پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : ماهواره یکی از قدرتمندترین و فراگیرترین رسانه های ارتباطی و اطلاع رسانی در دنیاست که طیف زیادی از مخاطبان روزانه و شبانه جذب برنامه های آن می شوند. طوریکه در یک دهه گذشته یکی از بحث برانگیزترین مساله جامعه ما نیز بوده است، دلیل آن هم مشخص است؛ تاثیرگذاری عمیق برای تغییر فرهنگ ارزش، نگرش و باورهای جامعه .
به گزارش «
انتخاب اجتماعی»، برنامهها، سریالها و فیلمهای جذاب ماهوارهای، طی شبانهروز هزاران مخاطب پیر و جوان و زن و مرد را پای جعبه جادویی میکشاند تا قسمت به قسمت سریالهایی را دنبال کنند که هر لحظه در آنها عشقی جابهجا میشود، چشم طمع داشتن به ناموس افراد موجه جلوه داده می شود، بی تفاوتی، بی بندوباری به حریم خانواده و بی بندوباری فکری و فرهنگی به عنوان زمینه گناه و تسهیل آن در جامعه گسترده می شود، آشوبگری در محیط خانواده و اجتماع ترغیب می شود،نقاب از حقیقت واقعی شخصیتی برچیده میشود، هویتی میشکند، دروغ و راستی برملا میگردد، در پرتو تقلید کورکورانه هویت زدایی می شود و بدین طریق؛ پایه های بنیادین سبک زندگی اسلامی – ایرانی هر روز نسبت به دیروز سست تر می شود.
به کرات در باره تاثیر سوء برنامه ها و سریالهای ماهواره ای بر بنیان خانواده، ارزش ها و فرهنگ جامعه صحبت شده است، آن قدر در این باره گفته شده که شاید اکنون بعد از چند سال،بتوان ادعا کرد،محتوای مبتذل و بی سامان تولیدات ماهواره ای بر هنجارهای اجتماعی بر کسی پوشیده نیست.
مسلما مقابله و دفع چنين خطر بالقوه اي از ضرورياتي به شمار مي رود که غفلت از آن هزينه هاي جبران ناپذيري را به خانواده و جامعه ایرانی همراه خواهد داشت.
خاصيت سرگرم کننده چنين سريال هايي يکي از اصلي ترين دلايل گرايش خانواده ها به شبکه هاي ماهواره اي است و در چنين شرايطي تنوع برنامه هاي تلويزيوني و جذاب سازي هرچه بيشترآن،از نمونه راهکارهايي است که در کاهش اقبال مخاطبان به سريال ها و فيلم هاي مساله دار ماهواره اي موثر واقع مي شود. اما تا چه حد تلویزیون توانسته در این راستا به داشته های فرهنگ اسلامی – ایرانی برای رقابت یا بهتر بگوئیم مهار تاثیر مخرب آن تکیه کرده و برای کنترل تاثیر سوء ماهواره اقدام کند؟
البته در ارزیابی این سوال نبايد از نظر دور داشت که توسل و تمسک به ارزش ها و فرهنگ اسلامي نيز به مثابه سنگري ايمن و نيرومند است که دلدادگان به آن از هرگونه گزند ترکش هاي انحرافي مصون مي مانند وبالطبع در چنين شرايطي هجمه و حمله فرهنگي دشمنان به ريشه ها و بنيان هاي جامعه خنثي و مهار خواهد شد. در این زمینه نیز قصور هر کدام از متولیان فرهنگی، اجتماعی، اعتقادی به همان اندازه باعث جذب مخاطب ایرانی به ماهواره است.
اما در مقام قضاوت در مورد یکی از عناصر زنجیره مهار ماهواره ، در باره نقش رسانه باید گفت؛ هر چند آثار فاخری در این راستا در زمانهای مختلف تهیه و پخش شده است اما قصور تکنیکی – محتوایی در یکی از پربیننده ترین سریال های این روزها می تواند پاسخ روشنی به این سوال باشد که جعبه جادویی تا چه اندازه توانسته در این مسیر موفق عمل کند.نگاهی به نقدها و سوژه های خنده آور این سریال در فضای مجازی و دست به دست چرخیدن آن بین کاربران ، می تواند تا حدودی قضاوت درستی در این زمینه ارائه دهد و البته قضاوت تفصیلی در مورد اقدامات صدا و سیما و تولیدات رسانه ای در این باره مجال مفصل تری طلب دارد و در این مورد داوری را باید به مخاطب واگذار کرد.
ساخت و نمایش تولیدات فاخر، تبيين مضرات ماهواره،تعميق و تقويت برنامه هاي فرهنگي و ارتقاء سطح آگاهي ها از طریق سواد رسانه ای از مولفه هاي اثر گذاردر این زمینه است که در کنترل و مهار برنامه هايمخرب ماهواره مثمر ثمر واقع مي شود.همچنین روآوردن به ژانرهاي نو و متنوع در برنامه ريزي، تلاش براي ارتقاء خبرگي در تولید و توجه حداکثری به محتوا و تکنیک اثر، تمركز بر علايق و خواسته هاي گوناگون مخاطبان و پرهيز از سطحي نگري در برنامه سازي از فرصت هاي تلويزيون براي مقابله با شبكه هاي ماهواره اي است.