arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۲۲۱۷۰۵
تاریخ انتشار: ۰۴ : ۱۱ - ۲۹ مرداد ۱۳۹۴

النهار: مالکي به عراق بر مي‌گردد؟

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

راجح الخوري مي‌نويسد: سوالي که مطرح مي‌شود اين است که عبادي تا کجا مي‌تواند به اصلاحات خود ادامه دهد؟

روز پنج شنبه گذشته نوري مالکي بغداد را به سمت تهران ترک کرد و انتظار مي رود تا زماني که حيدر العبادي، نخست وزير عراق مصمم باشد او را به همراه 30 نفر ديگر از مسئولان سياسي و امنيتي به دليل کوتاهي در سقوط موصل به دست داعش به دادگاه بکشانند، به عراق باز نگردد. قطعا کساني به او توصيه کرده اند که قبل از صدور دستور کميته تحقيق مجلس عراق براي محاکمه او کشور را ترک کند!

در وسع عبادي که خود يکي از اعضاي "حزب الدعوه" است و پيش از اين نماينده مالکي در پارلمان عراق بوده، نيست که نسبت به گزارش کميته تحقيق اهمال کند آن هم در حالي که تظاهرات گسترده اي در شهرهاي مختلف عراق برگزار مي شود و خواستار محاکمه افراد فاسد و افراد مسئول در فروپاشي نهادهاي خدمات رساني دولت هستند. تظاهراتي که با حمايت آيت الله سيد علي سيستاني، مرجع عالي قدر شيعيان عراق نيز همراه است.

سوالي که در اين جا مطرح مي شود اين است که عبادي تا کجا مي تواند به حرکت اصلاحات خود ادامه دهد؟ آخرين تصميم او لغو 11 سمت وزارت و ادغام آنها در ديگر وزارت خانه ها و محاکمه مالکي و ياران او بوده است. اما اين برخوردها تا کجا مي تواند ادامه يابد؟

سقوط موصل در 10 ژوئن سال گذشته چيزي جز بخش ظاهري کوهي از فسادي که مالکي ايجاد کرد، نيست. کسي که دو بار نخست وزير شد و در طول دوران زمامدادري اش سياست هاي او مشکلات بسياري براي عراق به وجود آورد. او 120 ميليارد دلار براي بازسازي ارتش هزينه کرد در حالي که بعدا مشخص شد تعداد سربازهاي وهمي آن بيش از سربازهاي حقيقي است. او حدود 40 ميليارد دلار صرف برق کرد در حالي که عراق همچنان غرق تاريکي هاي بي برقي آن هم در بحبوحه گرماي شديد بياياني است!

نيازي نيست درباره فساد جاري در عراق بيش از اين سخن بگوييم. دادگاه قضايي عراق خود به حساب عاملان فساد در کشور خواهد رسيد و همه مسببان اين وضعيت را به پاي ميز محاکمه خواهد کشاند.

لازم به يادآوري نيست که فاجعه سقوط موصل و کشف افتضاح فروپاشي ارتش عراق در برابر داعش عامل اصلي در ناکام ماندن مالکي در حفظ قدرت براي بار سوم بود. مالکي در حالي اکنون به ايران سفر کرده که در جايي مخابره نشده است که او با مقام عالي رتبه اي از ايران ديداري دو جانبه برگزار کرده است. در حالي که شايد اين بار براي سفرش به ايران بازگشتي نباشد!

حالا چه مالکي به عراق برگردد چه بر نگردد، آن چه بر او مي گذرد مي تواند درسي براي عبادي و ديگر رهبران عراق باشد که در صورتي که نتوانند به وظيفه خود به درستي عمل کنند و در مسئوليت هاي خود کوتاهي کنند، وضعيتي مشابه مالکي مي تواند براي آنها نيز پيش بيايد!

در عين حال عبادي بايد اين نکته را نيز در نظر بگيرد که سقوط موصل در زمان زمامداري مالکي اتفاق افتاد اما سقوط رمادي در زمان زمامداري او روي داد. 11 ماه بعد از سقوط موصل رمادي سقوط کرد. اگر بنا به اتهام زني و مچ گيري باشد پاي او را نيز مي توان به دادگاه کشاند و هم محاکمه کرد!

منبع : ديپلماسي ايراني
نظرات بینندگان