پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : یک کارشناس مسائل اقتصادی معتقد است با توجه به اینکه تحریمهای آمریکا ثانیه به ثانیه و بدون توجه به نتایج انتخابات در ایران تشدید میشود، ما باید از هر سنت از منابع ارزی خود دفاع کنیم و این تنها از طریق تکنرخی شدن ارز ممکن میشود.
سعید لیلاز در گفتوگو با پارسینه در خصوص حذف ارز مرجع با بیان اینکه هر اقدامی در جهت تکنرخی کردن یک اقدام صحیح است، گفت: بنده قبلا هم از این اقدام دولت حمایت و از مجلس انتقاد کرده بودم. توصیه بنده این است که همه نیروهای سیاسی از این حرکت حمایت کنند زیرا تکنرخی شدن ارز در وهله اول منجر به صیانت از ارز موجود در کشور میشود.
وی با اشاره به نقش تحریمها در کاهش ارزش پول ملی افزود: تحریمهای آمریکا ثانیه به ثانیه و بدون توجه به نتایج انتخابات در ایران تشدید میشود و این نشان میدهد آمریکاییها طرفدار رادیکالیزم در ایران هستند و نمیخواهند اجازه دهند نیروهای معتدل در ایران حاکم شوند. در این شرایط ما باید از هر سنت از منابع ارزی خود دفاع کنیم و این تنها از طریق تکنرخی شدن ارز ممکن میشود.
این کارشناس مسائل اقتصادی با تاکید بر آثار مثبت تکنرخی شدن ارز گفت: تکنرخی شدن ارز مانع بروز فساد اقتصادی و اداری، رانتخواری و اتلاف منابع ارزی میشود و با اصلاح الگوی مصرف کشور، میتوان هارمونی و همخوانی بیشتری با سیاست خارجی کشور جمهوری اسلامی که شاکله آن در افتادن با نظم بینالمللی موجود است، ایجاد کرد.
وی با اشاره به لزوم سازگاری سیاست خارجی و سیاستهای اقتصادی اظهار کرد: نمیتوان در سیاست خارجی رویکرد سیتزهجویانه اتخاذ کرد ولی در اقتصاد ابهامگرایانه عمل کرد. این تناقض در هشت سال گذشته یکی از اصلیترین عوامل بروز مشکلات بوده است. اگر این تناقض نبود و از ابتدا با یک نگاه یکسان حرکت کرده بودیم، هرگز در وضعیت وخیم فعلی نبودیم. در حال حاضر نیز چارهای جز حل این تناقض وجود ندارد و تکنرخی شدن ارز یک گام بسیار مهم در این جهت است.
لیلاز با بیان اینکه تکنرخی شدن ارز به هیچوجه منجر به تورم و افزایش سطح عمومی قیمتها نخواهد شد، تاکید کرد: هر کس این ادعا را بکند به نظر من علم اقتصاد را بهدرستی نمیشناسد. برای اینکه اگر دولت برای واردات دارو به جای دلار 1226 تومانی، دلار 2500 تومانی اختصاص بدهد و همان ریالی را که میگیرد به عنوان یارانه ریالی به خریداران دارو بدهد، تورم ایجاد نمیکند زیرا عامل اصلی تورم در ایران چاپ پول بدون پشتوانه است. مگر در سال 1387 که قیمت دلار 100 تومان بود ما تورم 30 درصدی نداشتیم؟
وی به این سوال که با این وجود عامل افرایش قیمت دارو در روزهای اخیر چیست؟ اینگونه پاسخ داد: من به افزایش یکساله اخیر قیمت دارو مشکوکم. اینکه دلار از 1200 تومن به 3600 تومان افرایش یافته است به معنی این است که اگر همه ارزی را که برای واردات دارو اختصاص میدهیم، ارز آزاد باشد، قیمت تمامشده دارو در بازار باید دو و نیم تا سه برابر شود، در صورتی که ما شاهد افزایش 5 تا 10 برابر قیمت دارو در یک سال گذشته بودهایم و این مربوط به یک سیاست عمدی یا غیر عمدی داخلی میشود و ربطی به تحریم یا افزایش قیمت ارز ندارد. من معتقدم ارادهای پشت سر افزایش قیمت داروست و عاملش به هیجوجه اقتصادی نبود و مستقیم به کشمکش جناحی و سیاسی داخلی مربوط بود که بخشی از آن به عزل خانم دستجردی بر میگردد.
این کارشناس مسائل اقتصادی با اشاره به اینکه افزایش قیمت یک کالا به افزایش سطح عمومی قیمتها ارتباطی ندارد، یادآور شد: اگر فرض کنیم قیمت یک کالا مانند دارو چند برابر شود، مجبور میشویم دارو را گران بخریم و در مقابل باید مثلا نان یا دیگر کالاها را ارزانتر بخریم زیرا درآمد ما ثابت است، بنابراین قیمت دیگر کالاها پایین میآید و سطح عمومی قیمتها ثابت میماند.
وی توضیح داد: سطح عمومی قیمتها بر اثر تغییر نرخ ارز هیچ تغییری نمیکند و این افزایش، جز به دلیل افزایش نقدینگی بدون پشتوانه اتفاق نمیافتد.