پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : وزیر خارجه روسیه در مصاحبهای با سه شبکه رادیویی روسی درباره مسائل مختلفی از جمله رابطه مسکو با پکن و واشنگتن و همچنین مواضع این کشور در قبال اوکراین و تحولات خاورمیانه ابراز نظر کرد.
به گزارش ایسنا به نقل از خبرگزاری راشاتودی، سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه در مصاحبه خود با سه شبکه خبری روسی درباره رابطه این کشور با چین گفت: روسیه شاهد هیچ تهدیدی از سوی چین نیست و پکن یک شریک استراتژیک برای آینده مسکو محسوب میشود. این در حالی است که روسیه و چین اهداف مشترکی دارند و میتوانند از همکاری با یکدیگر سود ببرند.
لاوروف گفت: من تهدیدی از سوی چین شاهد نیستم در حقیقت از نظر من سیستم دفاع موشکی که در آمریکا ایجاد و در اروپا و شمال شرق آسیا مستقر می شود و به طور عجیبی دورتا دور مرز روسیه را می گیرد تهدید است.
لاوروف در ادامه اظهاراتش این ادعا را که مسکو در رابطه با پکن به علت پیشرفتهای اقتصادی چین پایین دست تلقی خواهد شد، رد کرد.
وزیر خارجه روسیه در ادامه اظهاراتش در پاسخ به سوالی مبنی بر موضع روسیه در انتخابات آتی آمریکا عنوان کرد: مسکو هیچ موضع گیریای در جریان انتخابات ریاست جمهوری آتی آمریکا نخواهد داشت. تجارب قبلی ثابت کرده است که هم دموکراتها و هم جمهوری خواهان تا زمانی که براساس واقعیتها عمل کرده و سعی نکنند تا خواستههای خود را به طرف مقابل دیکته کنند میتوانند با روسیه تعامل کنند.
وی در ادامه با توجه به فعالیتهای ناتو در اروپا افزود: ناتو تقریبا تمام مکانیسمهای همکاری با روسیه را که کاملا کارآمد بود قطع کرده و در عوض در حال افزایش نیروهای خود در اروپاست و وعده اوباما برای کاهش سیستم ضد موشکهای بالستیک در اروپا را فراموش کرده است.
لاوروف سپس در پاسخ به سوالی درباره شرایط یمن و کمپین هوایی ضد یمن اظهار کرد: آمریکا از کمپین هوایی علیه یمن حمایت میکند در حالی که این اقدام به نفع القاعده در شبه جزیره عرب است که در نتیجه این حملات مناطق را از حوثیها میگیرد.
وی در توضیح سیاست آمریکا در یمن عنوان کرد: این نمونه دیگری از چگونگی تفاوت سیاست واشنگتن نسبت به عاملان و متضرران یک رخداد است.
وزیر خارجه روسیه در ادامه درباره حضور تروریستهای داعش در خاورمیانه و مقابله با آن گفت: مبارزه علیه تروریسم از منافع روسیه است اما روسیه خودش را از جنگ در کنار آمریکا علیه گروه داعش در خاورمیانه کنار کشید چرا که معتقد است آمریکا با این کار تنها خود را خسته میکند و این راه حل خوبی نیست. از نظر من داعش امروز اصلیترین دشمن است. آن هم به یک دلیل ساده؛ صدها روس، صدها اروپایی و صدها آمریکایی و شهروندانی از کشورهای همسود در قالب داعش میجنگند.
وی خاطرنشان کرد: آمریکاییها از پذیرش این مساله که ظهور گروه تروریستی داعش در عراق و سوریه نتیجه شکست در سیاست خارجهاش نسبت به منطقه است سر باز میزنند. به جای آن آمریکاییها فکر میکنند که داعش نسخه دیگری از القاعده است.
وزیر خارجه روسیه درباره اوباما نیز گفت: مسکو امید زیادی به ریاستجمهوری اوباما داشت اما جنگهای غیرمنطقی زیادی در زمان وی صورت گرفت. من نمیخواهم موضوع را شخصی کنم اما امید زیادی بود، او برنده صلح نوبل شد اما درست بعد از آن جنگهای زیادی رخ داد، جنگهایی که کاملا غیرمنطقی بودند و هیچ ارتباطی با منافع و ثبات منطقه نداشتند.
وزیر خارجه روسیه در سوال دیگری درباره انتخابات ریاست جمهوری آتی آمریکا و پیروزی هیلاری کلینتون در آن اظهار کرد: اگر هیلاری کلینتون در انتخابات پیروز شود مسکو با وجود اینکه وی ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه را با آدولف هیلتر، رهبر نازیها مقایسه کرده بود با او روابطی واقع گرایانه در پیش خواهد گرفت.
لاوروف درباره شرایط اوکراین نیز گفت: مسکو تمایل دارد اوکراین کشوری متحد باشد که به تفاوتهای فرهنگی مردمش احترام میگذارد و مواضع نظامی بیطرفانهای اتخاذ میکند.
