arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۱۲۰۶۰۱
تاریخ انتشار: ۳۴ : ۱۷ - ۲۱ تير ۱۳۹۲

چرا روز قطع رابطه‌ی ایران و آمریکا از تقویم حذف شد؟

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
دبیر شورای فرهنگ عمومی درباره‌ی روند حذف مناسبت‌ها از تقویم و علت حذف «‌روز قطع مناسبات سیاسی ایران و آمریکا» توضیح داد.

منصور واعظی‌، دبیر شورای فرهنگ عمومی‌، در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، در پاسخ به انتقادها و اعتراض‌هایی که درباره‌ی ثبت بعضی از مناسبت‌ها در تقویم مطرح می‌شود‌، گفت: در طول این سال‌ها تعداد زیادی مناسبت نام‌گذاری شده و درباره‌ی یکی دو مورد از آن‌ها هم اعتراض‌هایی صورت گرفته است.

او تأکید کرد: این‌طور نیست که به همه‌ی نام‌گذاری‌ها اعتراض شده باشد. اعتراض‌ها به موارد خیلی محدودی بوده است؛ مثلا در طول این شش - هفت سال، به سه مورد اعتراض شده است. بعضی از افراد اعتراض کرده‌اند و البته معلوم نیست که این اعتراض‌ها، اعتراض‌های درستی باشند.

واعظی درباره‌ی روند ثبت مناسبت‌ها در تقویم، عنوان کرد: معمولا رویه این است که درخواستی در این زمینه به دبیرخانه‌ی شورای فرهنگ عمومی می‌آید. این درخواست می‌تواند حتا از سوی افراد باشد، اما اگر قرار باشد مناسبتی در تقویم نام‌گذاری شود،‌ باید متولی مشخصی داشته باشد‌. به این دلیل که ما فقط یک مناسبت را در تقویم نمی‌آوریم‌. زمانی که یک روز را به عنوان روز ادبیات کودکان و نوجوانان نام‌گذاری می‌کنیم‌، باید در این روز از جانب یک دستگاه مسؤول اتفاقی بیفتد؛‌ مثلا کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان اعلام کند که اگر این نام‌گذاری صورت بگیرد،‌ من در این روز برنامه‌هایی خواهم داشت.

او ادامه داد: زمانی که درخواستی برای ثبت یک روز به ما رسید‌، ما آن را به سازمان و حوزه‌ی مربوطه ارسال می‌کنیم. آن سازمان ضمن تأیید این درخواست‌، باید اعلام کند که اگر این روز ثبت شد، چه کارهایی را انجام خواهد داد. بعد از آن هم باید گزارش بدهد که برای این روز چه کارهایی انجام داده است. پس از آن، این پیشنهاد به یک کمیته‌ی کارشناسی در دبیرخانه می‌رود و بررسی انجام می‌شود.

دبیر شورای فرهنگ عمومی همچنین افزود: براساس مصوبه‌ی شورای عالی انقلاب فرهنگی‌، ما یک کمیسیون نام‌گذاری داریم که در مرحله‌ی بعدی این موضوع برای بررسی به آن‌جا می‌رود. کمیسیون نام‌گذاری عمدتا مرکب از دستگاه‌های مختلف و فرهنگستان‌هاست. در آن‌جا مجددا بحث کارشناسی دیگری انجام می‌شود. نتایج کارشناسی‌های کمیسیون نام‌گذاری و دبیرخانه‌ی شورای فرهنگ عمومی به شورای فرهنگ عمومی ارائه می‌شود. شورای فرهنگ عمومی هم در نهایت می‌تواند مناسبتی را تصویب یا رد کند. اگر مناسبتی تصویب شد، برای تأیید نهایی به شورای عالی انقلاب فرهنگی داده می‌شود. در مرحله‌ای که موضوع در دبیرخانه در حال بررسی است‌، معمولا با افراد نخبه بحث و بررسی می‌شود و به نظرات کارشناسی آن‌ها توجه می‌شود.

