پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
سرویس بین الملل «انتخاب»: کوروش احمدی دیپلمات سابق ایران در سازمان ملل با اشاره به یادداشت اخیر وال استریت ژورنامه در مورد احتمال حمله «پیشگیرانه» اسرائیل به ایران، گفت: یادداشت اخیر والتر راسل مید درباره احتمال حمله پیشگیرانه اسراییل به ایران اگرچه بیان کننده نظرات شخصی در حوزه سیاست خارجی است و نمیتوان آنرا منعکس کننده نظرات آمریکا یا اسرائیل دانست، اما روشن است که اسراییل در شرایط فعلی که سیگنالهای برجامی دوباره به گوش میرسد، فعالیت مخرب خود در مقابل ایران را افزایش داده است؛ اسرائیل خود را متضرر واقعی احیای برجام تصور میکند و تلاشهای مخرب نتانیاهو با هدف از بین بردن قطعی برجام و افزایش سطح تهدید نظامی و گزینه جنگ نیز بیانگر همین مسئله است.
کوروش احمدی، دیپلمات بازنشسته، درباره یادداشت والتر راسل مید در وال استریت ژورنال درباره حمله اسراییل به ایران به «انتخاب» گفت: والتر راسل مید یک استاد معتبر دانشگاه و از بنیانگذاران موسسه تحقیقاتی "آمریکای جدید" است. او مورخ تاریخ دیپلماسی معتبری (Special Providence) است که یکی از بهترینها در مورد تاریخ دیپلماسی آمریکا است. اما به عنوان ستون نویس وال استریت ژورنال همواره به عنوان یک تندرو عمل کرده و نقطه نظراتی افراطی مطرح کرده است.
احمدی ادامه داد: البته والتر راسل مید در دورهای نیز مطالبی در توجیه سیاستهای ترامپ مینوشت. در نتیجه، این مقاله جدید او نیز از موضعی تندروانه نوشته شده و مدعی مخاطرات ادعایی از جانب ایران و توجه دادن به دولت بایدن برای آماده شدن برای جنگ است. وی در این مقاله حرکت ایران به سوی هستهای شدن و افزایش همکاری امنیتی با روسیه را جاده صاف کن جنگ جدید میداند و مدعی است که واشنگتن متوجه نیست که تا چه حد در حال نزدیک شدن به جنگ دیگری در خاورمیانه است و تا چه حد کشورهایی مانند روسیه و چین و ایران آماده همکاری بیشتر با هم برای تضعیف هژمونی آمریکا هستند. وی همچنین مدعی است که در واقع پوتین با کمک نظامی به ایران عملا در حال تشویق اسرائیل برای حمله به ایران است.
احمدی در خصوص احتمال وقوع جنگی علیه ایران افزود: بعید میدانم حداقل در کوتاه مدت چنین چیزی امکان پذیر باشد. چون اگر اسراییل بخواهد به ایران حمله کند باید با هماهنگی آمریکا باشد و آمریکا هم فعلا چنین چیزی را در برنامه ندارد. چون جنگ اوکراین در جریان است و شرایط اقتصادی غرب هم در دوره بعد از خروج از کرونا و مشکلات اقتصادی مانند تورم جاری خیلی خوب نیست و یک جنگ میتواند قیمت نفت را به شدت افزایش دهد.
این کارشناس بین الملل افزود: چنین جنگی میتواند مدتی تردد کشتیها و نفتکشها در تنگه هرمز مختل کند و قیمت نفت را به شدت افزایش دهد که در شرایط اقتصادی فعلی برای غرب خیلی زیان بار است؛ و مهمتر از همه به خاطر افزایش قیمت انرژی و اختلال در کمک رسانی غرب به اوکراین از لحاظ استراتژیک کاملا به سود روسیه تمام خواهد شد و به تحقق اهداف پوتین در اوکراین و اروپا به شدت کمک خواهد کرد. همچنن توازن موجود در تنگه تایوان نیز ممکن است به هم بخورد.
او ادامه داد: به این دلایل و نیز دشواری جلب حمایت افکار عمومی و دمکراتها در آمریکا، فکر میکنم غربیها هنوز در فکر احیای برجام هستند و احتمال این را میدهند که برجام دوباره به روی میز برگردد. والتر راسل به دولت بایدن توصیه میکند که در مقابل اقدامات موردی ایران به شدت واکنش نشان دهد و اقداماتی نیز در جهت اطمینان از پیروزی متحدان منطقهای در صورت بروز جنگ انجام دهد.
احمدی ادامه داد: از طرفی، با سفر گروسی به ایران ممکن است با توجه به مشکلات مورد اشاره، دو سه ماه روی تلاش برای پیشبرد دیپلماسی متمرکز شوند و بحث جنگ در این دوره زمانی نتواند مطرح باشد. اما نهایتا در صورت به نتیجه نرسیدن دیپلماسی و به رغم دشواریهای موجود، ممکن است که افراطیون در آمریکا و مهمتر از آن فاکتور اسرائیل در منطقه، جنگ را اجتناب ناپذیر کند که در آن صورت آمریکا اولویت اول را به جنگ در خاورمیانه خواهد داد و از اروپائیان خواهد خواست تا خود مسئولیت مشکل خود را با روسیه عهده دار شوند.
احمدی درباره تلاش جنگ طلبانه اسراییل در ارتباط با برجام گفت: جریان راست گرا در اسراییل و در راس آن نتانیاهو همواره مخالف برجام بوده است و همواره حداکثر تلاش خود را برای به نتیجه نرسیدن برجام کرده است. الان نیز از این تلاش دست برنداشته و در جهت منتفی کردن کامل برجام حرکت میکند. چرا که در صورت احیای برجام، ایران درآمدهایی خواهد داشت که اسرائیل آنرا خطر میداند.
او افزود: آنها در ۲۰۱۵ بسیار برای جلوگیری از انعقاد برجام کوشیدند، اما موفق نشدند. این بار باید دید که کار چگونه پیش خواهد رفت. البته این عمدتا بستگی به سیاستهای ایران خواهد داشت؛ در سال ۲۰۱۵ سیاست ایران این بود که کار برجام پیش برود و مصمم بود که برجام نهایی شود، این بار طی دو سال بعد از آمدن بایدن، دولت رئیسی از تیر سال گذشته تا الان در این کار درگیر وقت گذرانی بوده است؛ و امروز نیز معلوم نیست که سیاست ایران در مورد برجام چیست؛ از یک طرف بیانیه مشترک با آژانس امضا میکنند و در تهران و وین منتشر میکنند و از طرف دیگر اما همان بیانیه را سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران تکذیب میکند. اگر تکلیف ایران در مقابل برجام روشن شود خنثی کردن سیاستهای اسراییل خیلی راحتتر خواهد بود.