وی سپس در پاسخ به سوالی درباره زندگی شخصیاش و شایعات درباره اقامت دخترش در لندن گفت: دختر من در مسکو زندگی میکند، با یک مرد روس ازدواج کرده و اخیرا نیز خانهای در روسیه خریده است. آنها قصد دارند در روسیه بمانند.
لاوروف در ادامه به تمسخر درباره "مشکلات گسترده" پناهندگان منطقه دنباس در روسیه و چگونگی رسیدگی دولت روسیه به آنها اظهار کرد: نام این پناهندگان را به من بدهید تا من به آنها کمک کنم اما این هم حتی مشکل را حل نمیکند.
وزیر خارجه روسیه سپس درباره واکنش آمریکا و اتحادیه اروپا به بحران اوکراین عنوان کرد: به اعتقاد من آمریکاییها احمق نیستند و از هر کاری که پی میگیرند هدفی دارند. این برای آمریکاییها مهم است که دیگران به آنها وابسته باشند.
وی ادامه داد: از نظر استراتژیک آمریکا نمیخواهد منطقه مهمی در جهان خارج از تاثیر آمریکا ادامه حیات دهد. بحران اوکراین نیز همکاری روسیه با آلمان و در کل اروپا و همچنین تحکیم ناتو به عنوان یک اتحادیه نظامی را هدف قرار داد.
وزیر خارجه روسیه درباره واکنش مناسب اتحادیه اروپا به بحران اوکراین نیز گفت: اتحادیه اروپا باید بر منافع خود پافشاری میکرد نه اینکه به گروههای فرعیای که از آن طرف اقیانوس دستور میگیرند، گوش دهد.
وی در ادامه در پاسخ به سوالی درباره عامل سقوط هواپیمایی ام اچ 17 مالزی عنوان کرد: روسیه نگران نحوه تحقیقات درباره سقوط هواپیمایی مالزیایی است. این تحقیقات متوقف نشده است. مسکو از هر اطلاعاتی که بتواند زوایای پنهان این تراژدی را روشن کند سپاسگزار خواهد بود.
لاوروف سپس در توضیح علت سردی روابط روسیه و غرب اظهار کرد: یک روز پیش از کودتا در اوکراین، پوتین و اوباما تماسی تلفنی داشتند که طی آن پوتین از اوباما خواست تا از مخالفان بخواهد اوضاع روند صلح را پیچیده نکنند و اوباما قول داد که این کار را خواهد کرد. اما خوب همه ما میدانیم که بعد از آن چه اتفاقی افتاد.
وزیر خارجه روسیه سپس در پاسخ به سوال دیگری درباره احتمال دعوت از آمریکا برای شرکت در طرح نورماندی برای صلح در اوکراین گفت: طرح نورماندی از سوی فرانسوا اولاند، رئیس جمهوری فرانسه مطرح شده بنابراین این تصمیم که آمریکا نیز به آن اضافه شود برعهده فرانسه خواهد بود.
وی در ادامه اظهاراتش درباره احتمال کاندیداتوریاش برای سمت ریاست جمهوری عنوان کرد: نه، من شغل فعلیام را دوست دارم و تمام تلاشم را میکنم تا در این سمت بمانم.
این سخنان لاوروف با واکنش خبرنگاران رو به رو شد. خبرنگاران معتقدند "نه" گفتن لاوروف در حال حاضر به این معنی خواهد بود که برای این سمت کاندید خواهد شد.
با این حال وزیر خارجه روسیه با خنده بر پاسخ پیشین خود تاکید و اظهار کرد: من از سمت فعلیام بسیار راضیام و علاقه دارم تا با پوتین کار کنم.
وی سپس در پاسخ به سوالاتی درباره ادوارد اسنودن، مقاطعه کار آمریکایی که دست به افشاگری علیه دولت این کشور زد، گفت: پناهندگی دادن روسیه به اسنودن در نتیجه وقایع تصادفی بود و روسیه هیچ جایگزینی برای پناهندگی دادن به وی نداشت. حتی دولت اوباما نیز ابهام این شرایط را متوجه میشود که روسیه نمیتواند خواسته آنها را در استراداد اسنودن برآورده کند.
لاوروف در ادامه ضمن مخالفت به انتقادهای مطرح شده مبنی بر تبدیل شدن روسیه به کشوری شاکی و ضرورت به کارگیری رویکردی پویاتر عنوان کرد: فقط به سوریه نگاه کنید. ما تلاش زیادی کردیم تا تضمین کنیم سناریوی لیبی در سوریه تکرار نخواهد شد. روسیه و چین مانع تصویب قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل که به نیروهای خارجی اجازه تجاوز به سوریه را میداد، شدند. در آن صورت شرایط در سوریه حتی بدتر از اکنون میشد.
وزیر خارجه روسیه سپس نسبت به اظهارات آمریکاییها مبنی بر آموزش نیروهای ارتش اوکراین و ناکافی بودن این ارتش در برابر تجاوز خارجی واکنش نشان داد و گفت: تلاشهای آمریکا در آموزش نیروهای افغانستانی و عراقی نیز نتایج موفقیت آمیزی در پی نداشت.