او سپس درباره‌ی نحوه‌ی انتخاب این افراد نخبه برای مشاوره‌، گفت: برحسب موضوعات مختلف‌، با افراد نخبه‌ی آن حوزه مشورت می‌شود‌؛ مثلا درباره‌ی روز ادبیات کودک و نوجوان‌، با افراد فعال در همین عرصه صحبت می‌شود‌.

واعظی همچنین درباره‌ی روند حذف مناسبت‌های مختلف از تقویم‌، گفت: رویه‌ی حذف هم به همین ترتیب است‌؛ یعنی کمیسیون نام‌گذاری پیشنهاد می‌دهد، شورای فرهنگ عمومی تصویب می‌کند و با تأیید شورای عالی انقلاب فرهنگی‌، یک مناسبت از تقویم حذف می‌شود.

او در پاسخ به پرسش خبرنگار ایسنا درباره‌ی مناسبت‌هایی که در سال‌های اخیر از تقویم حذف شده‌اند،‌ گفت: برای پاسخ به این سؤال باید به تقویم ورود کنم. می‌دانم که ما چند روز را حذف کرده‌ایم؛ به عنوان مثال روزی به نام روز قطع رابطه‌ی ایران با آمریکا در تقویم بود که اوایل انقلاب در تقویم قرار گرفته بود. این حذف به این دلیل بود که ایران رابطه‌اش را با آمریکا قطع نکرد؛‌ آمریکا رابطه‌اش را با ایران قطع کرد.

واعظی اضافه کرد: روزی که آمریکا رابطه‌اش را با ایران قطع کرده بود‌، در تقویم آمده بود. من به نظرم می‌رسید که این کار درستی نیست که ما روزی را به مناسبت زمانی که آمریکایی‌ها رابطه‌شان را با ما قطع کرده‌اند، در تقویم داشته باشیم. حذف این روز را پیشنهاد دادیم و شورای عالی انقلاب فرهنگی آن را تصویب کرد.

به گزارش ایسنا، روز بیستم فروردین‌ماه 1359 سال‌روز صدور دستوری بود که جیمی کارتر، رییس‌جمهوری آمریکا، مبنی بر قطع روابط سیاسی و بازرگانی آمریکا با جمهوری اسلامی ایران اعلام کرده بود. این دستور کارتر، واکنشی بود به تصرف سفارت آمریکا در تهران و به گروگان گرفتن دیپلمات‌های آمریکایی در ایران. پاسخ امام خمینی (ره) نیز به انتشار خبر این دستور کار‌تر، این بود که: «خبر قطع رابطه بین ایران و آمریکا را دریافت کردم. اگر کارتر در عمر خود یک کار کرده باشد که بتوان گفت به خیر و صلاح مظلوم است، همین قطع رابطه است.»

به همین دلیل مناسبت «‌روز قطع مناسبات سیاسی ایران و آمریکا» در همان سال‌های نخست انقلاب در تقویم ثبت شده بود، تا این‌که منصور واعظی در روز تاریخ ۳۰ شهریورماه سال ۱۳۸۹ در نشستی خبری از حذف این روز از تقویم خبر داد و گفت:««‌روز قطع مناسبات سیاسی ایران و آمریکا» به دلیل این‌که آمریکا موضوع و مسأله‌ی ایران نیست و همچنین مناسبت‌های دیگری برای اعلام انزجار از رفتارهای خصمانه‌ی آمریکا وجود دارد، از ضمیمه‌ی تقویم رسمی کشور در سال 1390 حذف می‌شود.»

«روز ملی اسناد»، «روز گفت‌وگوی تمدن‌ها»، «روز همه‌پرسی تغییر نظام شاهنشاهی به نظام جمهوری اسلامی ایران»، «آغاز محاصره‌ی اقتصادی جمهوری اسلامی ایران توسط آمریکا» و «انتخابات اولین دوره‌ی ریاست جمهوری ایران» و همچنین مناسبت 24 اسفند، «برگزاری انتخابات اولین دوره‌ی مجلس شورای اسلامی» از دیگر مناسبت‌هایی هستند که واعظی در روز سه‌شنبه ۳۰ شهریورماه 1389 خبر حذف آن‌ها را از تقویم اعلام کرده بود.

نظرات بینندگان