پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : آمریکا که به دنبال اقناع کره شمالی برای خلع سلاح هسته ای است حالا از ژاپن متحد نظامی خود خواسته است تا میزان ذخیره پلوتونیم را کاهش دهد.
به گزارش ایرنا این درخواست را شورای امنیت ملی و وزارت خارجه آمریکا از ژاپن کرده اند که لازم است این کشور میزان ذخیره پلوتونیم خود را تقلیل دهد.
این درخواست در شرایطی مطرح می شود که یک ماه دیگر زمان تمدید قرارداد همکاری های هسته ای دو کشور است و همزمان سران آمریکا و کره شمالی به سنگاپور رفته اند تا روز سه شنبه دیدار کنند.
آمریکا بر این باور است که ژاپن دستکم دارای 47 تن المنت های اورانیومی است که به این کشور امکان می دهد تا 6 هزار کلاهک هسته ای تولید کند.
تارنمای نیکی ژاپن در گزارشی با تایید خبر طرح درخواست آمریکا آورده است که ژاپن از نظر قانونی منع تولید پلوتونیم دارد اما به دلیل کمبود انرژی دست به تولید مقادیری از این ماده زده است.
دولت ژاپن داشتن پلوتونیم را تایید نمی کند اما گفته است که به درخواست آمریکا رسیدگی می کند این را موضوعی دانسته است که بسرعت قابل حل و فصل نیست.
ژاپن نزدیک به دو سال و اندی قبل اعلام کرد که بر اساس توافق صورت گرفته با آمریکا، 331 کیلوگرم پلوتونیم غنی شده خود را که به یک موضوع جنجال برانگیز در این کشور تبدیل شده است، به آمریکا ارسال می کند.
این حجم از پلوتونیم ارسالی می تواند به ژاپن امکان ساخت دستکم 50 بمب اتمی را بدهد و این مسئله مدتها است که به یک معضل برای این کشور و متحدش آمریکا که ادعای محدودسازی تولید پلوتونیوم در سطح جهان را دارد، تبدیل شده است.
پلوتونیوم جداسازی شده، پلوتونیومی است که از سوخت مصرف شده جدا شده و مناسب برای ساخت سلاح هسته ای است.
با این حال توکیو خاطرنشان کرده است که بر اساس توافق هسته ای صورت گرفته، آمریکا در قبال این پلوتونیم ارسالی موادی را که برای تحقیقات لازم است در اختیار توکیو قرار خواهد داد.
برنامه انباشت پلوتونیم و محل آن را فرانسه، آمریکا و انگلیس تعیین کرده اند و هر سه کشور می گویند که ژاپن بارها اعلام کرده قادر به ساخت بمب اتمی است اگرچه تاکنون به دنبال چنین گزینه ای نبوده است.
این همان مقداری پلوتونیومی است که پیشتر از سوی رسانه ها اعلام شده بود آمریکا در دوران جنگ سرد در اختیار ژاپن قرار داده است واشنگتن ادعا می کند از سال 2010 میلادی تاکنون برای بازپس گرفتن این ماده در تلاش است.
ژاپنی ها در سال 1993 میلادی مقادیری از سوخت هسته ای را از فرانسه به کشورشان آوردند تا برای آزمایش های هسته ای راکتور از آن استفاده کنند از آن زمان به بعد این معامله هسته ای میان ژاپن و آمریکا یکی از بزرگترین فعالیت های این کشور در این عرصه به حساب می آید.
نشریه «ژاپن تودی» گزارش کرده است که همه اقدامات لازم برای این برنامه در جریان است و دولت ژاپن هم آن را تایید کرده است.
تولید پلوتونیوم در ژاپن از دهه 70 میلادی آغاز شد در اواخر دهه 90 میلادی ژاپن طرحی را برای کاهش ذخائر پلوتونیوم خود مطرح کرد این برنامه شامل استفاده از ترکیبی از پلوتونیوم و اورانیوم برای استفاده در راکتورها به عنوان سوخت هسته ای بود ژاپن بعدها اعلام کرد که قصد دارد تا سال 2015، 16 تا 18 راکتور هسته ای که از این ترکیب به عنوان سوخت استفاده می کنند را در اختیار داشته باشد.
ژاپن تنها کشوری است که مورد حمله هسته ای قرار گرفته اما از سال 1967 میلادی، سیاستی را تنظیم کرده است که به این کشور اجازه ساخت بمب اتمی نمی دهد.
بمباران اتمی شهرهای هیروشیما و ناکازاکی ژاپن در روزهای پایانی جنگ جهانی دوم توسط آمریکا باعث مرگ بیش از 210 هزار نفر شد.
این کشور در سال های گذشته به دلیل داشتن این حجم بالای مواد هسته ای مورد انتقاد شدید قرار گرفت چین یکی از بزرگترین منتقدان توکیو بود.