سرویس سیاسی «انتخاب»: صبح روز ۱۸ بهمن ۹۷ جمعی از فرماندهان نیروی هوایی ارتش همزمان با روز نیروی هوایی، با حجت الاسلام سید احمد علم الهدی نماینده، ولی فقیه در خراسان رضوی و امامجمعه مشهد دیدار کردند؛ عکس منتشرشده از سلام نظام فرماندهان ارتشی به علم الهدی، در دیدار مذکور به نوعی شبیه سازی عکس مشهور بیعت همافران با امام خمینی در جریان انقلاب بود.
این موضوع با واکنشهای متعددی از سوی شخصیتهای سیاسی و فعالان شبکههای اجتماعی روبرو شده است.
عمده اصلاح طلبان این اقدام را لوث کردن دیدار تاریخی همافران با امام دانسته اند. در مقابل اصولگرایان این موضوع را بی اشکال دانسته اند. اصولگرایان دو دلیل آورده اند؛ اول اینکه ادعا کرده اند این احترام در زمان پخش سرود ملی انجام شده و احترام به سرود ملی است نه علم الهدی. دوم اینکه گفته اند احترام مذکور خطاب به فرمانده نظامی حاضر در دیدار است که کنار علم الهدی ایستاده.
لوث کردن یک دیدار تاریخی
عباس عبدی، فعال سیاسی اصلاح طلب در واکنش به این عکس نوشته: بعید است که ۴۰ سال پیش حتی یک نفر از کسانی که در انقلاب بود احتمال این حد از کاریکاتوری شدن انقلاب و نمادهایش به ذهن او خطور میکرد. برای درک تغییر فضا کافی است احساسی که از دیدن ان تصویر در ۱۹ بهمن ۵۷ پیدا میشد را با حس ناشی از دیدن تصویر جدید مقایسه کنید.
از میان اصلاح طلبان، مصطفی تاج زاده هم به این عکس واکنش نشان داده و نوشته: «دیدار همافران نیروی هوایی با علمالهدی به سبک ۱۹ بهمن ۵۷ وهن بنیانگذار نظام است و هم از اعتبار ارتش در افکار عمومی میکاهد. آن واقعه استثنایی را نیز به ابتذال میکشاند، بویژه اگر این اقدام نابخردانه بهصراحت تقبیح نشود.»
فیض الله عرب سرخی هم نوشته است که «این سوال وجود داردکه آیا این تقلید لوث کردن پیمان ارتش با رهبر انقلاب نیست واساسااین سنتشکنی برای کسی احترام ایجاد میکند؟»
محمدرضا زائری هم به این موضوع واکنش نشان داده و نوشته است که: «تکرار یک حرکت نمادین و توزیع بی حساب و کتاب یک "نماد" بهترین راه برای ضایع کردن کامل و بی معنی ساختن آن است. رمزها و نشانهها وقتی مفهوم واقعی خودشان را دارند که انحصار و محدودیت داشته باشند. برج ایفل تا وقتی که فقط یکی هست و در پاریس هست این معنی را دارد، ولی اگر در هر کشور یا هر شهری مثلا یک برج فلزی مثل آن را داشته باشیم دیگر برج ایفل مفهوم فعلی خود را نخواهد داشت. سلام افسران نیروی هوایی به امام در مدرسه علوی نماد پیمان بستن ارتش با انقلاب بود و انحصارش در تجدید عهد سالانه با فرمانده کل قوا نشانه استمرار آن عهد است. ولی وقتی امام جمعه یک شهر هم بایستد تا به او سلام نظامی بدهند در واقع آن نماد صلابت و نشانه اقتدار را ضایع کرده است. به طور طبیعی آقای علم الهدى خودشان متوجه این نکته نبوده اند، ولی آیا در این کشور کسی نیست - از مسؤولان کشور و فرماندهان ارتش - که مفهوم و معنی حساس این تصویر را درک کند و قدری نگران تبعاتش باشد؟»
محمد مهاجری روزنامه نگار اصولگرا هم در این باره نوشته است: «امروز که تصویر حجت الاسلام "احمد" علم الهدی با همافرها در مشهد و به تقلید از دیدار همافران با امام خمینی در سال ۱۳۵۷ منتشر شد، به ناگاه یاد این مصرع از مولانا افتادم: هر"احمد" و محمود، رسول مدنی نیست!»