وی درباره شرایط اوکراین ادامه داد: آمریکا نمیتواند بیش از این اوکراین را در شرایط حساسی که اکنون در آن است نگه دارد.
لاوروف در ادامه سخنانش در پاسخ به سوالاتی درباره فعالیت پایگاههای نظامی روسیه در سراسر جهان خاطرنشان کرد: ما تمایل داریم تا نیروهای مسلحمان توانایی انجام وظیفه در سراسر جهان را داشته باشند اما ما پایگاههایی شبیه پایگاههای آمریکا را که شبیه دژ و قلعه است نمیخواهیم. همچنین روسیه ضرورتی نمیبیند تا سلاحهای اتمی خود را در هیچ نقطهای از جهان مستقر کند.
او سپس به تحلیل اوضاع ایران پرداخت و توضیح داد: روسیه نمیخواهد ایران به عنوان هدفی برای استفاده غیرقانونی از زور همانند یمن قرارگیرد و به همین دلیل است که مسکو قرارداد تامین موشکهای سطح به هوای اس 300 به تهران را از سر گرفته است. در حالیکه گمانهزنیهایی درباره این مساله وجود دارد که اسرائیل با تامین پهپاد به اوکراین به تلافی دست بزند، هیچ تاییدیه رسمی برای چنین تمایلی وجود ندارد.
وی افزود: آمریکا معاهده منع گسترش تسلیحات اتمی را با داشتن تسلیحات اتمی خود در پنج کشور خارجی نقض کرده است.
وزیر امور خارجه روسیه در پاسخ به این سوال که آیا ائتلاف نظامی میان روسیه و ایران وجود دارد، گفت: نه، نیازی به این ائتلاف نظامی نیست. اما ما شریک هستیم که شامل همکاری در مقابله با تروریسم است. نه ایران و نه روسیه تمایلی به توسعه یک ائتلاف کامل نظامی ندارند. پیش از این نیز ما همکاری نزدیک در مقابله با تروریسم و سایر زمینهها داشتهایم.
وی تاکید کرد که لغو تحریمهای ایران در راستای منافع ملی روسیه است و بر اقتصاد روسیه تاثیرات مثبتی دارد.
لاوروف گفت: دیپلماسی روسیه مشارکت قابل توجهی در دستیابی به چارچوب توافق لوزان داشت. ما معتقدیم که پیشرفتهای زیادی در این راستا وجود خواهد داشت لغو سریع تحریمها علیه ایران محدودتیهای اعمال شده از سوی سازمان ملل و محدودیتهای یکجانبه کاملا در راستای منافع ملی ماست.
به عقیده لاوروف لغو تحریمهای ایران بر روابط تجاری و اقتصادی دوجانبه با روسیه تاثیر خواهد داشت.
وی همچنین در پاسخ به سوالاتی درباره "نسل کشی" ارامنه و موضع آمریکا در قبال این واقعه عنوان کرد: من درباره اینکه آمریکا چه تصمیمی خواهد گرفت نظری ندارم. ما سالها پیش تصمیم خود را گرفتیم. غرامت دادن به قربانیان کشتارهای وسیع نباید به عنوان تصمیمی برای تخریب روابط با هیچ کسی تفسیر شود در حادثه قره باغ ما بیش از هر کس دیگری برای یافتن راهحل تلاش کردیم.
وزیر خارجه روسیه در ادامه به سرنوشت نادژدا ساوچنکو، خلبان اوکراینی پرداخت و اظهار کرد: او متهم به جرایم سنگینی است که در روسیه حکم اعدام مجازات آن خواهد بود. او یک گروگان نیست، او یک مظنون و مجرم است اما میتواند به عنوان یکی از بندهای توافق مینسک بخشیده شود. اگر دادگاه تصمیم بگیرد که او بیگناه است به او اجازه خواهد شد تا برود و اگر مجرم شناخته شد هم ممکن است عفو شود.
لاوروف همچنین درباره متحدان فعلی روسیه ادامه داد: ما متحدان رسمیای داریم چرا که توافق جامع امنیتی داریم. در کنار آن ما شرکای استراتژیک داریم که برای مثال میتوان به اعضای سازمان همکاری شانگهای یا کشورهای عضو بریکس اشاره کرد. ما با این رویکرد آمریکا هم نظر نیستیم که یا با ما باش یا علیه ما.
وی سپس درباره تحریمهای غرب علیه روسیه اظهار کرد: دلیلی که تحریمها من را نگران نمیکنند این است که اکثر چیزهایی که ما نیاز داریم از تولیدات خود ماست.
وزیر خارجه روسیه سپس به اظهارنظر درباره شورای امنیت سازمان ملل پرداخت و گفت: شورای امنیت برای این ایجاد شد تا به توافق بین قدرتها کمک کند. حق وتو نیز بخشی از تلاش برای حل بحرانهاست.
وی در پایان درباره نگرانی درباره الحاق کریمه به روسیه گفت: کریمه مسالهای نیست که کسی به خاطر آن نگران شود.