arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۳۹۳۹۶۵
تاریخ انتشار: ۲۴ : ۲۱ - ۲۷ بهمن ۱۳۹۶
تحلیل «الجزیره» از تنش های اخیر در سوریه و سرنگونی چندین جنگنده؛

آیا یک جنگ بزرگ در منطقه کلید خورده است؟

حادثه سرنگونی جنگنده اسرائیلی در چارچوبی جدای از درگیری که سوریه شاهد آن بوده و در حال انتقال از شکل منطقه ای به شکل بین المللی اش است، قرار نمی گیرد. به عقیده تحلیلگران بین حوادثی که با سقوط جنگنده روسی آغاز شده و با سرنگونی جنگنده های اسرائیلی و پهباد ادعایی ایرانی در جنوب سوریه و جنگنده ترکی در شمال سوریه، به پایان رسید، ارتباط مستقیمی وجود دارد.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

الجزیره نوشت: حادثه سرنگونی جنگنده اسرائیلی در چارچوبی جدای از درگیری که سوریه شاهد آن بوده و در حال انتقال از شکل منطقه ای به شکل بین المللی اش است، قرار نمی گیرد. به عقیده تحلیلگران بین حوادثی که با سقوط جنگنده روسی آغاز شده و با سرنگونی جنگنده های اسرائیلی و پهباد ادعایی ایرانی در جنوب سوریه و جنگنده ترکی در شمال سوریه، به پایان رسید، ارتباط مستقیمی وجود دارد.

به گزارش «انتخاب»؛ در ادامه مقاله الجزیره آمده است: کارشناسان بر این عقیده اند که سه هواپیمایی که در آسمان سوریه بین تاریخ3/2/2018 و 10/2/1018 ساقط شد، به مثابه صندوق های پستی هستند که نیروهای منطقه ای و بین المللی توسط آنها پیامهای خود را در سیاق درگیری دایر در سطح منطقه، به یکدیگر رساندند.

کارشناسان روسی و ایرانی سرنگونی جنگنده اسرائیلی را پاسخی به ساقط شدن جنگنده روسی با سلاح آمریکایی و حمله آمریکا به حشد الشعبی سوری می دانند؛ اقداماتی که به منزله سیلی به صورت مسکو محسوب می شد که برای جلوگیری از سیطره واشنگتن و هم پیمانان آن بر شرق فرات تلاش می کند.

به گفته تحلیلگران اسرائیلی، آنچه که اسرائیل بیشترین نگرانی را نسبت به آن دارد، آن است که سرنگونی جنگنده اف 16اسرائیل باعث از میان رفتن خطوط قرمز صهیونیستها در مورد ممانعت از تبدیل جنوب سوریه به جنوب لبنان، توسط ایران و انتقال سلاح استراتژیک ایران به حزب الله از طریق سوریه شود.

کارشناسان، سقوط جنگنده ترکی در عفرین را نیز پیام هشداری برای ترکیه می دانند، مبنی بر اینکه آنکارا نباید در پیشبرد عملیات خود در شمال سوریه زیاده روی کند؛بویژه پس از آنکه رئیس جمهور ترکیه از ایالات متحده خواست سربازان خود را از شمال سوریه عقب بکشد.

در سوی دیگر، واشنگتن در جلوگیری از رسیدن نیروهای هم پیمان نظام سوریه به شرق فرات قاطعیت زیادی نشان داده و تاکید کرده است که بر تامین منطقه نفوذ خود در شرق سوریه ادامه می دهد؛ مساله ای که مورد مخالفت روسیه بوده و همواره خروج نیروهای آمریکایی را از واشنگتن خواسته است.

روزنامه تایمز در سرمقاله خود در جمعه گذشته در این باره نوشت:هدف قرار دادن پایگاههای نظام سوریه که از پوشش هوایی روسیه برخوردار است، نشان دهنده آمادگی ایالات متحده برای دفاع از موجودیت خود در شرق سوریه است. همچنانکه حمله این نیروهای مورد حمایت روسیه به پایگاههای کردهای مورد حمایت آمریکا و انگلیس، شاخصی است که از گسترش جنگ در سوریه تا حد درگرفتن نزاعی وسیتر بین ابرقدرتها، حکایت دارد.

به نوشته تایمز، این حادثه به مثابه آزمون روسی سوری در مورد جدیت آمریکا در حمایت مناطق نفوذ آن در شرق سوریه است؛ تا میزان توان نیروهای هوایی سوریه و نیروهای زمینی آن را در ورود به مقابله هایی با هدف بازپس گیری منطقه غنی از نفت و گاز، ارزیابی کنند.

این روزنامه در ادامه، استمرار حمایت واشنگتن از شبه نظامیان کردی را به معنای مقابله با ترکیه و روسیه دانست؛ ضمن اینکه واشنگتن می داند شکست دادن اردوغان مأموریت آسانی نیست، اما قصد دارد او را به سمت توافقی با کردها سوق دهد که در نهایت به خروج کردها از منبج منتهی شود.

در میان جنگ خطوط قرمز، که هر یک از طرفها تلاش می کنند حد و مرزهای تازه ای را برای نفوذ خود در سوریه وضع کنند، به نظر می رسد که راه حل سیاسی به سرعت پدیدار نخواهد شد؛ راه حلی که تنها در توقف پرواز جنگنده ها بر فراز سوریه نمایان می شود.

نظرات بینندگان