arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۳۷۲۰۲۲
تاریخ انتشار: ۳۰ : ۱۹ - ۲۹ مهر ۱۳۹۶

اندیشکده واشنگتن: تمرکز شدید دولت ترامپ در کمک به ائتلاف عربستان با هدف مواجهه با ایران

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

اندیشکده آمریکایی نوشت: دولت ترامپ نگران کنترل بیشتر ایران بر تنگه هرمز و دریای سرخ به عنوان دو مکان تردد حامل‌های انرژی است.

به گزارش فارس، اندیشکده واشنگتن در گزارشی نوشت مقام‌های آمریکا نشان داده‌اند که کاخ سفید همچنان به گسترش کمک‌های خود به ائتلاف سعودی ادامه خواهد داد.

در بخشی از این گزارش آمده است: دولت «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا به یمن به عنوان عرصه‌ای حیاتی در از بین بردن نفوذ ایران در جهان عرب چشم دوخته است. واشنگتن به ویژه از توانایی ایران در اخلال در خطوط حمل و نقل در دریای سرخ که برای تجارت انرژی جهانی حیاتی بوده، نگران است.

به گفته مقام‌های دولت آمریکا، تلاش برای پایان دادن به بحران یمن هم فرصت‌ها و هم خطراتی برای کاخ سفید ایجاد کرده و به خصوص جنگ لفظی با ایران را افزایش داده است. در این میان استقرار سنگین نیروهای ائتلاف در یمن به طور عمده از عربستان و امارات متحده عربی می‌تواند مبارزه موفقیت آمیز علیه شبه نظامیان حمایت شده از سوی ایران را با کمترین دخالت آمریکا پی‌ریزی کند. تاکنون که دولت آمریکا اطلاعات و پشتیبانی لجستیکی به این ائتلاف را افزایش داده و حملات موشکی علیه القاعده در یمن را راه اندازی کرده است. با این حال، ایالات متحده در معرض خطر واقعی عدم موفقیت در نبرد یمن قرار گرفته است.

بر این اساس، ایران و متحدانش در ماه‌های اخیر دستاوردهای بزرگی را کسب کرده و جدیدترین ادعای آن‌ها تسخیر شهر کرکوک در کردستان عراق است. در سوریه نیز حکومت «بشار اسد» با پشتیبانی گسترده ایرانی‌ها در دمشق تثبیت شده و در عین حال حزب الله و نیروهای ایران تهدید فزاینده‌ای در مرزها برای اسرائیل هستند.

در ادامه این تحلیل آمده است: همانطور که هفته گذشته مشخص شد راهبرد تازه آمریکا در رابطه با ایران بر توانایی این کشور در گسترش نفوذ منطقه‌ای، مسلح کردن شبه نظامیان شیعه و استقرار مشاوران نظامی در خارج از کشور تمرکز دارد.

از دیگاه دولت آمریکا ضرورت ویژه‌ای در محدود کردن چنین کمک‌هایی وجود دارد زیرا حوثی‌ها از موشک‌های ضد کشتی برای هدف گرفتن کشتی‌های نظامی آمریکا و متحدان این کشور که در حال عبور از آب‌های یمن هستند استفاده می‌کنند. همچنین بیش از سه میلیون بشکه نفت روزانه از تنگه باب المندب که خلیج عدن را به دریای سرخ پیوند می‌زند، می‌گذرد. انتقال این موشک‌ها به حوثی‌ها همراه با نزدیکی ایران به تنگه هرمز در خلیج فارس باعث شده که نگرانی‌ها مبنی بر اینکه ایران شاید در موقعیت احاطه بر 2 چرخه حیاتی انرژی منطقه قرار گیرد، افزایش یابد.

به نوشته این اندیشکده، دولت ترامپ از زمان تصدی خود به طور مداوم کمک به ائتلاف تحت رهبری سعودی‌ها در یمن را گسترش داده است. مقام‌های آمریکایی و عربی می‌گویند اطلاعات و پشتیبانی لجستیکی پنتاگون از ریاض و ابوظبی در ماه‌های اخیر به طور قابل توجهی افزایش یافته است.

یک مقام ارشد آمریکایی در این زمینه اظهار داشت : «سعودی‌ها همواره شرکای تمام و کمالی نیستند، اما اکنون می‌توانیم اطلاعاتی را با آن‌ها به اشتراک بگذاریم.»

در بخش دیگر این گزارش با اذعان بر این‌که مواجهه با ایران و حوثی‌ها در دریا چالش بزرگی است که می‌تواند منجر به درگیری نظامی شود، آمده است: مقام‌های ارشد آمریکا واقفند که ایران می‌تواند حمایت از عوامل نیابتی خود با توجه به خط مشی بسیار سخت‌تری که توسط ترامپ هفته گذشته تنظیم شده است را دو برابر کند. البته از دیدگاه دولت آمریکا این روند در سال‌های اخیر در سراسر منطقه رخ داده و ایران در حال حمایت از متحدانش در سوریه، کویت، بحرین و مناطق شیعه نشین شرق عربستان سعودی است. همانطور که یکی از مقام‌های آمریکا اعلام کرده، چنین فعالیتی از زمان توافق هسته‌ای در سال 2015 افزایش یافته و بنابراین به احتمال زیاد بعید است که چنین رویکردی از سوی ایران کاهش یابد.

اندیشکده یادشده در خاتمه با توجه به فواید و معایب دخالت‌های بیشتر آمریکا در تنش یمن نوشت: تقویت حمایت از ائتلاف سعودی‌ها نیز مشکل است. آمریکا و مقام‌های عرب منطقه اذعان دارند تنها یک راه حل سیاسی می‌تواند این جنگ را متوقف کند. گرچه دخالت گسترده تر آمریکا می‌تواند حوثی‌ها را برای پذیرش راه حل دیپلماسی تحت فشار قرار دهد، با این وجود این اقدام می‌تواند میل ریاض در توقف عملیات نظامی را نیز کاهش دهد.

 

نظرات بینندگان