پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
بسیاری از داوطلبین کنکور ریاضی و فیزیک که بعد از انتخاب رشته، تبدیل به مهندس عمران شدند و در این رشته درس خواندند، بعد از فارغالتحصیلی سردرگم هستند و نمیدانند قدم بعدی را دقیقاً باید چگونه بردارند. دلیل آن هم این است که سیستم آموزشی همیشه آنها را به سمت درسخواندن سوق داده؛ اما به آنها یاد نداده است که چگونه وارد بازار کار شوند یا حتی مهارتهایشان را افزایش دهند. بااینحال نگران نباشید. ما در این مطلب راهنمای جامعی برای فارغالتحصیلان رشته مهندسی عمران آماده کردهایم که شما میتوانید با مطالعه آن، برای مسیر شغلی خود برنامهریزی کنید و تبدیل به یک مهندس عمران موفق شوید.
ابتدا بهتر است نگاهی به وضعیت بازار کار و میزان حقوق مهندسی عمران در ایران بیندازیم.
بازار کار رشته مهندسی عمران در ایران
متأسفانه در سالهای اخیر بازار کار رشته مهندسی عمران رو به افول بوده و تعداد فرصتهای شغلی این رشته نسبت به تعداد فارغالتحصیلان مهندسی عمران بسیار کم است. بااینوجود همچنان میتوان با کسب تجربه در دورههای کارآموزی یا تقویت مهارتها در این حوزه، شغل خوبی پیدا کرد. همچنین پیدا کردن کار برای کسانی که حداقل مدرک کارشناسی ارشد مهندسی عمران دارند، کار راحتتری است.
ازآنجاییکه رشته مهندسی عمران گرایش های متنوعی در مقطع کارشناسی تا کارشناسی ارشد دارد، مهندسین عمران بسته به گرایشی که در آن درس خواندند، میتوانند در شرکت های خصوصی یا دولتی مختلفی که پروژه های عمرانی انجام میدهند، مشغول به کار شوند. بهعنوانمثال برخی از این افراد میتوانند در شرکتهای مشاوره ساخت و ساز یا طراحی سازه و برخی دیگر در کارگاههای ساختمانی مشغول به کار شوند.
علاوه بر این، مهندسین عمران بعد از فارغالتحصیلی میتوانند در آزمون نظام مهندسی شرکت کنند و در صورت قبولی در این سازمان مشغول به کار شوند. سازمان نظام مهندسی در حقیقت مسئولیت نظارت بر اجرای صحیح و اصولی ساختوسازها و پروژه های بزرگ در زمینه های مختلف عمرانی را بر عهده دارد.
میزان حقوق مهندس عمران در ایران چقدر است؟
میزان حقوق و دستمزد یک مهندس عمران در ایران به عوامل مختلفی مانند میزان سابقه کاری و سطح شغلی، شهر محل کار و سایر عوامل بستگی دارد. باتوجهبه این موارد میانگین حقوق خالص ماهیانه مهندسین عمران در ایران در سال 1400 بر اساس گزارشی که در یکی از سایتهای کاریابی منتشر شده است، به شرح زیر است:
بعد از فارغالتحصیلی از رشته مهندسی عمران چگونه کار پیدا کنیم؟
بدون شک این سؤال، ذهن بسیاری از فارغالتحصیلان دانشگاهی را درگیر کرده است و بسیاری از آنها نمیدانند دقیقاً بعد از تمام شدن درسشان باید چه اقداماتی را برای پیدا کردن یک شغل مناسب انجام دهند. در ادامه این مراحل را به ترتیب نام برده و توضیح دادهایم.
در دورههای آموزشی مختلف شرکت کنید
اولین قدمی که میتوانید بعد از فارغالتحصیلی بردارید، شرکت در دورههای آموزشی مختلف برای افزایش دانش و مهارتهایتان است. همچنین گذراندن این دورهها برای رزومه شما نکته مثبتی محسوب میشود.
بهعنوانمثال دورههای آموزش نرمافزارهای مخصوص مهندسی عمران مانند 3D Studio MAX، نرمافزار ETABS، نرمافزار V-Ray و... بسیار کاربردی هستند. سایتهای Coursera، edx، Udemy و Lynda وبسایتهای بسیار معتبری هستند که میتوانید دورههای آموزشی مختلف را بهصورت آنلاین در آنها بگذرانید.
به دنبال فرصتهای کارآموزی باشید
اگر آگهیهای استخدام و کاریابی مهندس عمران را دیده باشید، اغلب کارفرمایان انتظار دارند که کارجویان دارای حداقل یک تا دو سال سابقه کاری باشند. به همین دلیل پیدا کردن کار در بین این آگهیهای استخدامی برای کسانی که تازه فارغالتحصیل شدهاند و سابقه کاری مرتبط ندارند، معمولاً کاری سخت است. اینجاست که فرصتهای کارآموزی به کمک شما میآیند و میتوانید با گذراندن آنها، کسب تجربه کنید.
دورههای کارآموزی مزایای زیادی دارند. در حقیقت شما در دانشگاه دروس تخصصی مهندس عمران را بهصورت تئوری یاد میگیرید و چندان کار عملی انجام نمیدهید. به همین دلیل در دورههای کارآموزی میتوانید مهارتهایتان را بهصورت عملی مورد سنجش قرار دهید و چیزهای جدید بیاموزید. همچنین با تجربه کارآموزی در شرکتها میتوانید با افراد مختلف شبکهسازی کنید و با این کار بعد از اتمام دوره کارآموزیتان، فرصتهای شغلی خوبی پیدا کنید.
