arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۱۲۹۲۱۱
تاریخ انتشار: ۵۶ : ۱۲ - ۲۵ شهريور ۱۳۹۲

دولت و شبکه های اجتماعی

* دکتر محمد سلطانی‌فر
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
دنيا به سمت فضاي دوطرفه و ديالوگي پيش مي‌رود و تكنولوژي هم به همين سو در حركت است. دنياي تك‌گويي دولت‌ها ديگر به سر آمده و با توجه به فضاي ايجاد شده، دولت‌ها نمي‌توانند حرف مردم را نشنوند. استفاده از تكنولوژي روز دنيا از سوي دولت‌ها و در ارتباط بودن با مردم از نقاط قوتي محسوب مي‌شود كه دولت مونولوگي و تك‌گو را به دولت ديالوگي تبديل مي‌كند و دولتمردان علاوه بر سخن گفتن، حرف مردم را هم مي‌شنوند.

در دولت يازدهم، وزراي دكتر روحاني اقدام به راه‌اندازي صفحات شخصي در دنياي مجازي از جمله سايت فيس‌بوك كرده‌اند كه اين اقدام واكنش‌هاي مختلفي در پي داشته است اما اين ارتباط مستقيم كه بين مردم و دولتمردان به وجود آمده، مي‌تواند جايگاه دولت را در ايران نسبت به گذشته تغيير دهد؛ اين ارتباط دوسويه مي‌تواند دولت را پاسخگوتر كند.

شبكه‌هاي اجتماعي در دنياي مجازي فضايي به وجود آورده كه مردم به شكل مستقيم مي‌توانند با دولت در ارتباط باشند و پاسخ خود را از وزرا بگيرند و نظر خود را بيان كنند. شكل‌گيري اين ارتباط دوسويه و ديالوگي، علاوه بر تاثيري كه در داخل كشور دارد،‌ روي ديپلماسي خارجي هم تاثيرگذار است. سفرا و سفارتخانه‌ها ديگر تنها بازيگران ديپلماسي خارجي نيستند و نقش اصلي، از آن مردم است.

ورود به فضاي مجازي به‌ذاته بي‌خطر نيست و بايد آگاهانه به آن وارد شد اما دور كردن مردم از تكنولوژي و فضاي مجازي با هشدار و تهديد نمي‌تواند نتيجه‌بخش باشد و بايد در مسير بالا بردن سواد رسانه‌اي مردم گام برداريم.

بهره‌برداري از رسانه‌هاي نوين و فضاي سايبري در حد يك انقلاب، زندگي مردم را دستخوش تحول مي‌كند. فيلتر كردن نمي‌تواند راه ورود به فضاي مجازي را ببندد؛ چون تعداد زياد شبكه‌هاي اجتماعي مانند فيس‌بوك و توئيتر موجب شده كه افراد در صورت دسترسي نداشتن به يكي از اين سايت‌ها، فضاي ديگري را براي تعامل‌هاي اجتماعي انتخاب كنند.

با اين حال تنها شبکه های اجتماعی نمي‌توانند در ايجاد فضای دو طرفه و ديالوگي ميان دولت و مردم موثر باشند. بايد نگرش خود را تغيير دهيم. از سوی دیگر در زمینه فضای سایبری هم نیازمند تغییر نگرش هستیم.
٭ استاد علوم ارتباطات
نظرات بینندگان