پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
سرویس اجتماعی «انتخاب»: دبیر شورایعالی انقلاب فرهنگی در سخنانی گفته است: ۹۴ درصد زنان هالیوودی در آمریکا گرفتار تجاوز شدند؛ اما آیا این آمار درست است؟
براساس گزارش ایسنا، حجتالاسلاموالمسلمین عبدالحسین خسروپناه در مراسمی به مناسبت روز دانشجو در دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی سخنرانی کرده و از جمله گفته است: ۹۴ درصد زنان هالیوودی در آمریکا گرفتار تجاوز شدند.
این آمار تیتر رسانهها شده و مورد توجه قرار گرفته، اما آیا این مقام فرهنگی براساس آمار مستند چنین ادعایی کرده است؟
براساس جستجوی انجام شده، سال 2018 روزنامه USA TODAY آمریکا با همکاری سه نهاد دیگر (ائتلاف خلاق، زنان در فیلم و تلویزیون و مرکز ملی منابع خشونت جنسی) از ۸۴۳ زن که در صنعت سرگرمی در نقشهای مختلف (تهیهکننده، بازیگر، نویسنده، کارگردان، سردبیر و دیگران) کار میکردند، نظرسنجی کرده و از آنها در مورد تجربیاتشان در مورد سوء رفتار جنسی پرسیده است.
ترجمهای از گزارش این نظرسنجی با این تیتر در خبرگزاری فارس آمده است: « ۹۴درصد زنان هالیوود «تعرض جنسی» را تجربه کردهاند»
این نظرسنجی نشان داده که 94 درصد از زنان شاغل در صنعت فیلم آمریکا، نوعی سوء رفتار جنسی، «آزار و اذیت جنسی یا تجاوز» را تجربه کرده اند.
این سوء رفتارها شامل «کامنتها، شوخیها یا ژستهای جنسی ناخواسته» (87 درصد)، «لمس شدن به روش جنسی» (69 درصد) و «نمایش تصاویر جنسی بدون رضایت» (39 درصد) بوده و به 10 درصد آنها «به طور غیرمنتظره دستور داده شده بود که برهنه برای آزمایش ظاهر شوند».
طبق این نظرسنجی، تنها 21 درصد این افراد گفتهاند که «اجبار به انجام یک عمل جنسی» شدهاند؛ چیزی که ما از آن به عنوان تجاوز جنسی نام میبریم.
درواقع، این نظرسنجی حتی شوخی، کنایه و متلک را به عنوان نوعی آزار جنسی در نظر گرفته و آمار 94درصد همه این موارد را در بر میگیرد.
انواع آزار جنسی تجربه شده که برای افراد مورد پرسش دست کم یک بار اتفاق افتاده، در این نمودار آمده است.
جمعبندی
با وجود آن که نتایج این نظرسنجی انجام شده از کارکنان زن هالیوود حتی برای جامعه آمریکا خجالتآور است، اما آنچه در فرهنگ ما به عنوان تجاوز جنسی تلقی میشود، تنها از سوی 21 درصد افراد تایید شده و از این رو ادعای آقای خسروپناه نادرست است.
از سوی دیگر به نظر میرسد صنعت سینما در کشورهای دیگر نیز کمابیش شاهد این نوع مسائل باشد، اما اتفاقی که درباره هالیوود افتاده، انجام یک پژوهش و شفاف شدن و علنی کردن برخی فسادهای پنهان، قاعدتا برای مقابله با آن است؛ امری که شاید در کشورهای دیگر با این شفافیت همراه نباشد.
به نظر میرسد شایسته است شخصیتی چون حجتالاسلام خسروپناه به عنوان دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، که نهاد بالادستی دانشگاههای کشور است، اولا در اظهار نظرهای خود استنادات مطالب خود را بیان کند و از سوی دیگر مطالب را دقیق و مطابق با آنچه هست بازگو نماید. قطعا مطالبه رسانه ها از مسئولان و افراد مشهور در این زمینه نیز می تواند بیان ادعاهای نادرست را کاهش دهد.