پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
دانشمندان میگویند پرندگان وارثان دایناسورها هستند. حالا فسیل کاملی از اسکلت یک پرنده پیدا شده که حدود 120 میلیون سال پیش در موقعیت امروزی چین زندگی میکرده است. پژوهشگران در گذشته نمیدانستند که تغییر فرگشتی پرندگان چگونه بهوجود آمده است، اما این فسیل میتواند اطلاعات مهمی را در این زمینه در اختیار آنها قرار دهد.
گروهی از دانشمندان حین کندوکاو در شمال چین موفق به کشف فسیل جدیدی شدند که آن را Cratonavis zhui نامیدند. بخشی از نام این موجود Cratonavis است که به پرندهای با سر شبیه به دایناسورها اشاره میکند.
محققان در این پژوهشها از روشهای سیتی اسکن استفاده کردند و با استخوانهایی که به مواد معدنی تبدیل شده بودند، شکل و کارکرد جمجمه این پرنده را بازسازی کردند. نتایج مطالعات آنها نشان داد که شکل جمجمه Cratonavis تقریباً مشابه سر دایناسورهایی مثل تیرکس است.
بعضی از دایناسورها اجداد پرندگان امروزی هستند
این ترکیب عجیب از جمجمه نامتحرک دایناسورها و اسکلت پرندگان، بر یافتههای مطالعات قبلی پیرامون اهمیت موزاییسم فرگشتی در دورههای اولیه شکلگیری تنوع در میان پرندگان اضافه کرد. Cratonavis در میان شاخههای شجره دایناسورها بین کهنبالان و پرندهسینگان قرار میگیرد.
نکته جالب بعدی اینجاست که استخوان کتف و استخوان اول در کف پای فسیل Cratonavis بهقدری دراز است که بهندرت در فسیل سایر اجداد پرندگان در میان دایناسورها دیده میشود و امروزه اصلاً در پرندگان مدرن وجود ندارد. محققان میگویند استخوان اول در کف پا احتمالاً در فرایند تبدیل دایناسورها به پرندهها، پروسهای از انتخاب طبیعی را پشت سر گذاشته و کوتاهتر شده است.
دانشمندان میگویند ریختشناسی نامتداول استخوان اول در کف پا و کتف در Cratonavis از انعطافپذیری بالای اسکلت پرندگان اولیه خبر میدهد. ترکیب منحصربهفرد آناتومی Cratonavis zhui بیشتر از آنکه جای پایی میان دو دسته مهم از حیوانات باشد، نشاندهنده وجود تغییرات تدریجی در همه موجودات زنده است.
نتایج این مطالعه در مجله Nature Ecology & Evolution منتشر شده است.
منبع: دیجیاتو