arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۲۱۹۳۴۳
تاریخ انتشار: ۵۷ : ۱۲ - ۱۶ مرداد ۱۳۹۴

گزارشي از کشف نفت در استان گلستان

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

 در حالي استان گلستان به‌عنوان يک استان کشاورزي محور در کشور شناخته‌شده که اين روزها اکتشافات نفت و گاز مي‌تواند نه‌ تنها محور توسعه استان را تغيير دهد بلکه حرکت در اين مسير زمينه‌ساز آينده روشن است.

وقتي نام استان گلستان شنيده مي شود،جنگل و کوه و دريا با روستاهايي که کشاورزي شغل اصلي مردمان آن است به ذهن مي رسد. مدتي است که رفت و آمدها به گلستان زياد شده ولي نه براي جنگل و دريا و کشاورزي. رفت و آمدها اين بار خبر از کشف طلاي سياه در سرزمين طلاي سفيد مي دهد و آنطور که مسئولان وعده داده اند قرار است عسلويه اي ديگر در شمال کشور احداث شود.

مدير شرکت ملي نفت ايران در روزهاي گذشته در سفر به استان گلستان در حالي از آغاز اکتشافات نفت و گاز در مناطق شمال استان از جمله روستاي «صوفي کم» و «قزل تپه» خبر داد که گلستان همواره با شاخصه‌هاي کشاورزي در مباحث توسعه مورد ارزيابي قرارگرفته است.

بررسي ها نشان داد که تلاش براي کشف نفت به روزهاي گذشته باز نمي گردد و سابقه اي بيش از نيم قرن دارد. اما اولين پيگيري‌هاي رسمي پس از انقلاب در رابطه با اين پروژه از سال ۱۳۹۱بوده است که وزير وقت دستور مطالعات اين پروژه را به مدير شرکت نفت خزر و مدير اکتشافات اين حوزه صادر کرد.

با مطالعات و کار کارشناسي اطلاعات‌پايه خوبي در اين زمينه به دست آمد که اين اطلاعات خميرمايه ۵۵ سال تلاش و بررسي مطالعات نفت و گاز در استان گلستان بود.

۱۲۵۰ کيلومتر عمليات لرزه‌نگاري در گلستان، بازنگري و به‌روزرساني مطالعات، پردازش داده‌ها و تفسير اطلاعات لرزه‌نگاري و تشخيص ساختارهاي مشترک با جمهوريي ترکمنستان براي برنامه‌ريزي لازم براي انجام حفاري اکتشافي در منطقه صوفيکم و قزل تپه گلستان انجام‌شده است.

آنچه مشخص است اگر نتايج حفاري گوياي وجود ذخاير هيدروکربني مناسب باشد، به‌عنوان رويدادي مهم در توسعه و آباداني خطه شمال شناخته خواهد شد.

۳۷ طاقديس نفت و گاز در گلستان شناسايي‌شده است

علي اصولي، مدير اکتشاف شرکت نفت خزر در سفر خود به گلستان درباره اين طرح گفت: مخزن به لحاظ ذخيره‌سازي گاز موردبررسي قرار خواهد گرفت و در هر دو صورت موفق به شناسنامه‌دار کردن ساختارهاي موجود در اين منطقه شده‌ايم.

مطالعات زمين‌شناسي ژئوفيزيکي، کشف سنگ‌هاي مخزن و پوشش و مطالعات ژئوشيمي سال گذشته با همکاري يک شرکت اتريشي در استان انجام و ۳۷ طاقديس نفت و گاز نيز شناسايي‌شده است.

اصولي با بيان اينکه تاکنون ۱۲ حلقه چاه در گلستان حفاري‌شده است، ادامه داد: هشت چاه با هدف شناسايي طاقديس‌هاي گازي بوده و از ميان سه حلقه چاه‌ها گاز مشاهده‌ شده است.

اين چاه‌ها در شمال غرب آق‌قلا، منطقه مجاور آق‌قلا و قزل تپه تا اينچه قرار دارد و اين حفاري‌ها با تأکيد روي لايه‌هاي قهوه‌اي‌رنگ حفاري‌شده در ترکمنستان، گرگان يک، اينچه و مرز مشترک ايران ترکمنستان انجام مي‌شود.

کشف نفت در استان گلستان

اصولي توضيح مي‌دهد: در قزل تپه چاه‌هايي حفاري‌شده و مشاهده گاز به شش و يا هفت ميليون مترمکعب فوت در روز رسيده. سنگ‌هاي مخزن نيز در منطقه شناسايي‌شده است.

نتيجه بررسي‌هاي مسئولان درمنطقه از فعاليت خوب و متوسط اين چاه‌ها حکايت دارد و دريکي از اين مطالعات ۷و نيم ميليون فوت نفت و گاز در يکي از اين چاه‌ها گزارش شد که وزير نفت دولت يازدهم با جديت پيگير اين موضوع است.

اولين دکل اکتشافات نفت و گاز اواخر مهرماه برپا مي‌شود

نماينده مردم گرگان و آق‌قلا در مجلس شوراي اسلامي نيز در گفتگو با خبرنگار مهر، در رابطه با اين پروژه مي‌گويد: در تفاهم‌نامه‌اي با مديريت نفت ايران ۵ بند گنجانده شده است که تسريع در برنامه حفاري صوفي کم و اکتشافات قزل تپه ازجمله مهم‌ترين مفاد اين تفاهم نامه است.