سلام نظامی به علم الهدی نبود
واکنش اصولگرایان چنانکه گفته شد، بی اشکال دانستن این موضوع بود با این استدلال که اساسا احترام و سلام نظامی به علم الهدی گذاشته نشده.
در میان فعالان اصولگرا در توئیتر، محمود سیدآبادی نو شت: «صُمٌّ بُکْمٌ عُمْیٌ فَهُمْ لا یَرْجِعُونَ؛ آنان (از شنیدن حقّ) کر و (از گفتن حقّ) گنگ و (از دیدن حقّ) کورند، پس ایشان (به سوى حقّ) باز نمىگردند. کاملا مشخصه همافران نیروی هوایی به فرمانده شون احترام میزارن نه علمالهدی، مگر اینکه کور و کر مصلحتی شده باشین.»
کاربر دیگری هم در واکنش به این انتقاد که خود فرمانده نظامی هم به سمت علم الهدی ایستاده، نوشت: «فرمانده سمت راست پرچم وایساده؛ چه جوری به طرف علم الهدی نگاه میکنه؟»
کاربر دیگری هم نوشته: بعضیها باید سعی کنن از این به بعد بهتر به تصویری که به دستشون میرسه نگاه کنن. این احترام نظامی بخاطر فرماندهشونه که کنار آقای علم الهدی وایستاده! نمیدونم چرا عدهای چنین قضیههایی رو یه جور دیگه نشون میدن. یعنی دنبال چی هستن؟»
فعال اصولگرای دیگری هم ماجرا را به طور کلی به سرود ملی نسبت میدهد. او نوشته: «برخلاف انتقادات مطرح شده، سلام نظامی نیروهای ارتش درحضور آیت الله علم الهدی، مربوط به پخش سرود ملی است و عکس در لحظه پخش سرود جمهوری اسلامی گرفته شده است!»
فعال دیگری هم با انتشار عکسی از بازدید حجت الاسلام حسینی همدانی، امام جمعه کرج از یگانهای نظامی نوشته: «بازدید نماینده، ولی فقیه از یگانها یادیدار با نظامیان امری بسیار معمول هست ک. احترام نظامی هم همیشه در اون موجوده.. حالا چ. احترام ب. سرود ملی باشه یا ب. نماینده، ولی فقیه. اینکه بیشرفانی این موضوع عادی رو بهانه تخریب فقط علیه آقای علم الهدى میکنند نشان از کار درستی این عالم انقلابیه.»
درگیر فیک نیوز شدم
علی علیزاده، ساکن انگلیس که چندی پیش حضور تلفنی او در یکی از برنامههای یامین پور در صداوسیما خبرساز شد و به شکل ویژه مورد توجه اصولگرایان قرار دارد، نیز ابتدا توئیتی در نقد اقدام علم الهدی منتشر کرد، اما با حذف آن توئیت، نوشت: «توییتی نوشته بودم در نقد امام جمعه مشهد و عکس دیدارش با نظامیان. پاک کردم. برغم حساسیتم قربانی فیکنیوز شده بودم. به آ. علمالهدی نقد دارم، اما برایم مسجل شده بخش مهمی از حملات به او جنگ روانی است. همچنان معتقدم کسی در سطح او «موظف» است با داشتن مشاور رسانهای مانع هزینهسازی شود.»
زاویه دردسرساز عکس
آنچه مشخص است اینکه هم اصلاح طلبان و هم اصولگرایان اصل احترام و سلام نظامی به علم الهدی را تقبیح شده دانسته اند. تفاوت در اینجاست که اصولگرایان نپذیرفته اند که این سلام و احترام خطاب به علم الهدی بوده باشد. نکته دیگر اینکه زاویه و شکل و شمایل این عکس نیز درست از همان زاویه عکس مشهور همافران با امام است. این عکس را خبرگزاری فارس منتشر کرده.
چون من کنار فرمانده بودم، عدهای یا به اشتباه یا مغرضانه موضوع را طور دیگری بیان کردند.