شاید اصلیترین دلیل مرگ زنان در سراسر جهان، سرطان دهانه رحم نباشد، اما این بیماری که امروز در بسیاری از کشورها شمار مبتلایان به آن کاهش پیدا کرده، تا سالها یکی از مهمترین دلایل مرگ خانمها بوده است.
به نقل از هفته نامه آتیه نو، سرطان دهانه رحم، امروز نگرانکنندهترین بیماری کشورهای پیشرفته نیست. آنها با واکسیناسیون کودکان و نوجوانان و انجام مرتب تستهای تشخیصی در زنان بزرگسال، از شمار مبتلایان به این بیماری کشنده کاستهاند، اما ناآگاهی بسیاری از افراد از اهمیت بررسی مرتب وضعیت رحم و ناآشنا بودن با واکسیناسیون پیشگیرنده، زمینه را برای تبدیل شدن این بیماری به یک هراس زنانه فراهم کرده است. محققان میگویند، زنان آگاه، تا اندازه زیادی امکان جلوگیری از ابتلا به این سرطان را دارند و در صورت مبتلا شدن، با آگاهی بهموقع از نشانههای بیماری، میتوانند شانس پنج سال زندگی بیشتر را به خود بدهند.
موضوع چقدر جدی است؟
نزدیک به سه درصد زنان در زندگی خود، حداقل یک بار به سرطان دهانه رحم دچار میشوند. بد نیست بدانید که درمان سرطان رحم، اغلب بهمعنای همیشه خلاصشدن از این بیماری نیست و 20 تا 30 درصد تودههای سرطانی مهار شده، معمولا پنج سال بعد از درمان، دوباره عود میکنند. محققان میگویند در صورت تشخیص بهموقع بیماری، 95درصد مبتلایان به سرطان دهانه رحم، از شانس بیشتر از پنج سال زنده ماندن بهرهمند میشوند و تنها گروهی از این بیماران، حتی در صورت شناسایی بیماری در مراحل اولیه، جان خود را از دست میدهند.
این سرطان از کجا میآید؟
دلیل ابتلا به سرطان رحم، وارد شدن ویروس پاپیلومای انسانی به بدن زنان است. این ویروس احتمال ایجاد عفونتهای مزمن و طولانی شدن دستگاه تناسلی را ایجاد کرده و زمینه را برای رشد تودههای سرطانی در رحم فراهم میکند. حدود 90درصد از سرطانهای رحم هم بهدلیل عفونت HPV ایجاد میشوند. HPV همان عفونتی است که با تزریق این واکسن به کودک بزرگتر از هشت سالهتان میتوانید از بروز آن در سالهای بعدی جلوگیری کنید و خطر ابتلای کودکتان را به سرطان رحم در آینده بسیار پایین بیاورید.
شما هم در خطرید؟
محققان دلایل متعددی برای سرطانیشدن دهانه رحم برمیشمرند، اما تاکید میکنند دقیقا نمیتوان گفت که یک فرد چرا به این بیماری دچار شده است. آنها نداشتن سابقه زایمان، رشد بیش از اندازه اندومتر در رحم، چاقی، قاعدگی پیش از 12سالگی، نامنظمی عادت ماهیانه، یائسگی پس از 55 سالگی و سابقه ژنتیکی را بهعنوان عوامل تاثیرگذار در رشد این تودههای سرطانی میدانند. گذشته از این، متخصصان میگویند که سابقه درمانهای استروژنی، پرتودرمانی در ناحیه لگن، مصرف داروی تاموکسیفن و پیشینه ابتلا به سرطان روده یا پستان هم میتواند این خطر را افزایش دهد.
تومور رحمی یعنی خطر مرگ؟
گرچه سرطان دهانه رحم، بهسادگی از بدن مبتلایان ریشهکن نمیشود، اما تومورهای رحمی همیشه هم بدخیم نیستند. شاید شمایی که نگران نتیجه آزمایشها و سونوگرافیهایتان هستید، در رحمتان فیبرومهای خوشخیمی داشته باشید که جانتان را به خطر نیندازند و بعد از چهل سالگی، مثل سایر زنان به رحم شما وارد شده باشند.
راهی برای پیشگیری هست؟
تغذیه، تحرک کافی و آگاهی داشتن از وضعیت رحم، اصلیترین ابزارهای شما برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری هستند. اگر بهطور مرتب معاینات دورهای زنان را انجام دهید، میتوانید مانع از تبدیل شدن مشکلات ساده زنانه به سرطانهای بدخیم رحم شوید.
یادتان نرود که اهمیت این معاینات دورهای با یائسگی شما افزایش مییابد، چراکه این سرطان معمولا قربانیانش را از میان زنان یائسهای که 50 یا بیشتر از 50سال سن دارند، انتخاب میکند.
من سرطان دهانه رحم دارم؟
تشخیص دقیق ابتلا به این بیماری، تنها با انجام بررسیهای دقیق امکانپذیر است، اما اگر شما با نشانههایی مثل خونریزی غیرطبیعی یا ترشحات بیش از اندازه واژینال، درد در زمان ادرار یا رابطه جنسی و درد مداوم لگن روبهرو شدهاید، بدون تلفکردن وقت، با یک متخصص زنان ملاقات کنید.درصورتی که یک زن به این سرطان دچار شود، با جراحی رحم، پرتودرمانی، هورموندرمانی و شیمیدرمانی، میتواند سلامتی را به خود برگرداند و تودههای سرطانی را از بدنش بیرون براند.