پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
با کاهش حجم صادرات نفت کشور به کمتر از يک ميليون بشکه در روز، ايران به جاي صادرات نفت خام به صادرکننده بزرگ گاز مايع و ميعانات گازي تبديل شده است.
همزمان با افزايش ظرفيت توليد گاز طبيعي و کاهش مصرف فرآورده هاي نفتي به ويژه نفت سفيد و گاز مايع، حجم صادرات گازمايع ايران در سال جاري افزايش يافته است.
بر اين اساس صرفا از پايانه نفتي بندر ماهشهر و آبادان به طور متوسط هر سه ماه يک بار حدود هفت هزار تن گاز مايع "ال. پي. جي" به بازارهاي آسيايي و اروپايي صادر مي شود.
صادرات گاز مايع ايران از مسير دريايي وتوسط کشتي هاي حمل گاز مايع و يا با استفاده از ناوگان نفتکش هاي جاده پيما به کشورهاي مختلف صادر مي شود.
به عبارت ديگر با کاهش حج صادرات نفت و حتي سقوط حجم فروش نفت ايران به کمتر از يک ميليون بشکه در روز، ايران به صادرکننده بزرگ گاز مايع و ميعانات گازي تبديل شده است.
سيد محسن قمصري اخيرا در گفتگو با مهر درباره آخرين وضعيت صادرات گاز مايع ايران، گفت: در شرايط فعلي تمام مازاد توليد گاز مايع ايران به کشورهاي مختلف صادر مي شود و مشکلي در صادرات اين محصول گازي به بازار جهاني وجود ندارد.
مدير امور بينالملل شرکت نفت ايران در خصوص حجم صادرات گازمايع ايران، تصريح کرد: هم اکنون به طور متوسط ماهانه حدود ۱۰۰ هزار تن گاز مايع به کشورهاي مختلف صادر مي شود.
اين مقام مسئول در پاسخ به سئوالي در خصوص مهمترين مشتريان گاز مايع ايران در بازار جهاني، بيان کرد: کره جنوبي در کنار کشورهاي شرق و جنوب شرق آسيا از مهمترين مشتريان فعلي گاز مايع کشور به شمار مي روند.
علي محمد بساق زاده هم اخيرا در گفتگو با مهر با بيان اينکه از حدود پنج ماه گذشته تاکنون با انجام يکسري اقدامات محدوديت ها و موانع پيش روي صادرات گاز مايع ايران به طور کامل رفع شده، گفته است: هم اکنون کشتي حمل گاز مايع به تعداد مناسب و با قيمت منطقي حمل دريايي اين محصولات در دسترس است.
مدير هماهنگي و نظارت بر توليد شرکت ملي صنايع پتروشيمي با يادآوري اينکه در طول سه ماه گذشته به دليل افزايش حجم صادرات گاز مايع حتي موجودي مخازن و انبارهاي ذخيره سازي به حداقل کاهش يافته، اظهار کرده است: در حال حاضر حتي يک محموله فروش نرفته يا مازاد در مخازن ذخيره سازي وجود ندارد.
اين در حالي است که ايران سال گذشته به منظور حفظ و تثبيت صادرات گاز مايع (ال. پي. جي) به مشتريان آسيايي در شرايط تحريم، ۱۲ کشتي نو يا دست دوم حمل گاز مايع توسط بخش خصوصي خريداري کرد که اين کشتيها وارد ناوگان دريايي نفت و گاز کشور شدند.
در طول دو سال گذشته تاکنون با بهرهبرداري از طرحهاي جديد پالايشگاهي نفت و گاز در پالايشگاههاي شازند، فجرجم و لاوان و اخيرا بهره برداري از پالايشگاه هاي جديد پارس جنوبي ظرفيت توليد گازمايع ايران از پنج به حدود ۶۵۰۰ تن افزايش يافت و عملا همزمان با خودکفايي و توقف واردات گازمايع، ايران به يکي از کشورهاي صادرکننده اين محصول گازي تبديل شد.