند که دستهای خود را شستشو دهند، فاصلهای امن از دیگران را رعایت کنند، هنگام عطسه دهان خود را بپوشانند و حتی هنگامی که مکرون در کنفرانس ویدئویی بررسی کرد که بیمارستانها و کلینیکها چگونه با کرونا مقابله میکنند، اقدامات محدودی در زمینه فاصله گذاری اجتماعی و انجام آزمایشات در مقیاس بزرگ انجام شد.
در حقیقت، در اوایل ماه مارس، دولت هنوز هم اجازه تجمع حداکثر ۱۰۰۰ نفر را میداد. مکرون به نوبه خود، در ۶ مارس در یک نمایش تئاتر اجتماعی شرکت کرد. به نظر میرسد هدف او از این کار این بود که نشان دهد زندگی میتواند بدون اغتشاش ادامه یابد. وی در همان روز از یک خانه سالمندان نیز بازدید کرد و خطر این که تعداد موارد ابتلا در این کشور حداقل دو برابر شود را به جان خرید.
با بدتر شدن اوضاع، فرانسه به دلیل عدم آزمایش نمیتواند تصویر روشنی از مشکل رو به افزایش داشته باشد. همانطور که هفته گذشته پولیتیکو گزارش داد، این کشور کیتهای تست خود را تولید نمیکند، بلکه برای تامین اجزای اصلی آنها به چین متکی است. با توجه به این که چین در دوره ابتدایی شیوع کرونا تقریبا فلج شد، فرانسه نتوانست سریعاً آزمایشهای بیشتری را انجام دهد. این محدودیت ها، توانایی کشور فرانسه را در انجام آزمایشهای گسترده زودرس کاهش داد. آزمایشهایی که به اعتقاد کارشناسان بهداشت عمومی برای کند شدن شیوع کرونا بسیار مهم هستند.
در حقیقت، به نظر میرسید که مکرون در اوج فاجعه در خواب به سر میبرد. کارشناسان میگویند که در نهایت دو واقعه او را از خواب بیدار کرد که اولین آنها وضعیت کروناویروس در ایتالیا بود. دومین مورد نیز کشف حدود ۲۵۰۰ مورد کرونا ویروس در کشور بود که میتوان همه آنها را به یک گردهمایی مذهبی یک هفتهای که در اواسط فوریه اتفاق افتاد، مرتبط دانست.
پس از راهاندازی یک کمپین اطلاعات نادرست علیه همسر مکرون که ادعا میکند، بریژیت درواقع مرد به دنیا آمده و تغییر جنسیت داده، او اکنون قصد دارد علیه بانیان این کمپین اقدام قانونی کند.