این دورههای کارورزی برای رزومه شما نکته بسیار مثبتی محسوب میشود؛ زیرا کارفرمایان خواهند دید که شما فردی مشتاق به یادگیری هستید و روی مهارتهایتان کار کردهاید.
رزومهای حرفهای برای خودتان بسازید
بعد از آنکه مهارتهای لازم را فرا گرفتید و در دورههای کارآموزی شرکت کردید، وقت آن میرسد که رزومهای حرفهای برای خودتان بسازید. برای این کار سوابق کارآموزی خود را اول از همه و سپس تحصیلاتتان را ذکر کنید. بعد از آن هم مهارتها و دورههای آموزشی را که گذراندید، نام ببرید.
برای آنکه رزومهای حرفهای و استاندارد داشته باشید، پیشنهاد میکنیم که سری به سایتهای کاریابی زده و از رزومهسازهای آنلاین و رایگان آنها کمک بگیرید. با این کار مطمئن خواهید بود که رزومه شما دارای قالبی استاندارد است. همچنین اغلب این رزومهسازها دوزبانه هستند و میتوانید به دو زبان فارسی و انگلیسی برای خودتان رزومه بسازید.
در سایتهای کاریابی ثبتنام کنید
بعد از ساخت رزومه میتوانید در سایتهای کاریابی آنلاین ثبتنام کرده و آگهیهای استخدامی مهندس عمران را جستجو کنید. بسیاری از این سایتهای کاریابی دارای فیلترهای جستجوی بسیار دقیقی هستند که شما میتوانید بر اساس آنها فرصتهای شغلی مدنظرتان را جستجو کنید. برخی از این فیلترها شامل میزان حقوق، امکان دورکاری، شهر، مزایا و تسهیلات، نوع همکاری تماموقت یا پارهوقت و ... هستند. همچنین توجه داشته باشید که ارسال رزومه برای آگهیهای استخدامی در این سایتها کاملاً رایگان است.
برای شرکت در مصاحبههای شغلی آماده شوید
مراحل جستجوی شغل با ساخت رزومه و ارسال آن برای آگهیهای استخدامی تمام نمیشود؛ بلکه بعد از آن، نوبت به مهمترین مرحله یعنی مصاحبه شغلی میرسد. برای موفقیت در این جلسات باید نکات مهم مانند نوع پوشش، وقتشناسی و ... را رعایت کنید. توجه داشته باشید که هر جلسه مصاحبه معمولاً از دو بخش کلی مصاحبه عمومی و مصاحبه تخصصی تشکیل میشود. مصاحبه عمومی معمولاً شامل سؤالاتی است که در اغلب جلسات مصاحبه از شما پرسیده میشوند و میتوانید با جستجو در فضای وب با رایجترین آنها آشنا شوید.
سؤالات تخصصی مصاحبه شغلی مهارتهای شما را بهعنوان یک مهندس عمران مورد سنجش قرار میدهند؛ اما نیازی نیست نگران باشید، فقط با اعتمادبهنفس سعی کنید به تمامی سؤالات مصاحبهکننده با دقت گوش دهید و با صبر و بدون عجله به آنها جواب دهید.
اپلای تحصیلی یا کاری در رشته مهندسی عمران
ممکن است بسیاری از شما بعد از آنکه در رشته مهندسی عمران درس خواندید، تمایل داشته باشید که خارج از کشور ادامه تحصیل دهید یا بعد از چند سال کار کردن در ایران، با ویزای کاری برای کشورهای خارجی اپلای کنید. هر کدام از این دو روش، راههای متفاوتی دارد و شما باید قبل از اقدام تمامی اطلاعات لازم برای اپلای کاری یا تحصیلی را جمعآوری کنید.
بهصورت کلی میتوان گفت که بهترین کشورها برای مهاجرت مهندسین عمران کشورهای آمریکا، کانادا، استرالیا، سوئیس، دانمارک و نروژ هستند. معمولاً حقوق یک مهندس عمران در این کشورها بسیار بالا است و اگر بتوانید ویزای تحصیلی یا کاری از این کشورها دریافت کنید، میتوانید رفاه خوبی نیز داشته باشید. البته گرفتن ویزای تحصیلی و تحصیل در رشته مهندسی عمران در مقاطع بالاتر مانند ارشد یا دکتری در دانشگاههای خارج از کشور معمولاً راحتتر از اقدام برای ویزای کاری است؛ به همین دلیل بسیاری از افراد راه اول را انتخاب میکنند.
جمعبندی
رشته مهندسی عمران یکی از قدیمیترین و محبوبترین رشتههایی است که در ایران تا مقطع دکتری تدریس میشود. ازآنجاییکه بازار کار این رشته در سالهای اخیر اشباع شده است، ممکن است پیدا کردن کار برای فارغالتحصیلان مهندسی عمران کاری سخت باشد. بااینحال با گذراندن دورههای کارورزی و افزایش مهارتها میتوان این موانع را تا حد زیادی کنار زد.
در آخر امیدواریم مطالعه این مطلب برای شما مفید بوده باشد و بتوانید بعد از فارغالتحصیلی شغلی مناسب با حقوقی خوب برای خود پیدا کنید.