یک روزنامه آمریکایی با اشاره به راهاندازی کانال مالی ویژه اروپا با ایران آن را چالشی بزرگ در برابر «قدرت اقتصادی» آمریکا و تحریمهای این کشور توصیف کرده است.
به گزارش فارس، یک روزنامه آمریکایی با اشاره به راهاندازی کانال مالی ویژه اروپا با ایران، آن را «چالشی بسیار بزرگ» علیه سیطره آمریکا بر نظام مالی دنیا دانسته است.
روزنامه واشنگتنپست بعد از یادآوری خروج آمریکا از برجام و اعمال تحریمهای یکجانبه علیه ایران نوشته است: «اکنون دولتهای اصلی اروپا نهادی موسوم به کانال ویژه مالی ایجاد کردهاند که قصد دارد به برخی از شرکتهای اروپایی اجازه دهد تجارت با ایران را ادامه دهند. این ممکن است در نهایت تبعات فراوانی برای اقتصاد دنیا و قدرت آمریکا داشته باشد.»
در ادامه این مطلب آمده است: «در دهههای گذشته ایالات متحده از سلطهای مسلم بر نظام مالی دنیا برخوردار بوده و به همین واسطه توانسته فشار خارجالعادهای بر سایر کشورها و شرکتها وارد کند.»
واشنگتنپست این پدیده را ناشی از سلطه آمریکا بر دو جنبه کلیدی از معماری نظام مالی دنیا میداند: نظام تسویه دلار و شبکه جهانی پیامرسان مالی (سوئیفت).
اما اکنون، اوضاع در حال تغییر است؛ واشنگتنپست مینویسد: «حالا متحدان آمریکا در حال پس زدن یکجانبهگرایی آمریکا هستند و نظامی ایجاد کردهاند که میتواند سرآغاز یک معماری بدیل مالی باشد.»
رسانه آمریکایی در ادامه به ارائه توضیحاتی درباره روند استفاده آمریکا از نظام مالیاش به عنوان سلاح پرداخته و نوشته است: «ایالات متحده یاد گرفته برای افزایش محسوس قدرت اقتصادی خود چطور از شبکههای درهمتنیده جهانی به عنوان سلاح استفاده کند. اکثر افراد، اگر اصلاً به مقوله تحریمها فکر کنند، آنها را ابزاری میدانند که یک کشور از آنها برای محدود کردن دسترسی سایرین به بازارهای داخلی و ممنوع کردن صادرات و واردات به درون اقتصاد کشورشان، استفاده میکند.»
در ادامه مطلب واشنگتنپست آمده است: «آنچه ایالات متحده مدت کوتاهی بعد از حملات ۱۱ سپتامبر متوجه شد این بود که این کشور میتواند اقدامات گستردهتری انجام دهد. ایالات متحده و متحدان آنها علاوه بر قطع دسترسی دیگران به بازار آمریکا میتوانند بنگاههای کسب و کار و حتی کل یک کشور را از نظام مالی دنیا خارج کنند.»
طبق تحلیل این روزنامه، علت اینکه آنها میتوانستند این کار را انجام دهند، نفوذشان روی بازارهای مالی دنیا بود. دلار نقش پررنگی در مبادلات مالی دنیا دارد و تراکنشهای مهم مالی در دنیا از طریق این ارز اتفاق میافتند و نظام تسویه دلاری به بانکهای کارگزار آمریکا و نظام مالی این کشور ارتباط دارد.
آمریکا به واسطه همین موضوع میتواند بانکهای خارجی را برای اجرای سیاستهایش تحت فشار قرار دهد، و اگر آنها مجری دستورات نباشند با جریمههای کلان یا اخراج از نظام تسویه دلاری مواجه خواهند شد.
«علاوه بر این، ایالات متحده و متحدانش توانستهاند سوئیفت را که نقشی کلیدی در مبادلات مالی دارد سلاحانگاری کنند... سوئیفت در بلژیک مستقر است اما هیئت مدیره آن را چهرههای سرشناس اقتصادی آمریکایی تشکیل میدهند.»
طبق نوشته واشنگتنپست، نظام تسویه دلاری و سوئیفت ابزارهای قدرتمندی در اختیار آمریکا و متحدانش قرار داد تا اقدام به اجرای سیاستهای امنیتیشان کنند. در گذشته، ایالات متحده برای حرکت در این مسیر توانسته روی حمایتهای متحدانش حساب باز کند. این موضوع حائز اهمیت است چون متحدان آمریکا هم نقش مهمی در نظام مالی دنیا بازی میکنند. لندن، یکی از مراکز مهم مالی دنیا است و فرانکفورت و پاریس هم عهدهدار نقشهایی مهم در این زمینه هستند. تنظیمکنندگان مالی اتحادیه اروپا، از نفوذ روزافزونی روی بازارهای مالی دنیا برخوردار هستند.
روزنامه آمریکایی مینویسد: «حالا، ایالات متحده، تعمداً علیه این متحدان گام برمیدارد و آنها را تهدید میکند چنانچه در برابر مطالباتش سر تعظیم فرود نیاورد علیهشان اقدام خواهد کرد. ایالات متحده تهدید کرده در صورت عدم همکاری برای منزوی کردن ایران از شبکههای بینالمللی علیه آن اقدام خواهد کرد. سوئیفت، پذیرفته از دستورات آمریکا تبعیت کند. اما، یکجانبهگرایی آمریکا اروپاییها را به سمت ایجاد کانالهایی برای جدا شدن از کنترل آمریکا سوق داده است. این به آنها کمک میکند در کوتاه مدت در برابر فشار آمریکا علیه ایران مقاومت کنند. در بلند مدت، آنها ممکن است مقدمات یک معماری مالی را آماده کنند که میتواند قدرت مالی آمریکا را تضعیف کند.»
واشنگتنپست نوشته کانال ویژهای که اروپا برای کمک به تسهیل تجارت با ایران راهاندازی کرده نیز در صورتی که توسعه پیدا کند میتواند به سامانهای بدیل برای تجارت غیردلاری با ایران تبدیل شود. این روزنامه نوشته چشمانداز اولیه این کانال محدود است، اما احتمال زیادی وجود دارد که گسترش پیدا کند.