پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : چند روز است خبر کشف منابع آب ژرف در منطقه سیستان و بلوچستان در رسانه ها دست به دست می شود و حتی تیتر نخست برخی روزنامه ها شده است.
آب های ژرف در طبقات زیرین و قدیمی زمین و البته ساکن و بسیار پرفشار است و در اعماق 900 تا 1500 متری از سطح زمین وجود دارد و به دلیل مجاورت با معادن زیرزمینی ممکن است مسموم باشد. بنابراین برای اکتشاف آن از روش ژئوشیمی استفاده می شود که هزینه بالایی دارد.
هیات دولت مرداد پارسال در مصوبه ای 25 میلیارد تومان اعتبار برای حفر چاه آب ژرف و تامین آب آشامیدنی اضطراری استان سیستان و بلوچستان در نظر گرفت. پیش از آن نیز وزارت نیرو اعلام کرده بود در زمینه آب ژرف با وام 250 میلیون دلاری که روسیه به ایران اختصاص داده اقدامات مشترکی با روسیه را آغاز کرده است.
معاونت آب و آبفای وزارت نیرو عصر دوشنبه در این زمینه توضیح داد: مطالعات آب ژرف برای شناسایی منابع آب متعارف و غیرمتعارف از سال 1389 در وزارت نیرو در قالب برگزاری جلسات و تعریف حدود کار آغاز شد و موسسه تحقیقات آب وزارت نیرو با هدف کاهش هزینه های عملیاتی ژئوفیزیک و اکتشاف مطالعات پهنه بندی برای شناسایی مناطق امیدبخش وجود منابع آب ژرف را آغاز کرد.
بهدلیل خشکسالی و لزوم شناسایی منابع آب شرب تفاهمنامههای مشترک بین وزارت نیرو و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و استانداریهای سیستان و بلوچستان، خراسان جنوبی و کرمان امضا و اقدامات اضطراری زودهنگام شامل انجام عملیات ژئوفیزیک (به روش فناورانه مگنتوتلوریک) در استانهای یاد شده انجام شد.
بر پایه اعلام وزارت نیرو، این اقدام ها به تعیین محل حفر چاه اکتشافی در زابل بهعنوان اولین چاه اکتشافی ژرف و آغاز عملیات حفاری اکتشافی در ابتدای امسال منجر شد که تیرماه به پایان رسید و نتایج کمی و کیفی قابل قبولی تاکنون بههمراه نداشته است.
وزارت نیرو تاکید کرد «با وجود رضایتبخش نبودن نتایج حاصل از این چاه اکتشافی تاکنون، به درخواست مشاور دانش بنیان طرح و تایید کمیته راهبری مربوط، عملیات تکمیلی در این چاه برای رسیدن به نتایج قطعی ادامه می یابد».