arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۲۵۸۵۷۵
تاریخ انتشار: ۴۳ : ۱۸ - ۲۵ اسفند ۱۳۹۴
مصطفی قانعی:

در شبکه کاری خودمان به دنبال اتصال محققان به خارج کشور هستیم

گفتگو با شانزدهمین رئیس انستیتو پاستور ایران ردپای تاریخ هیجان‌انگیز این مجموعه را پیش چشمانمان زنده می‌کرد. تاریخی که مملو از تلاش بنیانگذاران، پژوهشگران و محققانش در تولید واکسن مقابله با بیماری‌های واگیر و به بیانی هدیه سلامتی به بیماران در این مرزو بوم است و امروز به یک مجموعه پژوهشی، آموزشی و تولیدی تبدیل شده است که با کمک تکنولوژی‌های نوین سلولی، مولکولی و بیوتکنولوژی پیش می‌رود و همچنان افتخار آفرین است.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : در شبکه کاری خودمان  به دنبال اتصال محققان به خارج کشور هستیمبه گزارش شبکه خبری اطلس : گفتگو با شانزدهمین رئیس انستیتو پاستور ایران ردپای تاریخ هیجان‌انگیز این مجموعه را پیش چشمانمان زنده می‌کرد. تاریخی که مملو از تلاش بنیانگذاران، پژوهشگران و محققانش در تولید واکسن مقابله با بیماری‌های واگیر و به بیانی هدیه سلامتی به بیماران در این مرزو بوم است و امروز به یک مجموعه پژوهشی، آموزشی و تولیدی تبدیل شده است که با کمک تکنولوژی‌های نوین سلولی، مولکولی و بیوتکنولوژی پیش می‌رود و همچنان افتخار آفرین است.
دکتر مصطفی قانعی  در حال حاضر به عنوان آخرین رئیس انستیتو پاستور ایران  از سال 90 تا 94 ریاست این مجموعه را برعهده داشته وعلی رغم تراکم کاری با تواضع و صبورانه به سوالات ما پاسخ گفت که مشروح این گفتگو از نظرتان می گذرد؛
آقای دکتر، موسسه پاستور ایران به عنوان مجموعه تحقیقاتی، تولیدی و آموزشی از بدو تاسیس و در گمنامی خدمات شایانی انجام داده است به عنوان شانزدهمین رئیس این موسسه بفرمائید  وظیفه اصلی این انستیتو چیست؟
در حوزه خدمت وظیفه انستیتو پاستور جلوگیری از شیوع بیماری های مضر و عفونی می باشد. با نگاهی به گذشته درمی یابیم كه این بیماری های عفونی بارها پدیدار شده و گاه به كلی در تاریخ محو شده اند. این بیماری ها همگی در بعد جهانی وجود داشته اند و در تاریخ پزشكی تعریف شده اند.آنچه ما امروز به عنوان شیوع بیماری های عفونی با آن مواجه هستیم، در واقع چیز تازه ای نیست. بنابراین نگرانی مردم از شیوع بیماری های مضر همواره وجود دارد از این رو تشخیص زودرس این نوع از بیماری ها وظیفه ماست.
فعاليتهای اين مرکز در سه زمينه مختلف به طور توأم و در راستای پيشگيری از ابتلای به بيماریها  و درمان آن‌ها از طريق: فعاليتهای بهداشتی عمومی ،تحقيقات بيولوژيک و آموزش است که در دوره ای که بنده در این مجموعه حضور داشتم سعی کردیم در هر سه حوزه ای که اشاره کردم فعالیت ها و خدمات مورد نیاز جامعه صورت بگیرد ضمن اینکه اینجا مجموعه ای است که تولید واکسن در آن صورت می گرد و باید از لحاظ استاندارهای جهانی در اولین تراز ها باشد و از کیفیت مناسب تولیدی برخوردار باشد تا خدمات رسانی خوبی در این حیطه به مردم انجام شود.
 