عيسي امامي بابيان اينکه اولين دکل اکتشافات نفت و گاز اواخر مهرماه برپا مي‌شود، ادامه مي‌دهد: چون ميدان مخزن مشترک ميدان وسيعي است نتايج مطالعات هر چه باشد حفاري اتفاق مي‌افتد و نتايج حفاري‌هاي بعدي را به ما مي‌دهد.

وي نتايج اين مطالعات در سطح گلستان را تغيير سطح استان مي‌داند و مي‌گويد: ۲درصد درآمدهاي نفتي در هر استان به همان استان اختصاص پيدا مي‌کند و ما مي‌توانيم به‌عنوان منشا درآمد پايدار روي اين منبع حساب کنيم.

۲درصد درآمدهاي نفتي در هر استان به همان استان اختصاص پيدا مي‌کند و ما مي‌توانيم به‌عنوان منشا درآمد پايدار روي اين منبع حساب کنيم

امامي افزايش ظرفيت اشتغال، سرمايه‌گذاري‌هاي عظيم در منطقه به‌ويژه منطقه آزاد و شهرک پتروپالايش، ارتباطات بيشتر با کشورهاي آسياي ميانه و تحول گلستان را از کمترين نتايج اين طرح بزرگ عنوان مي‌کند.

نماينده مردم گرگان و آق‌قلا در مجلس خاطرنشان مي‌کند: ترکمنستان فعاليت‌هاي نفت و گاز وسيعي به راه انداخته و از ما زودتر اقدام کرده و دکل‌هايش برپا است.

وي ادامه مي‌دهد: موتور محرک اين موضوع در گلستان به حرکت درآمده است و خوشبختانه در برنامه ششم توسعه اين موضوع ديده‌شده است.

امامي بابيان اينکه دولت نمي‌خواهد با هزينه‌هاي سرسام‌آور گاز جنوب را به شمال منتقل کند، مي‌گويد: نفت و گاز شمال فرصت مغتنمي براي توسعه شمال کشور و صادرات گاز از اين منطقه به کشورهاي هدف است.

اکتشافات نفت و گاز از مطالبات جدي مردم است

به گفته کارشناسان، از مزاياي ديگر اين طرح مي توان به سرمايه گذاري بخش خصوصي تا سقف ۸۱درصد، استفاده از دانش فني شرکت هاي معتبر اروپايي، بهره گيري از محصولات حاصله از اجراي طرح در صنايع پايين دستي اشاره کرد.

همچنين سرمايه گذاري اين طرح توسط سرمايه گذاران بخش خصوصي و سازمان گسترش و نوسازي صنايع ايران انجام خواهد شد و آن ها در اولين فرصت براي جانمايي مطلوب به استان گلستان سفر مي کنند.

سرپرست معاونت هماهنگي امور اقتصادي و توسعه منطقه‎اي گلستان با بيان اين که نفت و گاز در گلستان سابقه ديرينه دارد، به خبرنگار مهر مي گويد: از زمان شکل گيري استان موضوع نفت و گاز توسط نمايندگان استان مطرح شد و همچنان به عنوان مطالبات جدي مردم است.

علي مرگدري با بيان اين که طبق مطالعات اين حفاري ها يک سال طول خواهد کشيد، ادامه مي دهد: وجود گاز در اين منطقه قطعي شده است و مساله دوم نيز مشترک بودن اين گاز با ترکمنستان است. موضوع سوم نيز سه چاه صوفيکم است که تحليل محصول آن در سه ماه اول ۹۵ اتفاق مي افتد.

وجود گاز در اين منطقه قطعي شده است و مساله دوم نيز مشترک بودن اين گاز با ترکمنستان است

مرگدري پروژه هاي در دست اقدام اين حوزه را در حال حاضر اين گونه عنوان مي کند: ابتدا (GTP) که ماده اوليه تمام صنايع پتروشيمي کشور است تهيه مي شود و ما مي توانيم در استان خودمان پروپايلن اوليه استحصال شده از سيستم (GTP) را تبديل به فرآورده هاي پتروشيمي با ارزش افزوده بالاتر براي مصارف داخلي يا مقاصد صادراتي کنيم.

وي مي افزايد: موضوع دوم ما (GTL) که همان بنزين و گازوئيل است که بستگي به نوع گاز ما و نوع سرمايه گذاري ما در استان دارد و موضوع سوم هم پروژه هاي گاز مايع است که ما در کشور نياز داريم و فکر مي کنيم مي شود در اين زمينه کاري انجام داد.

مرگدري ادامه مي دهد: براي استقرار اين موارد شهرک پتروپالايش را در نظر گرفته ايم. چون زمينه جلب و جذب سرمايه گذاري ما فراهم تر است. اگر صادراتي هم باشد در بروکراسي اداري ما قرار نمي گيرد و از طريق کريدور ريلي و بندر خواجه نفس اين صادرات انجام مي شود. در اين موارد اميدوارم در سال ۹۵ به يک خروجي هايي برسيم.

به نظر مي رسد روش ها در اقتصاد گلستان در حال تغيير است، استاني که به دلايل مختلف در حاشيه توسعه بود در حال ورود به متن توسعه است و به معناي واقعي کلمه و با تصويري روشن در حال پيمودن پله هاي ترقي است. دور زماني گلستان سرزمين طلاي سفيد بود و کشورهاي منطقه براي خريدن پنبه هايش سر و دست مي شکستند. اما حالا بوي نفت از گلستان بلند شده و شايد بتوان از نفت، گاز و اکتشافات و مشتقات آن به عنوان محور توسعه استان ياد کرد و حرکت در اين مسير را زمينه ساز آينده روشن گلستان دانست.
نظرات بینندگان