پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
الجزیره نوشت: دولتهای اروپایی خود را بین تلاش برای حفظ منافع اقتصادی و سیاسی شان با آمریکا و تمایل شدید برای حفظ امنیت اروپا میبینند که تنش در خاورمیانه میتواند تهدیدی برای آن باشد. از این رو، المان با سفر وزیر خارجه خود به تهران تلاش میکند فتیله تنشها بین آمریکا و ایران را کشیده و تهران را برای ماندن در برجام، با وجود تحریمهای آمریکا تشویق کند.
به گزارش سرویس بین الملل «انتخاب»؛ در ادامه این مطلب آمده است: تحلیلگران سیاسی در مورد میزان فایده تلاشهای اروپا برای نجات توافق هستهای در سایه شروط ایران برای اقدامات علمی اروپاییها برای حفظ این توافق، به بحث و گفتگو میپردازند. در همین راستا، کیهان برزگر، رئیس پژوهشکده مطالعات استراتژیک خاورمیانه معتقد است اروپا تمام تلاش خود را در راستای ایجاد راه حلی برای تنشهای منطقه انجام میدهد. علاوه بر این برزگر معتقد است که ایران کلید استقرار و حل نزاعها در منطقه است.
وی در گفتگو با الجزیره در برنامه فراتر از خبر میافزاید: سفر وزیر خارجه آلمان به تهران از عمق منطق اروپا در قبال خاورمیانه سرچشمه میگیرد، که براساس آن، هر گونه تنش در خاورمیانه میتواند امنیت اروپا را به خطر بیندازد.
در خصوص منطق برنامه ریزی سیاسی، برزگر بر این عقیده است که دولتهای اروپایی طبق اصل تعددگرایی در رابطه با اتخاذ تصمیماتشان، رفتار میکنند. در حالی که رئیس جمهور آمریکا به صورت فردی و یک جانبه تصمیم میگیرد و این مساله باعث ضعف در موضع اروپاییها در جریان تلاششان برای کاهش تنش بین ایران و آمریکا میشود.
ایا ایران از توافق خارج میشود؟
پس از عقب نشینی آمریکا از توافق هسته ای، ایران به نوبه خود تهدید به عدم پایبندی به بندهای برجام و افزایش نسبت غنی سازی اورانیوم کرد، اما ایا خروج از برجام به نفع ایران است؟
برزگر در پاسخ به این سوال میگوید: پس از آنکه دولتهای اروپایی اقدامات جدی برای خروج ایران از دایره تنگ تحریمها نکردند و اجازه دادند این کشور تحت فشار باقی بماند، تهران نا امید شد. با این حال، با خروج ایران از برجام، دولتهای اروپایی که تهران تلاش میکند رابطه خود با انها را حفظ کند، ضرر میکنند.
برزگر معتقد است تحریمهای اقتصادی ترامپ علیه ایران، نه تنها باعث تسلیم آن در برابر آمریکا نمیشود، بلکه نتایج معکوس داشته و موجب سرسختتر شدن ایران در مواضعش علیه ایالات متحده میگردد.
وی تاکید میکند که ایران مذاکره در مورد موشکهای بالستیک را نمیپذیرد؛ چرا که آن را جزئی از توان بازدارندگی در برابر تهدیدات خارجی میداند. اما در رابطه با مسائل منطقه ای، به اعتبار اینکه یک قدرت مؤثّر در منطقه است، وارد گفتگو میشود.
امتیازهایی برای مذاکره
اما در مقابل، ماتیاس بروگمن، روزنامه نگار و متخصص مسائل بین المللی، بر این عقیده است که شاخص مهم سفر وزیر خارجه آلمان به تهران، اثبات این نکته برای آمریکا بود که آلمانیها به توافق هستهای پایبندند؛ و لو اینکه در مذاکراتی که برای حل نزاع صورت میگیرد، با آمریکا موافق باشند.
وی بر این عقیده است که دولتهای اروپایی باید به ابزار مالی برای مبادلات تجاری با ایران تکیه داشته باشند، تا بتوانند اقدام ملموسی را در رابطه با التزام دائمی خود به بندهای توافق هسته ای، نشان دهند.
مترجم: مریم نصرالهی