به نظر می رسد با توجه به حوزه فعالیت این مجموعه و تولیداتی که با جسم و جان آدم ها سروکار دارد بایستی از نیروی انسانی متعهد و متخصصی برخوردار باشد. در این زمینه نیروی انسانی به عنوان موتور محرکه انستیتو چقدر توانسته در این زمینه موفق عمل کند؟
منابع انسانی در هر سازمان از ضروری‌ترین ابزارهای لازم برای افزایش کارایی یکی از عوامل تولید، به شمار می‌رود. این اهمیت در بخش‌هایی که نیروی انسانی نقش ویژه‌ای در آموزش، پژوهش و تولید دارند، اهمیت به مراتب بیشتری پیدا می کند. بطور خلاصه برای رسیدن به آرمان های یک مجموعه می بایست استعدادهای موجود درآن نیز یاری کند. این مجموعه در شرایط فعلی دارای140هیئت علمی است این درحالی است که دانشگاه های تیپ یک ایران بین600تا1500هیئت علمی دارند. غیر از دانشگاه های تیپ یک 40 دانشگاه دیگر در کشور وجود دارد  که بین 100تا 600 هیئت علمی دارند. با تلاشهایی که در سال جاری انجام شد توانستیم در بین این 40دانشگاه اول شویم و از لحاظ پژوهش توانستیم بدرخشیم و این نشان می دهد نیروی انسانی این مجموعه یکی از تخصصی ترین و متعهد ترین نیروها را در اختیار دارد و سعی کردیم با تعامل خوب و انگیزه دهی مناسب برای مجموعه همکاران و نیروها در بخش های مختلف بتوانیم در خدمت آرمانهای نظام مقدس جمهوری اسلامی موثرتر باشیم.
بر اساس رتبه بندی علمی یکی از موسسات معتبر توانستیم در سال گذشته جزو یک درصد برتر موسسات آموزشی پژوهشی در دنیا شویم که این رتبه بندی بر اساس استناد و مراجعه به مقالات چاپ شده در دنیا صورت می گیرد. با توجه به اینکه سرانه تولید یک عضو هیت علمی پاستور 7مقاله به ازای هر فرد است بنابراین این مجموعه می کوشد در زمینه علمی نیز به عنوان مرجع معتبر در منطقه بلکه در ابعاد بین المللی مطرح باشد.
با توجه به حوزه تخصصی این انستیتو در بخش پژوهش و تولید نیاز به آزمایشگاه های تخصصی در این زمینه وجود دارد. در انستیتو پاستور چند آزمایشگاه بصورت تخصصی فعال است و آیا می تواند در طرازهای بین المللی رقابت کند؟
وزارت بهداشت اعتقاد دارد هر آزمایشگاهی که کیفیت کارش از همه برتر است می بایست به عنوان آزمایشگاه مرجع در نظر گرفته شود و مابقی می بایست خودشان را با آن بسنجند. در حال حاضرتنها 14آزمایشگاه مرجع در پاستور داریم در حال حاضر 32مرکز پاستور در دنیا وجود دارد که کل آزمایشگاه های مرجع آنها33 آزمایشگاه می باشد. در حال حاضرپاستور تنها مرکزی در کشوراست که برای بررسی پیچیده ترین بیماری ها به آن مراجعه می شود. در حال حاضر به دنبال تبدیل شدن به یک مرکز مرجع در ابعاد بین المللی هستیم.
در زمینه تولید به عنوان پرچالش‌ترین بخش از فعالیت‌های پاستور بخصوص باتوجه به مشکلا
تی که مجموعه‌های دولتی با آن روبه‌رو هستند، روند پیشرفت فعالیت‌ انستیتو را در مقایسه با دوره های قبل چگونه ارزیابی می‌کنید؟
زمانی که بنده به این مرکز آمدم واکسن های ب س ژ و هپاتیت وارد کشور می شد. در حال حاضر این واکسن ها به صورت وسیعی تولید و در انبارها ذخیره شده است و در صورت مطالبه هر کشوری با توجه به تولید مازاد بر نیاز کشور آماده ارائه هستیم.
جایگاه انستیتو پاستور ایران را دردنیا چگونه می بینید و در حال حاضر ایران در رده چندم جهانی است؟
براساس مستندات علمی ایران جایگاه سوم را در بین مراکز پاستور دنیا در اختیار دارد. همچنین غیر از ایران تنها انستیتو پاستورهای تونس و چین هستند که در امر تولید نیز فعال می باشند.
برنامه‌های آتی پاستور طی دوران مدیریت شما  در زمینه علمی  و همچنین تولید دارو چگونه خواهد بود؟
برای دوسال آینده با انسجام بیشتری همکاری مراکز حساس و قوی را برای رشد مجموعه دنبال خواهیم کرد. همچنین برنامه ای دردست است که برخی از دارو ها و واکسن ها را با همکاری برخی از کشور برای کشورهایی که به تولیدات ما نیاز دارند تولید نماییم. اقدام مشترک در زمینه تولید داروهای عفونی منجرب کاهش هزینه ها و رایزنی علمی کشور ها می گردد.
براساس توافق با وزیرمحترم بهداشت امسال 30نخبه را باشرایط خاص در پاستور جذب خواهیم کرد. در شبکه کاری خودمان نیز به دنبال اتصال محققان به خارج کشور هستیم و لزوما این کشورها نمی بایست کشورهای پیشرفته باشند در پاره ای از موارد کشورهای توسعه نیافته با توجه به اهدافی که برای رسیدگی به بیماری های خاص وجود دارد جزو مقاصد محققان این موسسه است. لذا هرجایی از دنیا که مشکل بیشتری داشته باشد برای تبادل علمی، فناوری و رشد هیئت علمی جزو مقاصد ما خواهد بود. طی چهار پنج سال آینده محققانی که به این سفرها می روند قادر خواهند بود تغییرات محسوسی را در ساختار علمی مجموعه به وجود بیاورند.
نظرات بینندگان