arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۲۲۰۳۰۸
تاریخ انتشار: ۱۲ : ۱۷ - ۲۱ مرداد ۱۳۹۴

موافقت شورای نگهبان با صندوق‌های رأی شفاف

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
سخنگوی هیأت مرکزی نظارت بر انتخابات با بیان اینکه هیأت‌های نظارتی استان‌ها تعیین شدند، به تشریح جزئیات صندوق‌های شفاف رأی‌گیری پرداخت و گفت: شورای نگهبان تاکنون درباره برگزاری الکترونیکی انتخابات تصمیمی نگرفته است.

سیامک ره‌پیک عضو حقوقدان شورای نگهبان و سخنگوی هیأت مرکزی نظارت بر انتخابات در گفت‌وگو با فارس، درباره آخرین اقدامات این هیأت اظهار داشت: تاکنون هیأت مرکزی نظارت بر انتخابات 4 جلسه برگزار کرده است، عمده مطالبی که در این 4 جلسه مطرح شده مربوط به تعیین هیأت‌های نظارتی استان‌ها بوده است که خوشبختانه در این جلسات این هیأت‌ها تعیین و مشخص شدند.

وی افزود: طبق قانون هیأت‌های نظارتی هر استان باید هیأت‌های نظارتی شهرستان‌هایشان را به هیأت مرکزی نظارت بر انتخابات معرفی کنند و در این هیأت راجع به آنها تصمیم‌گیری شود.

سیامک ره‌پیک با بیان اینکه هیأت‌های نظارتی استانی 5 نفر و هیأت‌های نظارتی شهرستانی 3 نفر هستند، تصریح کرد: فکر می‌کنم هفته آینده یا نهایتاً 2 هفته آینده کار بررسی هیأت‌های شهرستانی آغاز می‌شود که البته این بررسی‌ها طولانی‌تر خواهند بود چون تعداد زیادی شهرستان در کشور داریم.

وی ادامه داد: طبق قانون هیأت مرکزی نظارت بر انتخابات نسبت به تمام مسائلی که در حوزه اجرای انتخابات اتفاق می‌افتد، باید اعلام نظر و نظارت کند.

ره‌پیک همچنین در پاسخ به سؤالی درباره احتمال استفاده از صندوق‌های شفاف رأی‌گیری در دور آینده انتخابات نیز توضیح داد: این موضوع در هیأت مرکزی نظارت بر انتخابات مطرح و بررسی شد، اما چون تصمیم‌گیری نهایی به شورای نگهبان مربوط بود، لذا جلسه مشترکی با حضور وزیر کشور برای بررسی این موضوع تشکیل شد.

*ویژگی‌های صندوق‌های شفاف رأی‌گیری

وی گفت: جمع‌بندی جلسه مذکور این بود که وزارت کشور از صندوق‌های شفافی استفاده کند که داخل صندوق‌ها قابل رؤیت باشد به این معنا که معلوم شود چیزی در صندوق هست یا نه، اما آرایی که در صندوق‌ها ریخته می‌شود، قابل قرائت نباشد، یعنی رنگ صندوق و دیواره آن به گونه‌ای باشد که اشیاء یا آرای داخل صندوق معلوم باشد ولی در عین حال هم رأی داخل صندوق قابل خواندن نباشد، این تصمیمی بود که با حضور وزیر کشور در جلسه مشترک با شورای نگهبان اخذ شد.

*شورای نگهبان همواره فقط «قانون» را معیار عمل خویش قرار داده است

ره‌پیک همچنین در پاسخ به سؤالی درباره اقدام عده‌ای در تخریب شورای نگهبان، تصریح کرد: هیأت مرکزی نظارت بر انتخابات، هیأت‌های نظارتی استان‌ها و خود اعضای شورای نگهبان طبیعتاً به قانون عمل می‌کنند،‌ در ادوار گذشته هم اینگونه بود که عده‌ای به دنبال تخریب شورای نگهبان بودند، اما همواره شورای نگهبان فقط «قانون» را معیار عمل خویش قرار داده است.

«شورای نگهبان و هیأت مرکزی نظارت بر انتخابات تحت تأثیر فضای سیاسی به این معنا که فشاری آورده شود قرار نمی‌گیرند و فقط به وظیفه‌شان عمل می‌کند.»

وی در بخش پایانی گفت‌وگوی خود با فارس با اشاره به احتمال برگزاری الکترونیکی بخشی از انتخابات مجلس دهم و مجلس خبرگان رهبری، توضیح داد: برگزاری الکترونیکی انتخابات به عنوان یک شیوه نوین و استفاده از فناوری‌های نوین برای انتخابات در برخی از قوانین آمده تا دولت پیگیر اجرای آن باشد.

*درباره اصل برگزاری انتخابات الکترونیکی بحثی نیست

سخنگوی هیأت مرکزی نظارت بر انتخابات اضافه کرد: در مورد اصل برگزاری انتخابات الکترونیکی بحثی نیست، در هر دوره‌ای که قرار باشد بخشی از انتخابات الکترونیکی برگزار شود، وزارت کشور به عنوان مجری باید طرح خودش را تقدیم شورای نگهبان کند که در چه حدودی و با چه امکاناتی و در چه سطحی قرار است انتخابات «الکترونیکی» برگزار شود.

*برگزاری الکترونیکی انتخابات باید از نظر فنی و رعایت مسائل امنیتی و حفظ حقوق مردم به تأیید شورای نگهبان برسد

وی همچنین یادآور شد: این موضوع باید از نظر فنی و رعایت مسائل امنیتی و حفظ حقوق مردم به تأیید شورای نگهبان برسد، هم بحث‌های کارشناسی و هم بحث‌های حقوقی در این زمینه لازم است، بعد از تأیید کمیّت و کیفیت و سطح برگزاری انتخابات الکترونیکی، مجریان می‌توانند اقدام کنند، هم‌اکنون وزارت کشور در حال آماده کردن دستگاه‌های برگزاری الکترونیکی بخشی از انتخابات است.

*شورای نگهبان باید نظر نهایی درباره برگزاری الکترونیکی انتخابات بدهد

سیامک ره‌پیک در پایان خاطرنشان کرد: در جلسه مشترک با وزیر کشور مقرر شد این وزارتخانه مقدمات را با زمانبندی مشخص انجام دهد و پیشنهادات مشخص خود را تقدیم شورای نگهبان کند، شورای نگهبان نیز پس از بررسی موضوع، نسبت به برگزاری انتخابات الکترونیکی تصمیم‌گیری نهایی را اعلام خواهد کرد، اما تاکنون تصمیم‌گیری در مورد برگزاری بخشی از انتخابات به صورت الکترونیکی صورت نگرفته است و شورای نگهبان باید نظر نهایی را در این زمینه ارائه دهد.
نظرات بینندگان