در پی اعلام پذیرش مشروط توافق آمریکا و طالبان از سوی ترامپ، یک منبع نزدیک به دولت افغانستان اعلام کرد که مقامات ارشد آمریکا در حاشیه نشست امنیتی مونیخ به «اشرف غنی» رئیس جمهور اطمینان دادهاند که حمایت از نیروهای نظامی این کشور ادامه خواهد داشت.
این منبع آگاه در گفتوگو با سی ان ان افزود: آمریکا به مقامات دولت افغانستان تعهد داده در صورت نقض توافق از سوی طالبان، نظامیان افغان به اندازه کافی قدرت و تجهیزات برای سرکوب طالبان در اختیار داشته باشند و آمریکا همیشه در کنار افغانستان بماند.
پیش از این دبیرکل ناتو گفته بود «ناتو در حال حاضر 16 هزار نیرو در افغانستان دارد و در صورتی که طالبان قادر به نشان دادن تمایل و قابلیت کاهش تنشها باشد ناتو آماده تطبیق نیروهایش است.»
این منبع با بیان اینکه دولت افغانستان از تلاش آمریکا برای پایان جنگ حمایت میکند، تصریح کرد: دولت افغانستان باید جزیئات بیشتری از چگونگی اجرای توافق کاهش خشونت داشته باشد. به گفته وی، سوالاتی در مورد چگونگی رصد اجرای کاهش خشونت باقی مانده و ما در این مورد با فرمانده ناتو در افغانستان گفتگو خواهیم کرد.
وی به پیچیدگیهای اجرای این توافق و نیاز به هماهنگی میان دولت افغانستان و آمریکا نیز اشاره کرد و گفت: در ابتدا این طرح صرفا کاهش خشونت بود، اما ترامپ اعلام کرد که این باید به «کاهش معنادار و مداوم خشونت» تبدیل شود که در چندین مرحله اجرا خواهد شد.
این منبع نزدیک به مذاکرات در مورد جزئیات این طرح گفت: در ابتدا قرار بود یک مرحله آزمایشی از طرح کاهش خشونت برای سنجش میزان و توانایی طالبان برای کاهش درگیری در افغانستان اجرا شود و در صورت موفقیت، توافق میان آمریکا و طالبان در یک بازه زمانی 5 هفتهای امضاء خواهد شد.
وی تاکید کرد: پس از این مدت، وارد مرحله پس از کاهش خشونت شده و در نهایت آتشبس در افغانستان برقرار خواهد شد.
این منبع آگاه در ادامه خاطرنشان کرد: دولت افغانستان اعتقاد دارد طالبان به دنبال سوء استفاده و تفسیر آن به نفع این گروه است. طالبان برای اقناع کردن اعضای خود به آنها گفته است که کاهش خشونت یک مصالحه نیست بلکه شکست قدرتهای غربی است و بعد از آن این گروه به صورت کامل قدرت را در اختیار خواهد داشت.
به گفته این منبع، ارزیابی دولت این است که طالبان از اجرای توافق صلح و ادغام اعضای این گروه در جامعه افغانستان واهمه دارد و بعد از اجرای آتش بس چند روزه در عید قربان شاهد این موضوع بودیم که طالبان به اعضای خود دستور داده بود که اگر به ماموریت خود بازنگردند کشته خواهند شد.
این در حالی است که در دیدار اشرف غنی و وزرای دفاع و خارجه آمریکا، مایک پامپئو گفته بود طالبان باید تبلیغات خود را داشته باشد، اما واقعیت این است که این گروه باید با تروریسم و القاعده خداحافظی کرده و دست از جنگ در افغانستان بردارد.
وی تاکید کرد که آمریکا به حمایت از نیروهای امنیتی و دفاعی افغانستان ادامه خواهد داد.
براساس گفتههای این منبع آگاه، مقامات آمریکا همچنین اعلام کردند که قصدی برای خروج از افغانستان نداشته و توافق با طالبان تنها فرصت دادن به یک فرآیند سیاسی در این کشور است.
به گفته این منبع آگاه، مقامات آمریکایی قول دادهاند در صورتی که طالبان به توافق پایبند نباشد، توافق را ترک و سربازان آمریکایی در این کشور را افزایش دهند.
پیش از این وزیر دفاع آمریکا اعلام کرده بود که برای سنجش قابلیت طالبان مذاکراتی با این گروه برای یک توقف 7 روزه جنگ در افغانستان در جریان است.
این منبع همچنین گفت که دولت افغانستان به تیم آمریکایی گفته که احتمالا محبوبیت طالبان بعد از اعلام عمومی توافق افزایش خواهد یافت، اما بعد از گذشت زمان و هویدا شدن حقایق توافق، آنها دیگر قادر نخواهند بود که اعضای خود را وادار به بازگشت به میدان جنگ کنند.
به گفته وی، آنها به طرف آمریکایی اعلام کردند که برای ماندن سربازان این کشور در افغانستان اصراری نکرده و به توانایی خود برای تامین امنیت افغانستان اعتقاد دارند، با اعمال طرح فعلی احتمالا سربازان آمریکا در افغانستان کاهش یافته و عوامل سیا افزایش خواهند داشت.